vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăOpiniiCiocăzanuMulţumesc, Dan Barna!

Mulţumesc, Dan Barna!

-

Sincer, îmi era tot mai greu să înţeleg ce se petrece cu liderul USR în ultima vreme. Parţial, puteam accepta că jocul politic în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale – în care îl are ca principal adversar pe Klaus Iohannis, candidatul PNL – îl obliga la poziţii mai radicale faţă de Ludovic Orban, desemnat de preşedinte cu formarea viitorului Guvern.

În mod normal, electoratul USR-PLUS avea nevoie de o distanţare şi mai clară de liberali; aceste două partide, care au format cea mai tânără şi mai de succes alianţă politică a momentului, vin pe valul unui curent de opinie care consideră PNL un  fel de PSD mai „spălat”.

Nu e chiar aşa, dar nu asta e discuţia acum. Da, PNL are dezavantajul trecutului învolburat şi nu se poate bucura de şansa de a fi „nou”, precum pot USR sau PLUS. Dar nici nu poţi condamna pe cineva că s-a născut mult mai devreme şi că a trebuit să trăiască în ţara asta, în care poate s-a „adaptat” la rău mai mult decât era cazul. Asta, desigur, dacă vrei să stai alături de el şi să începi să repari ceva din acel trecut care pe el l-a malformat mai mult decât pe tine. Dacă nu…

- Advertisement -

Până la urmă, la cum a fost România în ultimii 30 de ani, greu poţi găsi pe cineva care să nu fi fost atins fie şi tangenţial de virusul FSN-ismului iliescian, al „capitalismului de cumetrie”, al combinaţiilor de tot felul moştenite de gena acestui popor chinuit.

Bunăoară, însuşi Dan Barna e prins acum în acest scandal al deturnărilor de fonduri UE. Nu înseamnă nici pe departe că e vinovat. Dar faptul că a trebuit să se mişte prin acestă mlaştină de sorginte PSD-istă l-a pus şi pe el într-o imagine proastă. Una pe care poate nu o merită, din perspectiva celui care încercat să facă business într-un mediu viciat, pe care nu el l-a construit aşa.

Ce să facă acum liberalii, să profite de acuzaţii şi să strige din toţi rărunchii: „Barna, penalule, demisia!”? Nici că s-ar putea mai rău, pentru toată lumea! Şi mai bine pentru Dăncilă&co…

- Advertisement -

Drama României vine tocmai dintr-o obsesie a SEPARĂRII, dintr-o dorinţă de a exacerba diferenţele dintre oamenii şi grupuri, în sens distructiv cu orice preţ, doar ca să arăţi că tu eşti altfel. Vine din istorie, din secole de neîncredere intrate în ADN-ul de naţie, din egoismul plantat în seva noastră, culmea de comunismul egalitarist! Dar trebuie să ne vindecăm cumva de aceste mutaţii genetice ale conştiinţei noastre de popor frumos şi inteligent în esenţa lui.

Însă dincolo de cine-i mai bun sau mai rău între USR şi PNL, toţi (alături de PMP, ALDE, UDMR şi Minorităţi, başca nişte PSD-işti sadea din Parlament) au bătut palma pentru un obiectiv comun: debarcarea PSD de la putere. Iar asta a funcţionat, prin succesul moţiunii de cenzură.

Însă imediat după moţiune, Dan Barna (probabil din motivele pe care le-am expus mai sus) şi-a radicalizat discursul faţă de PNL. În plus, a lăsat de înţeles că nu va vota Guvernul Ludovic Orban în Parlament (deşi de asta votaseră toţi cei din Opoziţie debarcarea lui Dăncilă, pentru un cabinet ne-PSD!).

Mai mult, a făcut o declaraţie care i-a uimit pe mulţi dintre susţinătorii săi, potrivit căreia „ieşirea din criză nu e responsabilitatea USR”!

„Oricât se încearcă construirea argumentului că învestirea guvernului stă în USR, nu este așa. Dacă nu există majoritate, nu o să fie din vina USR. Dacă premierul desemnat nu poate să își constituie o majoritate (care să poată adopta și legile cerute de USR), nu poate fi învestit. Criza politică nu poate fi închisă sau deschisă de USR oricât s-ar încerca asta. Ieșirea din criză nu este mandatul USR, ieșirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban că obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritate.”, a spus Dan Barna, citat de Digi24.ro.

Am primit multe întrebări în ultima vreme la prieteni din  USR şi PLUS, care nu înţelegeau nici ei ce se întâmplă; de ce Barna, în loc să tureze motoarele pentru instalarea Guvernului Orban, ia distanţă de el la doar câteva zile după debarcarea lui Dăncilă? Sau de ce nu intră şi USR la guvernare?

