vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsDorneanu aplică tactica borfașului: compromis prin decizia CEDO în "cazul Kovesi", îl...

Dorneanu aplică tactica borfașului: compromis prin decizia CEDO în „cazul Kovesi”, îl atacă violent pe Iohannis

-

Deși aflată într-o culpă majoră și într-o prăbușire de credibilitate, Curtea Constituțională (CCR) a reacționat violent, miercuri, în urma declarațiilor făcute la adresa sa, cu o zi în urmă, de președintele Klaus Iohannis.

Într-un comunicat de presă, Curtea Constituțională (avându-l președinte pe politrucul PSD-ist Valer Dorneanu) susține că „îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curții este o atingere extrem de gravă adusă independenței sale şi a judecătorilor ei”.

„În discursul lor public, autorităţile publice, şi anume Preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, folosesc argumente/ motive incomplete şi inexacte, fără a corobora natura, conţinutul şi obligaţiile rezultate din cele două acte jurisdicţionale [Decizia Curţii Constituţionale şi Hotărârea CEDO], ceea ce pune la îndoială comportamentul constituţional loial al autorităţilor publice la adresa Curţii Constituţionale”, susține CCR.

Președintele Klaus Iohannis a criticat marți dur Curtea Constituțională, după decizia CEDO care a stabilit că Laura Codruța Kovesi a fost revocată abuziv de la șefia DNA. „Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat atunci, CCR a decis revocarea sa din funcție la propunerea unui ministru al Justiției de tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de decizii controversate, e și mai puternic zdruncinată. CCR e obligată să respecte la rândul ei Constituția. CCR are obligația de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi. Decizia CEDO de azi ne arată cât de necesară e o reformă a CCR”, a punctat șeful statului.

- Advertisement -

Comunicatul Curții Constituționale

„Având în vedere Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 5 mai 2020, pronunţată în cauza Kovesi împotriva României, Plenul Curţii Constituţionale a României, cu majoritate de voturi, face următoarele precizări:

1. Deşi comentariile din spaţiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituţională a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kövesi şi a invalidării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la raţionamentul juridic şi soluţia pronunţată de Curtea Constituţională. De altfel, nici nu avea competenţa să o facă.

2. Hotărârea CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură cu cel analizat prin decizia Curţii Constituționale. Acest cadru juridic se referă la aspecte pur legale, reglementate prin Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, şi nu la cel vizat prin decizia Curţii Constituționale, respectiv art. 94, lit. c) şi art. 132, alin. (1) din Constituţie.

- Advertisement -

3. În decizia menţionată Curtea Constituţională a decis cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor care sunt raporturile constituţionale între ministrul justiţiei şi Preşedintele României, precum şi natura actelor acestora, în procedura revocării procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în baza unei atribuţii prevăzute de Constituţie. Decizia astfel pronunţată nu poate fi cenzurată de nicio altă autoritate.

4. Doamna Kövesi nu a fost parte şi nici nu putea fi parte în procedura de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională prevăzută de art.146 lit.e) din Constituţie, care vizează exclusiv raporturile dintre autorităţile publice cu privire la exercitarea competenţelor lor constituţionale, şi nicidecum judecarea unor raporturi juridice care implică persoane fizice. De altfel, în toate legislaţiile statelor care prevăd în competenţa curţilor constituţionale soluţionarea conflictelor de competenţă dintre autorităţile publice, instanţele constituţionale nu analizează drepturi şi libertăţi fundamentale.

5. Aşadar, Curtea Constituţională nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în faţa Curţii Constituţionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competenţele autorităţilor publice.

6. În discursul lor public, autorităţile publice, şi anume Preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, folosesc argumente/ motive incomplete şi inexacte, fără a corobora natura, conţinutul şi obligaţiile rezultate din cele două acte jurisdicţionale [Decizia Curţii Constituţionale şi Hotărârea CEDO], ceea ce pune la îndoială comportamentul constituţional loial al autorităţilor publice la adresa Curţii Constituţionale.

7. În spaţiul public sunt transmise unele informaţii care nu prezintă problema de drept în ansamblul său. Curtea Constituţională recomandă citirea celor două hotărâri cu bună-credinţă şi comentarea acestora pe baza argumentelor juridice cuprinse în cele două hotărâri.

8. Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat.

9. Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi.

10. Legiuitorului îi revine obligaţia de a da curs Hotărârii CEDO, în măsura în care devine definitivă, prin identificarea soluţiei legislative corespunzătoare în considerarea cadrului juridic vizat de această hotărâre, şi nu a celui vizat prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/2018.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Sentință CEDO: Laura Codruța Kovesi a fost demisă abuziv din fruntea DNA, în 2018, de regimul PSD

5 COMENTARII

  1. Ordinarii astia au tupeul sa vorbeasca de ”loialitate intre institutii” si ”buna-credinta”, cata obraznicie, cat cinism de borfasi mizerabili!

  2. Nimic nou din partea acestor neobolsevici,dar ce propuneti in continuare in sondajul pe care l-ati creat aici adica desfiintarea si apoi reinfiintarea acestui ccr, NU mai e cazul! E NECESARA DOAR DESFIINTAREA! In democratiile consolidate ,cum este Marea Britanie,nu exista o institutie mai presus de lege,un fel de judecator suprem! Dupa atatea abuzuri,e nevoie de o noua constitutie,mai clara,facuta dupa modelul celor mai democratice state:SUA si Marea Britanie, asta e lucrata sub supravegherea Kremlinului,iar ceea ce au facut in acesti 4 ani a fost clar o actiune de subminare a statului de drept!Iar indivizii astia 9 ,cu coana weberova zece,trebuie dati in judecata pentru zadarnicirea combaterii raspandirii bolilor! Daca se vrea,se poate! Judecatorul Cristi Danilet a gasit o solutie,chiar in constitutia asta facuta de bolsevici pentru bolsevici in cazul atacului curvelor rusesti din ccr la adresa presedintelui dupa decizia CEDO in cazul Codrutei Kovesi!

  3. Daca nici acum, in ceasul al doisprezecelea, poporul nu reactioneaza brutal la atata obraznicie bolsevic-ordinara, Dumnezeii astia ne vor ingropa pana la gat in propria noastra glie. Raman la ideea lui Petre Tutea, cum ca fiara comunista nu poate fi rasturnata decat cu propriile ei arme. Veni-va un 10 august si in acest an?

  4. Verticalitatea celor două doamne judecătoare de la CCR, Stanciu şi Tănăsescu, nu pot acoperi incompetenţa celorlaţi şapte judecători constituţionali ce au transformat CCR într-o anexă politizată şi antidemocratică a organizaţiei infracţionale PSD. Faptul că cele două judecătoare, în opinie separată, au demonstrat netemeinicia deciziei luate de către cei şapte… incompetenţi precum şi incompetenţa lor la modul general prin deciziile halucinante şi politizate luate în ultima vreme în favoarea infractorilor PSD-ALDE-UDMR-PPR ţi în defavoarea Statului de drept necesită reevaluarea activităţii CCR precum şi depolitizarea prin desfiinţare şi reînfiinţare pe baze profesionale pentru a crea cu adevărat independenţa Justiţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -