PNL își va asuma o evaluare în administrația publică imediat ce va veni la Guvernare și „cu siguranță, vor pleca oameni”, a declarat șeful liberalilor, Ludovic Orban.
Liderul PNL consideră că aparatul administrativ a devenit supradimensionat din cauza faptului că angajările nu au fost făcute pe competențe, ci pe „carnet de partid”. De asemenea, PNL vrea o structură redusă a Guvernului care ar urma să aibă 15 ministere.
Declaraţiile lui Ludovic Orban
- „Acum sunt 28 de miniștri, noi propunem o formulă de 15 ministere. Dacă ai ministerul Economiei nu te mai apuci să faci ministerul Turismului, IMM_urilor, inclusiv ministerul Economiei, după părerea mea, nu are sens. Ministerul de Externe, nu mai faci minister pentru Diasporă, pentru Afaceri Europene”
- „Cu siguranță vor fi și niște reduceri de personal. Anumite entități nu are rost să le menții ca entități administrative pentru că poți să concentrezi activitatea. Probabil vor trebui să plece”
- „Sunt destui care ar trebui să plece, pentru că mulți dintre ei au intrat pe ușa din dos în instituțiile publice, băgați numai pe pilăraie și carnet de partid”
- „Mulți dintre e nu corespund din punct de vedere a pregătirii profesionale, a abilităților necesare și, mai ales, al atitudinii într-o instituție publică”
- Slavă Domnului, avem de pe băncile facultății suficienți absolvenți ai facultăților de administrație publică care urmăresc o carieră în corpul funcționarilor publici. Cu siguranță, vor pleca oameni”
- „Am discutat cu foarte mulți oameni de afaceri, din foarte multe patronate. Ei își doresc câteva lucruri simple. Să existe o competiție onestă, să nu fie încurajați de către Guvern anumiți competitori: adică unora le permiți să nu-și plătească taxele și impozitele, altora nu. Și după aia beneficiază și de reeșalonarea, amnistia fiscală”
- „Regulile care sunt stabilite să fie aplicate pentru toți. Își doresc predictibilitate și stabilitate în același timp. Vă spun din capul locului, în materie de Cod Fiscal și alte reglementări care sunt cadrul de activitate a companiei, astea trebuie discutate în primele 6 luni în cadrul unei dezbateri foarte serioase, adoptate în maxim 9 luni și să rămână stabile pe toată perioada de 4 ani de guvernare pentru ca oamenii să știe foarte clar. Uitați-vă, nu-și poate face nimeni un plan de afaceri pentru că nu știe la ce să se aștepte”
Scutirea de impozit în IT, „nicio raţiune pentru menţinerea ei”
Președintele PNL, Ludovic Orban, își menține ideea că trebuie renunțat la scutirea IT-iștilor de la plata impozitului pe venit, el spunând că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă, în guvernarea Năstase. „După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități”, a mai declarat Ludovic Orban.
„Măsura a fost introdusă în guvernarea Năstase, când exista o impozitare progresivă. Ea a avut un anumit afect în primii 2-3 ani. De regulă, o facilitate trebuie dată pe o perioadă de timp limitată și cu obiective foarte bine stabilite și apoi se renunță la această facilitate”, a declarat liderul PNL.
Ludovic Orban a spus că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă și că principiul echității fiscale trebuie aplicat în politica fiscală a statului, pentru că este nedrept pentru ceilalți 7 milioane de angajați plătitori de impozit pe venit.
„Eu am văzut evoluția sectorului IT din România pentru perioada 2000-2018, comparativ cu evoluția sectorului din Ungaria sau Polonia, unde nu există nicio facilitate fiscală de acest gen și aproape nu există nici diferență. Ceea ce înseamnă că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă. Oricât de antipatic aș fi unora, nu sunt adeptul unor regimuri fiscale discriminatorii, preferențiale. Există un principiu al echității fiscale, care trebuie aplicat în politica fiscală a scatului. Avem o cotă unică de impozitare de 10%. Acum chiar nu e un cap de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de celelalte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit ca unii sa nu plătească acest impozit. După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități”, a declarat Orban, la interviurile HotNews LIVE.
De… 30 (treizeci !) de ani asteptam MINUNEA asta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!