Uniunea Europeană pare să apese accelerația în privința procesului de integrare a Ucrainei, care va începe negocierile chiar începând din 2025. Consiliul de Afaceri Generale al UE a apreciat că eforturile Ucrainei de a se reforma sunt majore, progresul este considerabil și că negocierile înregistrează un avans semnificativ. Premierul de la Kiev afirmă, la rândul său, că Ucraina ar trebui să fie gata de aderare la sfârșitul anului viitor.
Evoluțiile sunt absolut spectaculoase și par să indice o voință politică a Europei de a nu lăsa Ucraina pe mâinile Rusiei. În mod evident, Ucraina este o țară cu mari probleme. Dacă va intra în UE, va fi de departe cel mai sărac membru. Realist vorbind, nu îndeplinește criteriile, după cum nici România și Bulgaria nu le îndeplineau în 2007, când au fost primite în uniune. Însă este singura șansă de a ajuta acest stat invadat de Rusia să meargă înainte și să se recupereze.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat în fața Parlamentului European, la Strasbourg, că UE se pregătește să deschidă capitole de negocieri cu Ucraina, acesta fiind un element al procesului de integrare. Primul capitol va fi deschis chiar în ianuarie.
Von der Leyen a subliniat că aceste inițiative vin și pentru a le arăta ucrainenilor că lupta lor pentru independență și supraviețuire în fața invadatorilor putiniști are o finalitate, iar la capătul drumului îi așteaptă intrarea în cea mai importantă uniune de state de pe planetă.
Denis Șmihal, premierul Ucrainei, a afirmat că Ucraina ar trebui, în mod normal, să fie pregătită de aderare la sfârșitul anului viitor.
Lucrurile par să fie convergente din acest punct de vedere, pentru că de la 1 ianuarie 2025 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene ajunge la Polonia, o țară care susține masiv Ucraina și planurile de integrare a acesteia. Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe, a și anunțat, de altfel, că Varșovia are ca prioritate imprimarea unui ritm alert și eficient de extindere a UE.
Este important de notat, în acest context, faptul că Republica Moldova va adera la UE, cel mai probabil, în același timp cu Ucraina. Așadar, graba UE de a vedea Ucraina în organizație este și în beneficiul Moldovei.
Bravo lor şi bravo Uniunii europene pentru că, în ciuda curentelor de extrema dreapta, nu o să-i lase la mâna Rusiei.
Când te gândeşti că la noi, o masă de proşti vor să ieşim din „dictatura UE”.
La noi a început disouția. Nici în NATO nu mai contăm. Urmașii criminalilor din 1989 grupați în mafiile PSD, PNL, UDMR etc si-au atins scopul. RO va dispărea de pe harta Europei
Eczact spus, Alex ! Poate Romania inca nu, dar Ucraina numadecat …
Sursa: g4media.ro:
„Unul dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, fostul primar al comunei Mahala Elena Nandriş avertizează asupra riscului dispariţiei minorităţii româneşti din Ucraina, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean, transmite Agerpres.”
Voi aveți habar de toate astea sau scrieți după ureche?
Cum mai e vremea pe la Tiraspol ?