vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăOpiniiCiocăzanuUSR trebuie să intre la guvernare!

USR trebuie să intre la guvernare!

-

N-am fost blând cu Dan Barna după alegerile prezidenţiale. L-am criticat şi consider că orice jurnalist de bună-credinţă, interesat de adevăr şi nu de manipulare, trebuia să facă asta.

Motivul era simplu: aşa funcţionează mecanismele de morală politică în lumea civilizată, de la care România pretinde că învaţă. Când ratezi nişte alegeri, pleci din funcţie. La fel şi în administraţie: dacă ceva iese prost în mandatul tău de primar, ministru, ales al neamului, îţi dai demisia şi laşi pe alţii să dreagă răul.

Am dat şi un exemplu: exact ce-ar fi trebuit să facă Barna, adică un pas în spate, a făcut să-i spunem omologul său din Spania.

- Advertisement -

Tânărul politician spaniol Albert Rivera a creat din nimic partidul Ciudadanos, l-a adus în Parlament, a ajuns la un moment dat a treia forţă politică, dar la ultimele alegeri din noiembrie anul trecut a luat un scar mult mai slab decât înainte. Totuşi, a reuşit să ducă partidul în Parlamentul spaniol, el însuşi fiind ales deputat.

Dar prin comparaţie cu scorurile foarte bune de la alegerile precedente, căderea a fost vizibilă. Reacţia sa a fost imediată: a demisionat din funcţia de preşedinte al Ciudadanos, din partidul pe care el l-a creat, din Parlamentul în care intrase pe leafă grasă şi, atenţie, a ieşit definitiv din politică!

Aşa a înţeles el să-şi asume eşecul. N-a fost însă un model pentru Dan Barna. E dreptul lui. Atâta vreme cât n-a existat o presiune în partid pentru schimbare, a făcut ce face orice politician: şi-a apărat poziţia. Cu ce preţ, vom vedea.

- Advertisement -

Dar acum nu mai contează acel aspect. Barna a rămas lider USR şi merge mai departe, chiar dacă duce cu sine o „tinichea” pe care doar alegătorii vor decide cum s-o analizeze, la viitoarele alegeri.

Totuşi, sunt obligat să-l tratez pe Dan Barna cu atenţia şi respectul cuvenite oricărui politician pe care îl consider de partea bună a baricadei, ca pe mulţi dintre colegii săi din USR, PLUS, PNL sau PMP.

Iar liderul USR pare să fi învăţat ceva din greşelile trecutului recent: cere acum preşedintelui Iohannis şi PNL-ul să aducă USR la guvernare.

Se ştie, după căderea Guvernului Dăncilă, Dan Barna a refuzat să se alăture PNL la Palatul Victoria, motiv pentru care USR a avut din nou de pierdut.

De ce? Pentru că o parte din votanţii săi au considerat reţinerea drept un gest de laşitate. În paralel, PNL a avut numai de câştigat. Acţiunile în forţă ale Guvernului Orban de curăţenie masivă în ministere şi de repunere a adevărului la locul lui au adus multă simpatie liberalilor, dovadă ultimul sondaj IMAS pe ianuarie, în care PNL se apropie de astronomicul scor de 50%!

Acum se pare că liderul USR a înţeles de ce e mai bine la putere decât în opoziţie, mai ales în vremuri de haos PSD, când românii au nevoie de salvatori responsabili la guvernare.

Punct şi de la capăt. Ar trebui Iohannis şi PNL să aducă USR-PLUS în noul Guvern? DA! Categoric da! 

De ce? În primul rând, dacă anticipatele nu vor fi posibile, urmează o perioadă grea pentru România. Economia e pe butuci, sugrumată de creşterea pensiilor şi a cheltuielor publice – măsură decisă de PSD special pentru a îngropa următorul guvern.

E celebra „metodă Tăriceanu„, din 2008, când la fel Guvernul a crescut pensiile, deşi ţara nu avea bani nici pentru pensiile ne-majorate, ceea ce a făcut zob Guvernul Boc. Obligat să evite falimentul, Boc a tăiat masiv din salariile la stat, pentru a putea plăti pensiile majorate de Călin Popescu Tăriceanu în plină criză globală – caz unic în lume!

Imaginaţi-vă ce impact va avea asupra guvernării aplicarea majorării masive a pensiilor, decisă deja de PSD în epoca Dragnea-Dăncilă-Olguţa Vasilescu! Un dezastru! Poate PNL să ducă singur pe picioare o astfel de povară, pentru care sigur că nu are nicio vină?