Apoi, altă lovitură pentru votanţii USR-PLUS, masiv pro-DNA, pro-Kovesi şi pro-Justiţie: a apărut informaţia că DNA s-a autosesizat în cazul afacerilor cu fonduri UE posibil deturnate sau prost gestionate, în care apare implicată şi o firmă a liderului USR.

În acest peisaj, ZIARISTII.COM a publicat o analiză în care trăgeam o concluzie clară: Dan Barna trebuie să ia rapid o decizie de strategie electorală şi politică, altfel riscă să dezamăgească atât electoratul propriu, cât şi marea masă de votanţi ne-PSD, toţi aşteptând instalarea rapidă a unui Executiv care să curme dezastrul din economie şi să salveze banii românilor, şi-aşa înghiţiţi de haosul măsurilor PSD-ALDE.

Iar azi, am aflat la ce concluzie a ajuns Dan Barna, pe care o prevăzusem de altfel, ieri, în textul menţionat mai sus. Liderul USR a anunţat practic că „a dat la pace” cu Orban, că a ajuns la un acord cu premierul desemnat, ceea ce presupune automat că USR va vota Guvernul Orban.

Pentru asta, simt nevoia să-i mulţumesc lui Dan Barna. În numele meu, dar mai ales al tuturor celor care aşteaptă ca România să intre rapid pe mâinile unei puteri politice ne-PSD, una capabilă sau măcar dornică să scoată ţara din criză.

Mă fac astfel purtătorul de mesaj inclusiv al multor votanţi USR-PLUS, care m-au contactat, cerându-mi mie şi altor jurnalişti să „facem ceva” pentru a stopa lupta de orgolii din interiorul Dreptei politice.

Iar unii chiar au făcut-o. Oreste Teodorescu a trimis ieri un mesaj clar pe acest subiect (Detalii, AICI). Cristian Tudor Popescu a spus-o şi el tranşant, dar decent, la Digi 24, că ţara are nevoie de un USR constructiv, nu anarhist. (Detalii, AICI). Puţin mai devreme, Dan Tăpălagă avertizase şi el, într-un comentariu pe G4Media.ro, despre riscurile care planează asupra candidatului Dan Barna (Detalii, AICI).

Iar partea bună după toate aceste semnale, şi nu numai ele, este că liderul USR a înţeles corect mesajul, că a decis în interesul României, chiar şi al USR şi al său personal.

Căci nu e nicio nenorocire nici pentru Dan Barna, şi nici pentru USR că vor susţine un cabinet Orban. Dimpotrivă, neintrând la guvernare, USR are nu numai dreptul, dar şi obligaţia civică-morală, să amendeze şi să taxeze politic orice gest al Executivului pe care îl consideră greşit şi provocator de daune sociale.

Iar susţinătorii lui Dan Barna la Preşedinţia României nu se vor simţi lezaţi că a făcut o înţelegere clară cu PNL, partid de care ei vor să ia distanţă. În fond şi la urma urmei, politica asta e, un teatru al compromisului onest şi transparent, în interesul cetăţeanului plătitor de taxe şi votant.

Iar acum, în România, interesul marii majorităţi a cetăţenilor, unii inclusiv votanţi PSD, este instaurarea unui regim ne-PSD la guvernare, care să repare pe cât posibil daunele produse în ultimii trei ani de guvernele Grindeanu-Tudose-Dăncilă şi să ducă ţara spre alegerile viitoare – anticipate sau nu – într-un mediu mai sănătos decât azi.

Pentru că a înţeles asta, chiar dacă a trebuit să facă un pact cu adversarii săi din PNL, Dan Barna merită felicitat.

15 COMENTARII

  1. De acord, domnule Ciocăzanu, cu cateva mici observatii. Fiecare își urmeaza drumul său, în raport cu opțiunea luată. Faptul ca o majoritate covârsitoare din PNL a optat sau acceptat cu lașitate compromisuri inadmisibile cu PSD, aproape 30 de ani este o certitudine. Sunt coautori ai masacrul economic, demografic și democratic ale carui urme brăzdează adânc trupul României. Și, la nevoie, au resurse să-l repete cu aceeași perteneri politici sau derivați ai acestora. Să-i iertam, nu? Că tot clamau iertarea mai toți liderii PSD-ALDE, justificându-și aberația numita Legea recursului compensatoriu. Vă propun să nu-i iertăm pe niciunul măcar și pentru faptul că am certitudinea că vor recidiva. Daca, potrivit legii, cazierul judiciar nu se „albește” și porți toată viața stigmatul fărădelegilor pe care le-ai înfăptuit, de ce să-ți șterg „cazierul politic” și ticăloșiile făcute în tinerețea ta politică? Întreb, nu dau cu parul. Tocmai din acest motiv recidivează politicienii, domnule Ciocăzanu – pentru că, din patru în patru ani, cazierul lor politic, prin indulgența noastra, devine imaculat! De ce?

