Austriacul Felix Baumgartner, care a devenit faimos cu saltul său stratosferic din octombrie 2012, de la o înălțime de aproape 39 de kilometri, a murit joi, 17 iulie, la vârsta de 56 de ani. El a avut un accident de parapantă în Porto Sant’Elpidio, pe coasta italiană a Mării Adriatice: a căzut în piscina unui hotel, rănind o tânără. Baumgartner era partenerul Mihaelei Rădulescu din 2014.
Cel mai probabil, Felix Baumgartner (56 de ani) era deja mort în momentul impactului cu piscina din Porto Sant’Elpidio, relatează publicația austriacă Der Standard. Principala suspiciune a medicilor este că legendarul parașutist a suferit un stop cardiac subit în timpul unui zbor cu o parapantă cu motor.
După autopsie, medicii au confirmat ipoteza că Baumgartner a suferit un stop cardiac și, astfel, a pierdut controlul parapantei, care, potrivit unor martori oculari, s-a rotit brusc în jurul propriei axe înainte de a se prăbuși la sol.

„Raiul pe Pământ”
Baumgartner decolase de pe o platformă de parapantă din apropiere de Porto Sant Elpidio. La scurt timp după aceea, martorii au observat cum parapanta motorizată a pierdut puterea și s-a prăbușit. Austriacul s-a izbit de o colibă de lemn aflată lângă piscina satului de vacanță „Le Mimose del Club del Sole”.
Salvatorii au încercat imediat să-l resusciteze, inclusiv printr-un masaj cardiac prelungit. A sosit și un elicopter de salvare, însă toate încercările de resuscitare au fost fără succes.
Felix Baumgartner a ajuns în Italia în urmă cu o săptămână, împreună cu partenera sa, românca Mihaela Rădulescu. Ei erau cazați la Villa Capodarco, o proprietate situată printre colinele verzi din jurul orașului de coastă Fermo, după cum a relatat ziarul „Corriere Adriatico”.
În ultimele zile, Baumgartner a împărtășit impresii despre Italia pe canalele sale de socializare și a publicat fotografii aeriene realizate în timp ce survola coasta și peisajul colinar cu vedere la Marea Adriatică. Într-o postare de duminica trecută, a descris zona drept „Raiul pe Pământ”.

În piscină se aflau mai multe familii cu copii
Parchetul din orașul Fermo a deschis o anchetă pentru a stabili cauza morții. Anchetatorii vor analiza și eventualele înregistrări realizate de camera video corporală pe care Baumgartner o purta în timpul ultimului său zbor.
Potrivit constatărilor făcute de carabinierii care investighează cazul, Baumgartner nu ar fi cerut ajutor în timpul zborului. De aceea, se prezumă că a suferit un stop cardiac în aer și a pierdut controlul asupra parapantei.
O angajată a satului de vacanță a suferit o leziune la nivelul gâtului, în urma impactului cu o bucată desprinsă din parapanta austriacului, la colizunea cu solul. Femeia a primit îngrijiri medicale la fața locului, apoi a fost transportată la spital.
În momentul prăbușirii parapantei, mai multe persoane se aflau în piscina stațiunii. Așadar, consecințele accidentului ar fi putut fi mult mai grave.
După impactul parapantei, un miros puternic de benzină s-a răspândit în întreaga zonă, ceea ce a dus la alertarea pompierilor. Întreaga zonă din jurul piscinei, unde se aflau numeroase familii cu copii, a fost izolată.

2012: primul salt din stratosferă, cu viteză supersonică
Pe 14 octombrie 2012, Felix Baumgartner a sărit de la o altitudine de aproape 39.000 de metri, atingând o viteză maximă de 1.357,6 km/h – depășind astfel bariera sunetului. A fost primul parașutist care a căzut cu o viteză supersonică și a ajuns teafăr la sol.
Saltul i-a adus mai multe recorduri mondiale, recunoscute de Federaţia Aeronautică Internaţională:
- cea mai mare altitudine atinsă de un om cu un balon cu heliu: 38.969,40 metri;
- cel mai lungă cădere liberă: 36.402,6 metri;
- cea mai mare viteză în cădere liberă: 1.357,6 kilometri pe oră.
Saltul din stratosferă a fost cel mai spectaculos proiect al său. Pentru el, s-a pregătit temeinic.
În toamna anului 2012, după două salturi de testare reuşite, echipa din jurul său s-a pregătit pentru saltul final în deşertul din New Mexico.
Pe 14 octombrie 2012, condiţiile meteorologice din Roswell au fost favorabile şi Baumgartner a fost transportat într-o capsulă, de un balon cu heliu, la o altitudine de aproape 39 de kilometri.
Rostind cuvintele „Acum vin acasă”, Baumgartner s-a aruncat în gol, în aplauzele furtunoase ale echipei sale şi ale rudelor sale – aflați cu toții pe pământ.
După o rotire iniţială, Baumgartner s-a stabilizat şi a aterizat în siguranţă în deşert.
„Uneori trebuie să urci foarte sus pentru a vedea cât de mic eşti de fapt”, a spus el.
VIDEO: Saltul din stratosferă
A început parașutismul la 16 ani
Născut în Salzburg, Austria, pe 20 aprilie 1969, Felix Baumgartner a început să practice parașutismul la vârsta de 16 ani.
După ce și-a făcut ucenicia ca maşinist şi a lucrat ca mecanic auto, s-a înrolat în armata austriacă, unde a fost instruit, printre altele, ca paraşutist.
Baumgartner a efectuat primul său salt cu paraşuta în 1996, de pe podul New River George din Virginia de Vest (SUA).
Din 1997 a fost base jumper profesionist, fiind sponsorizat de producătorul Red Bull din Salzburg.
În 1998 a fost înregistrat, cu numărul 502, la American BASE Association, unde sunt consemnați toți săritorii care au sărit de pe toate cele patru tipuri de obiecte BASE: Building (clădiri), Antenna (antene), Span (poduri) şi Earth (stânci).
A stabilit 14 recorduri mondiale în sărituri BASE realizate în diverse colțuri ale lumii, fiind un pionier care a deschis drumul pentru parașutiștii din întreaga lume, pentru care a devenit o sursă de inspirație.
În 1999 a sărit din cea mai înaltă clădire de la acea vreme, „Petronas Towers” din Kuala Lumpur (Malaezia), și de pe statuia lui Hristos din Rio de Janeiro (Brazilia).
VIDEO: Saltul de pe statuia lui Hristos
În 2003, Felix Baumgartner a zburat în cădere liberă, cu o aripă din carbon special construită pentru acest scop, din Anglia până în Franţa, peste Canalul Mânecii.
În cazul lui Baumgartner, parașutismul a fost o predestinare, „un vis din copilărie” – așa cum declara el după ce a reușit saltul din stratosferă. Potrivit Corriere della Sera, austriacul și-a amintit că la doar 5 ani desenase deja o scenă în care se vedea pe sine sărind cu parașuta.
Al doilea mare vis al lui Felix a fost să devină pilot de elicopter. De aproape 10 ani, zbura ca pilot comercial în Europa, după ce și-a obținut licența în SUA. Avea licențe pentru mai multe tipuri de elicoptere, efectua zboruri extreme, dar și zboruri umanitare.
Relație de 11 ani cu Mihaela Rădulescu
Felix Baumgartner a cunoscut-o pe Mihaela Rădulescu în 2014, în cadrul unui interviu realizat de româncă pentru Red Bull. Relația lor a fost confirmată public în luna decembrie a aceluiași an.

Cu puțin timp înainte de a muri, Felix Baumgartner a publicat pe Instagram un story în care apare Mihaela Rădulescu.
Românca e prezentă într-un clip video postat miercuri seară pe contul de Instagram al austriacului. A doua zi, Felix a avut zborul fatal.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!