Poate, dar preţul plătit va fi imens, dacă vorbim de o guvernare până la finele anului. Caz în care, luând în calcul inevitabila uzură provocată de măsuri nepopulare, PNL nu va mai obţine un scor aşa cum arată acum în sondaje.

Probabil că tot liberalii vor câştiga alegerile, dar la un scor mai slab, undeva la 30-35%. Deci tot va fi nevoie de o alianţă la guvernare cu USR, după alegerile parlamentare organizate la termen.

Prin urmare, de ce nu se poate face acum ce va fi musai mai târziu?

În plus, o astfel de măsură ar elimina asperităţile şi orgoliile distructive actuale dintre PNL şi USR, de pe urma cărora există un singur câştigător: PSD. Aducerea USR la guvernare ar linişti apele, cel puţin pe termen scurt, şi ar da încredere marii părţi a electoratului anti-PSD.

Mai mult, PNL a câştigat în aceste ultime trei luni enorm pe seama acţiunile reformiste demonstrate de Guvernul Orban. USR dispune şi el de oameni buni, care ar întări imaginea de competenţă a viitorului Guvern.

Bunăoară, un ministru la Justiţie ca Stelian Ion ar da foarte bine nu doar pentru USR, ci şi pentru Guvernul Orban. Dan Barna însuşi ar putea face o figură frumoasă la Fonduri Europene, domeniu în care a mai lucrat pe vremea Guvernului Cioloş.

Probabil că unii dintre liderii liberali se tem de ceea ce s-ar putea numi „căpuşarea succesului” la guvernare, dar e doar un risc minor în comparaţie cu celelalte avantaje.

La halul în care a ajuns România, cu statul intoxicat de oamenii PSD şi cu împrumurile masive făcute în ultimii 3 ani de guvernările Dragnea, România nu se poate reface decât cu o formulă tip „spate în spate”.

Da, nu e cel mai comod lucru să guvernezi în alianţă, dar discuţia nu e despre monopolul puterii, ci cum construieşti stabilitatea politică a următorilor 5 ani. Asta e miza reală!

Există două variante:

  • PNL guvernează singur până la alegerile din noiembrie 2020, fără USR. În acest caz. guvernul PNL nu poate decât să lungească boală şi să amâne măsurile dure pentru următorul guvern ce va fi desemnat după alegerile parlamentare la termen. În această situaţie, PNL poate spera la un viitor guvern fără USR, presupunând că va deconta mai puţin la guvernare pe parcursul lui 2020. Dar viitorul guvern liberal din 2021 încolo va trebui să ducă singur o povară şi mai mare dată de amânarea reformelor. Nu va avea viaţă lungă!
  • PNL aduce acum USR la putere şi realizează o alianţă la guvernare PNL-USR-PMP, care trece deja la măsuri ferme de reformă. Cele trei partide pierd procente pe parcursul acestui an, dar refac alianţa de guvernare după alegerile de la finele anului şi continuă programul de reforme pe parcursul întregului ciclu 2021-2024 fără riscul de a provoca rupturi majore în societate, pentru că unele măsuri vor fi fost deja luate.

În acestă din urmă variantă, după 2024 încolo PSD şi fraţii săi vor fi istorie, căci timp de 4 ani şi scoşi de la resurse, PSD-iştii nu rezistă. După care, PNL şi USR îşi pot duce ulterior bătălia în doi mai departe, dar într-o Românie care nu va fi făcută praf cum poate deveni în absenţa unui plan sănătos al forţelor anti-PSD.

11 COMENTARII

  1. Mi-am pus toate sperantele de om tanar (care sa ramana in tara sa) in USR-ul lui Nicusor Dan, apoi am aflat ca a fost indepartat, apoi i-am dat credit si dlui Barna, dar au aparut bombele: venit de nicaieri, pus politic direct in Ministerul Fonduror Europene (oare cati oameni ultracapabili din Romania se pot duce sa bata la poarta ministerului, sa ceara un post politic de asemenea anvergura doar pe seama profesionalismului si, culmea, sa li se mai si incredinteze?), facut alegeri dubioase in partid (Cosette Chichirau a spus cum), in campanie iesit la iveala ca n-a fost antreprenor, ci doar a consiliat fonduri europene de milioane de euro, declarat si refuzat in plina perioada de tulburari sociale intrarea la guvernare pe motiv public ca „mandatul USR nu este scoaterea Romaniei din criza”, facut jocuri politice dubioase prin spate (poza cu Dancila si poza cu Ponta) etc. Cam tot ce a facut domnia sa si aripa fidela au demonstrat ca nu binele cetatenilor il urmaresc, ci propriul interes si de partid. Cu alte cuvinte, nu sunt nici pe departe noi oameni, ci noi oportunisti.