    • Dorule ….subscriu la tot in afara de prima fraza ….
      eu nu intzeleg de ce CTP si domnul Ciocăzanu sunt de parte PNL -noulPSD adica un nou USL ….Romania nu are nevouie de un nou guvern acum …ci de un nou parlament …unul care va legitima un nou guvern …sper ca in a doua nominalizare USR ul sa le traga clap si sa nu voteze guvernul provocand alegeri anticipate ….

  2. Dan Barna si „Alianta 2020” U.S.R.-PLUS au fost, in ultimele luni,… TINTELE-PREDILECTE (!) ale tuturor celor care… par a fi gasit EXPLICATIILE/CAUZELE acestei CUMPLITE (!) situatii in care a ajuns România: U.S.R., PLUS, Barna, Ciolos s.a.m.d. !

    Eiii…, in aceste conditiiiii…, cand deja pareti a intelege mai bine CE dorim NOI si CUM gandim NOI, cei care simpatizam si sprijinim politica (atentie: pe termene… SCURT, MEDIU si LUNG !) acestor NOI forte ale unei societati care se vrea DEMOCRATIZATA… CU-ADEVARAT (!), nu putem decat sa Va intoarcem politetea: MULTUMIM (SI NOI), domnule Laurențiu Ciocăzanu !

  3. un nenorocit acest ciocoi.!!!…oare il are la mana statul paralel??…se prea poate..pacat , acum tara asta de kkt are nevoie de o renastere ,vine acest intarziat mintal sa-si arate chilotii plini de balele aluia din jilava…uite cum aflam cate un pion al infractorului din teleorman…rusine !!!…sa-ti fie rusine !!!…pacat ..suntem concetateni si mie rusine ….poate ne intalnim prin piata….asa sa schimbam cateva cuvinte….

  4. Mai deontologule,ai prieteni oameni politici?Cred ca acum doua zile o făceați praf pe Stoiceasca c-a invitat la botezul fiicei ei PSD-isti si cum poate dansa sa mai fie imparțială.Si apoi sa te milogești si sa mulțumești unui politician pentru ca face ceva in folosul”țării”?Doamne fereste!Ce fel de om poate sa facă așa ceva?Mai mult,tu,ca deontolog ce te pretinzi a fi,trebuie sa informezi,atât.Sa te bagi tu cu bocancii in jocuri politice,așa ceva?Cu ce esti tu diferit de cei pe care-i faci albie de porci in fiecare zi?Poti dormi bine noaptea?Sunt convinsă ca da!

  5. „Ce paradox!
    USR este acuzat ca vrea sa arunce tara in aer in conditiile in care nu a fost niciodata la guvernare, desi situatia actuala in care a ajuns Romania se datoreaza vechii clasei politice care a guvernat Romania timp de 30 de ani. Faptul ca refuza sa guverneze fara alegeri anticipate, asa cum s-a cerut in strada, a devenit motivul pueril al sistemului, bun de manipulat electoratul.
    Parca ne doream oameni noi in politica, nu vechea mafie. De ce trebuie sa se sparga oalele in capul USR si nu in capul PSD, PNL si al celorlalte formatiuni politice care au adus tara in pragul dezastrului? Intreb si eu pentru un prieten apropiat…”(Marian Eugen) Nu e formularea mea, ci a unui comentator. Dar sunt absolut de acord cu el, de aceea il citez.

  6. Sunteti prea emotiv, d-le Ciocazanu. Este adevarat ca, din cauza unor stangacii de comunicare mult amplificate de presa, USR a dat ceva emotii, dar intalnirea de marti era planificata, iar exigenta pe care o afiseaza USR este normala si, inainte de a semna si vota motiunea Barna a spus ca nu vor intra in guvernul Orban si ca il vor vota i functie de respectarea unor conditii.
    Nici acum Barna nu a declarat cu certitudine ca voteaza, desi sigur va vota, este imposibil ca USR sa fie de partea PSD, oricate copromisuri va fi nevoit sa faca Orban inaite de a se fi vazut validat. Teama mea este sa nu uite si sa faca mari compromisuri dupa.
    Asa ca, nu-i multumiti lui Barna, nu a facut-o penntru dumneavoastra, nici pt ca a urmat sfaturile inteleptului Oreste sau ale vizionarului CTP. A facut ce stia tot timpul ca va face: un compromis anti-PSD.

    • USR nu a dat nici o emotie.
      Era o chestie predictibila ca o sa voteze un nou guvern.
      Ca are ceva conditii, este normal. Toti vrem anticipate,vrem 2 tururi pentru primari……
      O sa le rezolvam usor,usor.
      Chiar daca nu putem trece legile prin Parlament gasim noi o solutie.
      Cel putin in orasele mari putem avea candidat comun la primarii.
      Eu sunt liberal dar daca un candidat la primarie USR+ este mai bine cotat in sondaje nu am absolut nici o problema sa-l votez.
      Acum cel mai important este sa vedem nivelul dezastrului pe care il lasa astia in urma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -