Profesorul Marian Preda este noul rector al Universității din București. În cel de-al doilea tur de scrutin, acesta a obținut 637 de voturi din cele 1.103 exprimate (57,75%). Contracandidatul său, profesorul Laurențiu Vlad, a avut 433 de voturi. Alte 33 de voturi au fost anulate.
Universitatea București a anunțat, printr-un comunicat, că profesorul Marian Preda a fost ales rector pentru următorii patru ani (mandatul 2019-2023), cu 637 de voturi, reprezentând 57,75% din numărul votanților.
Prezența la vot, în cel de-al doilea tur de scrutin, a fost una record: 84,2%. S-au prezentat la vot 1.103 de profesori și studenți, dintr-un total de 1.310 de oameni cu drept de vot.
În primul tur de scrutin câștigase Laurențiu Vlad, cu 488 de voturi, față de cele 477 ale lui Marian Preda. Cel de-al treilea candidat, lect. univ. dr. Florin Achim, a avut 42 de voturi, iar 20 de voturi au fost nule.
Aceste alegeri au divizat cele 19 facultăți ale Universității din București. Facultățile umaniste – precum Filosofia, Sociologia, Psihologia – l-au susținut masiv pe Marian Preda, în timp ce facultățiile de științe – precum Fizica, Biologia, Chimia – au fost de partea lui Laurențiu Vlad. Au existat și facultăți în care balanța voturilor a fost destul de echilibrată. Dintre cei 119 de studenți desemnați să voteze, majoritatea au fost de partea lui Marian Preda.
Victoria lui Marian Preda poate fi explicată prin atitudinea acestuia pro-democrație, pro-justiție și pro-Europa, manifestată în arena universitară, dar și în spațiul public. În schimb, Laurențiu Vlad a plătit pentru asocierea cu Dan Voiculescu și cu tabăra anti-justiție, ca semnatar al unei scrisori adresate instituțiilor europene de intelectuali cu viziuni USL-iste, la suspendarea președintelui Traian Băsescu, în 2012.
Din punct de vedere strategic, Marian Preda a beneficiat de sprijinul rectorului de până acum, Mircea Dumitru. Acesta a mizat multă vreme pe Laurențiu Vlad, dar în ultima vreme relațiile dintre cei doi s-au deteriorat, iar Mircea Dumitru s-a aliat cu Marian Preda.
Marian Preda – vocea democrației universitare
- A fost președintele Senatului și decanul Facultăţii de Sociologie, ambele din cadrul Universității București.
- A făcut parte din Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) care a decis, în 2012, că Victor Ponta a plagiat.
- A fost preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice în perioada 2009-2010, în mandatul lui Traian Băsescu. A coordonat o echipă de experți în vederea elaborării a două raporte pentru fundamentarea politicilor sociale și demografice ale României.
- A fost președinte al Fundației „Mișcarea Populară” până în 2014, când și-a dat demisia, dezamăgit, convins că nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice.
Laurențiu Vlad – vocea lui Dan Voiculescu
- Este unul dintre cei 7 prorectori al Universității București, în cele două mandate ale rectorului Mircea Dumitru.
- A fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice în perioada 2010-2016, după ce fusese șeful Catedrei de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul aceleiași facultăți (2000-2010).
- A fost secretar de stat în Ministerul Educației pe vremea ministeriatului lui Mircea Dumitru, în Guvernul Cioloș (iulie 2016 – ianuarie 2017).
- Este contestat de mulți profesori din Universitate pentru că a fost președintele Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu.
- În 2012, Laurențiu Vlad s-a numărat printre „intelectualii USL” care au semnat penibila scrisoare de susținere a Guvernului Ponta. Scrisoarea a fost trimisă către Uniunea Europeană, cu scopul de a-i convinge pe cei de la Bruxelles că nu este nimic antidemocratic în ofensiva tembelă a USL împotriva instituțiilor statului. „Suntem profund preocupați de recentele acuzații care pretind că Parlamentul și Guvernul României ar fi subminat statul de drept și independența justiției în încercarea de a-l demite pe președintele Traian Băsescu”, se arăta în scrisoarea către UE. Să semnezi o asemenea mizerie este descalificant pentru un intelectual serios.
Da, astazi a fost o zi buna, hidra psdisto-voiculesciana a luat o dubla teapa : a fost eliminata din varful celui mai inalt for universitar roman, UBB, iar la CSM, scroafa de savonea a reusit sa-si strecoare doar o sluga din cele 5, pe care avea intentia sa si le planteze la ICCJ.