    Impreuna cu sustinatorii sai din partid, progresistii, a instaurat o dictatura de tip nou si a inlaturat oameni capabili din partid care avertizau asupra derapajelor. Care mai e diferenta dintre USR-ul lui Dan Barna si psd? Mai e partid democratic, asa cum l-a infiintat Nicusor Dan? In acest moment, nici vorba.

    Acum 2 zile, protestatara Lavinia Tilvar a fost exclusa miseleste din partid, dupa ce fusesera eliminati in acelasi mod si alti usr-isti, Claudia Postelnicescu, Olimpia Ardelean, oameni de la filialele din Deva si alte zone.

    Lavinia Tilvar este o fata care si-a dedicat ultimii ei 3 ani din viata ca protestatara rezist intr-unul dintre cele mai ciumate judete, Vrancea. Ea si oamenii care au fost exclusi odata cu ea pentru ca au denuntat contaminarea partidului cu dubiosi traseisti, erau singura sansa sa faca din USR-ul vrancean o forta impotriva oprisanului nemuritor care tine in teoare si saracie de peste 20 de ani destinele a sute de mii de oameni. Acum, odata cu alungarea ei atat de mizerabil, Vrancea chiar si-a pierdut speranta! Ce tineri dedicati veti mai vedea in fieful baronului care sa il infrunte, asa cum a facut-o ea cu atata curaj? Nici unul!

    USR-ul lui Dan Barna, pozitionat fals de centru-dreapta, nu a devenit decat inca un partid de stanga. USR-ul democratic al lui Nicusor Dan era sansa, solutia. Ce mai sper eu de la USR-ul actual? Ca oamenii decenti, corecti, sinceri din partid, cei fara legatura cu securitatea sau cei fara agenda, care inca sunt in partid si se gandesc exclusiv la binele Romaniei si al cetatenilor, sa poata aduce USR -ul pe drumul initial, acela de a reprezenta un popor, nu un grup de interese, si de a face lucruri pozitive pentru tara, nu trocuri, aliante, jocuri ascunse. Daca nu, atunci incet-incet vor fi eliminati toti democratii si vor ramane oportunistii, progresistii, infiltratii, obedientii si slugile, care vor prezenta poporului roman o oferta pe care acesta o va respinge si o va amenda la urmatoarele alegeri pentru ca acum e mult mai usor sa iasa la iveala impostura si pacalitul romanilor.

    In ultima vreme m-a pocnit o senzatie greu de acceptat, ca rolul actual al acestui partid devenit dictatorial, pe langa agenda proprie ascunsa, care n-a fost adusa la cunostinta alegatorilor atunci cand se milogea de ei sa-l voteze (privatizarea sanatatii, privatizarea invatamantului, vaccinarea fortata a populatiei, adoptiile copiilor de catre homosexuali in urma legalizarii casatoriilor homosexuale si a schimbarii Constitutiei, apropierea tarii de Rusia prin aproprierea de Macron, care vedem ce declaratii naucitoare a dat despre putin etc), este acela de a permite revenirea in forta la putere a psd, un partid care ar trebui scos in afara legii!

    Oricum, USR -ul adevarat nu mai exista, acum e si fagocitat de Plus, iar ca sa fie preluarea completa, a mai fost adus si moise. Si-au facut treaba bine, bine de tot. Au furat singura sansa a romanilor de democratie reala! Ce ne asteapta? Habar n-am, dar nu de bine.

  2. Va rog, cititi declaratiile acestor doi oameni, in special a Laviniei Tilvar, care s-a luptat in unul dintre cele mai mizerabile fiefuri ale comunistilor si s-a luat la tranta cu oamenii lui oprisan. Ea, o fata tanara, fara spate, fara proptele, doar din dorinta de schimbare in bine a tarii si in special a Vrancei, si care a crezut in USR-ul dlui Barna.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2688586274585433&id=1391222880988452&anchor_composer=false

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2603936866510456&id=100006825042031&anchor_composer=false

  3. Domnule Ciocăzanu, USR trebuie ținut la distanță, consecvent și pentru multă vreme, nu să fie adus la guvernare. Va distruge nu numai PNL-ul, ci și guvernarea însăși a țării. Argumentele dv au logica lor internă, dar faptele din ultima vreme petrecute în USR vă contrazic ipotezele dv generoase referitoare la o necesară (?) includere a USR într-un guvern de după alegeri.

  4. Trebuie sau… trebuia sa intre la guvernare USR-ul, domnule Ciocăzanu ?
    Acum nu are unde să mai intre că nici nu ai există guvernare (e totusi guvern interimar), așa că rămâne varianta TREBUIA sa intre. De ce? Sperați că așa se impiedica blatul evident intre PNL si PSD? Mda, posibil, dar puțin probabil.

    Vedem ce se-intâmplă acum. PNL-ul a făcut tot posibilul ca, impreună cu PSD, să păstreze alegerile locale intr-un singur tur și alegerile la sefia CJ la fel ! Si asta, pentru ca cele două partide surori (doar vin din USL, nu?) să-si pastreze primarii și să izoleze USR-ul, singura forță care le stă in coaste.

    PNL a jucat mizerabil. Dacă voia, cinstit, cum a promis, alegeri locale in doua tururi, dădea OUG. Chiar dacă opoziția băga motiune și pica guvernul, ordonanta rămânea și-și făcea efectul. Așa, au dat asumare care a picat odată cu guvernul. Iar in seara celor 25 de ordonante, printre trotinete si alte urgențe de acest gen, OUG pentru Consiliile Județene nu a mai incaput, că nea Predoiu a gasit ..neconstitutionalitate ! Când la celelalte ordonanțe nici nu aveau avize. Mai clar de-atât nici ca se putea!
    Mai adăugați aici cele 90/60 de zile introduse de PNL la flotanti- pentru a impiedica pe o parte din studenți (votanti USR, de regulă) să voteze si aveți tabloul cu ispravile peneliste. Iar pentru completare : PNL-ul îsi va pune sigur candidat la primaria capitalei, candidat ce se va clasa pe locul 3, dar in felul acesta il vor sabota pe candidatul USR si doamna Firea va avea asigurat inc-un mandat la fel de glorios.

    • N-au dat oug pentru locale in doua tururi, pentru ca daca era contestata la ccr, li se spunea ca e neconstitutionala asa cum s-a pronuntat zilele trecute scarboasa ccr pentru asumarile din decembrie, pe transportul elevilor si INM. Au preferat asumare, gandind efectiv ca asa cum au mers asumarile anterioare, va trece si asta, si psd nu depune motiune. Acuma a depus, ca s-au zborsit baronii si primarii psdisti, si-a trecut. Totusi, s-a deschis calea anticipatelor, stiu ca e grea si dificila, dar ce se poate face, acesta-i parlamentul majoritar psd pe care-l avem. Personal, nu cred in acest mult-trancanit”blat” intre psd si PNL, nu mai exista usl, atata timp cat e Orban presedinte PNL. Treaba asta e promovata intens de o seama de jurnalisti, si in media scrisa si in cea tv, si e o tampenie. Barna-i tot acuza si le da peste nas pnlistilor cu treaba asta, si pe urma vine si anunta ca doreste sa intre la guvernare alaturi de PNL, or sa sustina candidati comuni cu PNL la locale. Nu mi se pare logica aceasta conduita, pai tu-i acuzi si-i torpilezi in presa constant, si pe urma te miri ca pnlistii nu se reped la sustinere, si aleg sa mearga singuri, pe barba lor.

  5. USR trebuia sa intre la guvernare dupa disparitia dancilei, acum cred ca e tarziu, din cate am inteles, luni va fi prezentat noul guvern Orban, in care vor fi aceiasi ministri din primul, asadar nu se regasesc nume din USR. Oferta USR a fost facuta oricum in mod neclar, cred ca Barna ar fi trebuit sa spuna clar cu nume si prenume pe cine si unde ar dori sa sustina, dat fiind agenda foarte rapida anuntata de presedinte. Barna si USR au un defazaj, nu inteleg repede cum stau lucrurile, si pierd oportunitati. Momentul din octombrie, dupa demiterea dancilei, era esential, si ei l-au ratat.

  6. Gata cu vaicareala.
    Cu calm si luciditate sa vedem ce facem de acum incolo
    Sa vedem cum scapam de nenorocirea asta numita psd.
    Candidati comuni peste tot, si in cea mai mica comuna.
    Dezvoltarea tarii pleaca de la nivel local. Acolo trebuie sa alegem oameni gospodari.
    Gata cu orgoliile si maimutarelile aste de doi bani.
    Numai asa putem invinge si ne putem vedea linistiti de viata noastra.
    Si putem fratilor.Suntem singurul neam care de cand ne stim am trait intre mari imperii.
    Imperiile s-au dus dar noi am ramas.Si vom ramane aici pana la sfarsitul lumii.
    Curaj si unitate si nu ne sta nimic in cale.

  7. Va rog să documentați ce se petrece la USR Vrancea! Acolo niște oameni compromisi (ex Dan Nichita – fost membru in guvernul ordonantei 13!!!) au dat afara cativa oameni serioși. USR devine complicele PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -