joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsBiserica Ortodoxă, amenințătoare: "Totul are o limită!". Autoritățile, somate să ridice restricțiile...

Biserica Ortodoxă, amenințătoare: „Totul are o limită!”. Autoritățile, somate să ridice restricțiile la pelerinajul de Sfânta Parascheva exact când cazurile de Covid au explodat

-

Biserica Ortodoxă Română face presiuni tot mai mari pentru ca autoritățile să ridice restricțiile în privința pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva, măsuri instituite după explozia cazurilor de Covid-19 în ultimele săptămâni. Județul Iași a ajuns pe locul 4 în România la rata de infectare (coeficient 1,8) și aproape că-și dublează numărul de bolnavi la fiecare două săptămâni. Alertate, autoritățile locale au anulat sărbătoarea pregătită pentru Zilele Iașiului și au cerut să fie limitat accesul credincioșilor la pelerinajul tradițional organizat la moaștele Sfintei Parascheva în această perioadă.

Numai că BOR a contraatacat și acum se fac presiuni, atât publice, cât și subterane, pentru a se ridica restricțiile. Autoritățile au stabilit că la racla sfintei să aibă acces, la pelerinajul din 2020, doar locuitorii din județul Iași. Decizia s-a luat după ce, încă de la sfârșitul săptămânii trecute, s-a constatat că sunt déjà cozi de sute de persoane din toată țara, că pelerinii nu respectă, în marea lor majoritate, nicio măsură de prevedere, că stau înghesuiți și fără măști, iar organizatorii sunt clar depășiți de situație. Deși au promis că vor dezinfecta regulat racla, oficialii bisericii n-au făcut acest lucru în primele zile, permițând ca în biserică să se creeze aglomerație și ca pelerinii să se frece de raclă și să o pupe.

După ce, inițial, au dovedit înțelegere, spunând că nu vor mai scoate racla în fața Catedralei și că renunță la sărbătoarea programată între 8 și 15 octombrie, conducătorii Mitropoliei Moldovei s-au răzgândit.

Vineri, 9 octombrie, Mitropolia a cerut oficial Comitetului Județean Iași pentru Situații de Urgență să anuleze restricțiile, scrie Ziarul de Iași.

- Advertisement -

Mitropolia Moldovei a refuzat să îi avertizeze oficial și public pe credincioșii care vor să vină că sunt în pericol de infectare și nici nu le-a dat sfaturi să se protejeze. Purtătorul de cuvânt, preotul Constantin Sturzu, a spus în schimb că “sfințenia nu e contagioasă”.

Mitropolitul Teofan, declarații agresive: „Totul are o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni!”

În schimb, mitropolitul Teofan a făcut declarații foarte agresive, nemulțumit că autoritățile aplică restricțiile și îi verifică pe cei care intră: „Interdicţia este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători.

Înalt Prea Sfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei, a transmis un mesaj agresiv și amenințător, cerând ridicarea restricțiilor tocmai când județul Iași a ajuns pe locul 4 în România la rata de infectare cu Covid-19. FOTO: Ziarul de Iași

Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă. Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat. Credincioşii care vin în Iaşi cu diferite motive, – la spital, la cumpărături, la instanţele judecătoreşti sau la locul de muncă -, dacă nu au domiciliul în Iaşi, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă aşa ceva. Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare şi de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare. Credincioşii au suportat restricţii severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are însă o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni“.

- Advertisement -

Episcopia Hușilor: „Îngrădire discreționară și ofensatoare a accesului pelerinilor”

Episcopia Hușilor s-a alăturat demersului făcut de Mitropolia Moldovei, lansând un comunicat dur tot vineri, spunând că măsurile de prevenire a infectării cu Covid-19 sunt „de îngrădire discreţionară şi ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iaşiului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei şi a poporului român“.

Totuși, comunicatul Episcopiei Hușilor conține și o parte mai prietenoasă: „În acelaşi duh părintesc al Mitropolitului nostru, îndemnăm ca solidaritatea să se manifeste prin intensificarea rugăciunii, a curăţirii sufletului şi prin înmulţirea faptelor bune: «Totul pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat şi apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătăţii lor şi a semenilor, iar autorităţile să aibă înţelepciunea unor decizii care să ţină cont şi de amploarea epidemiei, dar şi de faptul că există şi numeroase persoane în această ţară care au credinţă în Dumnezeu şi în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinţilor». Rugăm pe toţi preoţii din Episcopia Huşilor să slujească zilnic Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest acatist să fie introdus şi în programul personal de rugăciune al fiecărui creştin. Astfel, întreaga Moldovă va fi în rugăciune“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

De ce face spume Gâdea: Clotilde Armand taie finanțarea Antenei 3 și cere înapoi banii dați ilegal de Tudorache

6 COMENTARII

  1. Celor doi le pasa foarte putini daca mor oameni sau nu. Ar putea fi intrebati cati preoti, respectiv calugari au fost bolnavi si cati au murit. Asta cu siguranta stiu.
    DSP-urile ar trebui intrebate cate focare au fost in biserici, respectiv cati oameni au murit din cauza popilor.

    Cred ca a venit avel moment interesant in care trebuie sa ne hotaram daca suntem mai mult romani sau mai mult crestini.

    In rest guvernul liberal este vinovat de urmatoarele:
    – distrugerea singurei afaceri romanesti de succes: comertul cu apa chioara, cartonase colorate so gablonz-uri, de la sfantul munte negresit
    – dictatura medicala ca ii impiedica pe bietii oameni sa se calce in picioare pt leoarba bisericesca;
    – nu ii lasa pe bietii oameni sa linga plexiglass-ul de pe racle
    – pentru ca l-a bagat la inchisoare pe vrednicul fiu al bisericii Liviu Nicolae Dragnea; nu conteaza ca a furat de la prosti, ca doar a mai dat ceva si pe la biserica
    – l-a tratat gratuit de covid pe PS „KGB” Ignatie; in loc sa-l trateze de bolile grele ale ierarhilor, asa ca minciuna, ipocrizia, setea de arginti, activitate politica in biserica.

    Oare pe cine a sustinut in campanie la locale tov „KGB”? Cercetati, nu trebuie sa credeti nimic.

  2. Domn parinte sa mai lase amenintarile pentru ca populatia s-a mai desteptat si nu mai crede prea tare in moaste . Oamenii cred in Dumnezeu conform bibliei care nu spune sa ne inchinam la oase omenesti .

  3. Daca se accepta ca omul e compus din parte paminteasca muritoare si suflet nemuritor, atunci ar trebui ca „credinciosii” sa se roage la sufletul Sfintei Parascheva care e viu, nu la partea ei paminteasca moarta.

    Altfel eu le-as da examen celor din BOR, sa vindece prin rugaciunea lor pe cineva cu durere de masele. Iar daca nu pot inseamna ca puterea lor e falsa, o mascarada. Si le-as ridica licenta/dreptul de practica a preotiei, pentru a nu mai insela oamenii. Sa te rogi fara rezultat, platit din bani publici fiind, e risipa. Mai bine sa-si cistige piinea lucrind sau facind ceva cinstit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -