Anunțul de luni seara al lui Nicușor Dan, privind candidatura sa la alegerile prezidențiale, a electrocutat scena politică, aflată într-o mișcare browniană după anularea scrutinului din 24 noiembrie / 8 decembrie.
În pregătirea anunțului, Nicușor Dan s-a organizat și din punct de vedere al comunicării, pentru a avea un impact cât mai mare. Mai multe televiziuni au transmis în direct declarația sa de la Primăria Capitalei și conferința de presă care a urmat.
Nicușor Dan a urcat totul și pe pagina sa de Facebook, dar explicațiile sale au ajuns rapid și pe Youtube.
Primarul Capitalei și-a structurat anunțul pe câteva mesaje puternice, cu priză la public.
„Sunt zone întregi din statul român, la toate nivelurile, care sunt capturate de grupuri de interese. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. S-a mințit prea mult. Politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele. Instituțiile nu se ocupă de lucrurile de care ar trebui să se ocupe. Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la nevoile cetățenilor”, a spus el.
Declarația lui Nicușor Dan
- „Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil moment pe care România l-a avut după Revoluție. Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele și că instituțiile nu se ocupă de lucrurile de care ar trebui să se ocupe.”
- „Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la nevoile cetățenilor, iar această schimbare nu poate să se bazeze decât pe valori sănătoase.”
- „Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025.”
- „Sunt trei mari probleme mari pe care România le are și în care rolul președintelui este important.”
- „Prima problemă – corupția și funcționarea instituțiilor. Sunt zone întregi din statul român, la toate nivelurile, care sunt capturate de grupuri de interese. Și ele, bineînțeles, acționează în interesul găștii, și nu în intereul public. Iar instituțiile nu funcționează, pentru că tot timpul prevalează relația de partid și nu competența. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă. Nu va fi ceea ce propun unii – un concurs de cine strigă mai tare «În România e corupție». Știm toți că în România e corupție. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție. Acestea sunt atributele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele în România de azi: să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice. Aceste atribute sunt cele care m-au făcut, după o analiză foarte onestă, să fac anunțul pe care vi-l fac azi.”
- „A doua problemă – România nu are o direcție azi. Există peste tot, la toate nivelurile, studii, strategii, numai că ele se bat cap în cap sau sunt foarte puțin adaptate la realitate. România are și în sectorul public, și în cel privat, și în zonele profesionale, și în diaspora resurse foarte importante de competență, pe care însă statul român nu le-a accesat până în momentul acesta. Acesta este rolul președintelui – de a identifica aceste competențe și a le organiza, pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite pentru problemele pe care România le are.”
- „A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele. Au ajuns în situația asta pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică. Au fost multe îngrijorări, ale multora dintre aceste categorii – de la pandemie, războiul din Ucraina, inflație –, la care guvernanții n-au avut răspunsul adecvat. Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, este rolul președintelui să enunțe acele valori care ne unesc, care fac diferența, și să semnalizeze acele exagerări care împiedică dialogul și înțelegerea în societatea noastră.”
- „Întrebare legitimă: de ce vin cu această propunere când bucureștenii tocmai mi-au acordat încrederea atât la alegerile locale, cât și la referendum? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine într-un București dacă România nu o duce bine. În anii pe care i-am avut în Primărie, am încercat și, în opinia mea, am reușit să dăm Bucureștiului o direcție, numai că viteza cu care am mers în această direcție n-a fost deloc o viteză corespunzătoare, și nici nu poate să fie în anii următori dacă nu se schimbă ceva fundamental în întreaga adinistrație din Româna.”
- „Voi candida independent. Sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene pentru susținerea acestei candidaturi. Este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță în zilele acestea va fi urmată cu adevărat în activitatea lor guvernamentală.”
- „Sunt convins că societatea românească va profita de acest moment de reflecție neașteptat și va găsi resursele, în integralitatea ei, pentru a merge mai departe, pentru a schimba ce este de schimbat și a fi puternică în evoluția sa viitoare.”
VIDEO: Anunțul și explicațiile lui Nicușor Dan
Răspunsurile lui Nicușor la întrebările ziariștilor
- „Am informat cele patru partide pro-occidentale de intenția mea. Este o analiză care va dura. E o discuție care se poartă în paralel cu negocierile pentru formarea Guvernului, prioritatea partidelor este formarea Guvernului.”
- „Eu am venit astăzi în fața societății și a partidelor pro-occidentale și am făcut o propunere. Am prezentat o ipoteză care mi se pare cea mai potrivită. Sunt multe scenarii, multe calcule, dar nu voi intra eu în ele acum. În momentul ăsta nu cunoaște nici data alegerilor.”
- „Este o schimbare fundamentală în așteptările oamenilor, care s-a manifestat la votul din urmă cu câteva săptămâni. Dacă la alegerile anterioare, mesajul oamenilor a fost «o să alegem variantea cea mai puțin rea», acum mesajul a fost «nu mai merge așa!». Eu cred că acesta este modul în care pot să ajut la rezolvarea problemelor societății.”
- „Eu cred că decizia Curții Contituționale (anularea alegerilor prezidențiale – n. red.) a fost necesară în situația dată. Mai multe instituții ar fi trebuit să nu ne ducă în situația ca CCR să anuleze niște alegeri. Miza, în momentul acesta, este ca instituțiile statuli român să lămurească acele lucri care abia au fost enunțate de Curtea Constituțională: influența unui actor străin, modul în care s-a cheltuit nelegal în această campanie. În abența acestor informații, pe bună dreptate, poate să scadă – și așa e scăzut – respectul, încrederea oamenilor față de instituțiile statului. O anulare de alegeri este, totuși, o chestiune foarte gravă.”
- „Noi o să avem o campanie electorală și eu mă aștept ca oamenii să se informeze, să vadă diferitele soluții care se propun, iar noi împreună, ca societate, să alegem ce este mai bine. Va fi timp suficient ca oamenii să vadă propunerile tuturor competitorilor.”
- „Nu sunt și nici nu-mi doresc să fiu implicat în negocierile pe partea guvernamentală.
- (Referitor la posibila exludere din alegeri a lui Călin Georgescu) „În ceea ce privește contestarea apartenenței României la UE și la NATO, eu cred că acest candidat este foarte apropiat de doamna Șoșoacă, care a fost exclusă. În ceea ce privește declarațiile care încalcă legi în vigoare, pe gradul lor de proporționalitate trebuie să se pronunțe Parchetul.”
- „Nu mi-a cerut niciun politician sau partid să nu candidez.”
- „Bucureștiul are o oportunitate foarte bună de a schimba – și nu doar prin mine, ci prin acest deziderat pe care și l-au asumat partidele pro-europene. E nevoie de o schimbare în România benefică Bucureștiului.”
👏🏻👏🏻👏🏻
Vorbește exact ca Iohannis pe vremea cind lumea chiar credea ca Iohannis este în stare de ceva. E clar ca Iohannis, sfătuit de fostul ambasador Zuckerman, l-a luat pe Nicușor Dan sub aripa lui vrind sa-l facă viitorul președinte al tarii. Numai ca mai întâi trebuie lamurita lovitura de stat dată tot de Iohannis sprijint de d-na Ursula și de Antony Blinken.
Vad ca deontologii de 2 lei lansează tot felul de scenarii. Mai exista un scenariu: Donald Trump îl sună pe Iohannis și ii spune „prietene Werner, sa n-ai curajul sa blochezi vreun candidat la prezidentiale, lasă alegerile libere”.
În aceste condiții da, și eu as fi de acord sa candideze Nicușor Dan.
De ce nu te lansezi tu în scenarii de film, Babacule. Ai devenit un complotist mai complotist decât Georgescu. Deontologul de 2 lei eşti tu: 3 fabulații într-un singur mesaj ( Iohannis-Zuckerman, Iohannis-Ursula-Blinken, Iohannis-Trump).
Un om rațional se bazează pe dovezi, nu bate câmpii. Fă-ți un bine şi treci pe la psihiatru.
Pai n-au dat la TV poza cu Zuckerman și Nicușor Dan la aceeași masa la restaurant? Nu l-au dat în presa pe Antony Blinken cind cerea „interventie instituțională” la alegerile din România?
Clica razboinica și corupta din SUA (Joe Biden si-a gratiat fiul pentru a-l proteja de justitie) va pleca intr-o luna. Drum bun!
Pai si nu fabulezi plecând de la o poză ( ai visat tu ca după restaurant, zuckermann l-a sunat pe Iohannis) şi de la o declarație pe care citit-o cum ai vrut tu? Ia arată unde a cerut Blinken interventie institutionala? Ca eu am citit doar “ autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale”.
Oare de ce sunt mai suparati comunistii pe USR decat pe PSD ?
Chiar așa, doar USR a fost singurul care a condamnat lovitura de stat ccr.
Poate isi dau seama votantii lui Georgescu ca de fapt voteaza PSD.
Oare cati deputati AUR, SOS si POT se vor transfera la partidul mama PSD?
patru partide europene. Nu stiam ca si PSD cu presedintele de onoare ion iliescu, si-a schimbat directia…
Dupa directia vantului: dimineata spre Est sa primeasca lectia, dupa amiaza spre Vest sa transmita lectia! Sau viceversa!
nu tradeaza nimic, dimpotriva e constient ca e unicul candidat care poate castiga impotriva ‘blocului suveranist’ cu tot cu Psd in el. N.Dan si-a anuntat intentia dupa ce si Bolojan si Hellvig au declarat presei ca nu candideaza. Deci USR, PNL, Forta dreptei si electoratul cinstit, educat il vor sustine.
În măsura în care România mai are constituție, constituțional, președintele este un mediator între forțele politice și între acestea și societate și este vocea statului român, în principal în domeniul apărării naționale, ordinii publice și politicii externe. Și ar trebui să fie, nu se știe exact cu ce mijloace, apărătorul Constituției.
Singur, nici măcar în zona CSAT președintele nu poate face nimic, pentru că deciziile sale trebuie validate, completate și/sau asumate de alte instituții pentru a se aplica. Cu cine și în ce condiții va face Nicușor Dan echipă pentru a prezidenția?
România nu este Bucureștiul, nici ca resurse umane și materiale, nici ca orientare. Ceea ceea ce a mers, împiedicat, în București – o alianță declarată sau, după caz, nedeclarată între PNL și USR ca bază de putere – nu are nici cea mai mică șansă să funcționeze în plan național, unde peisajul politic este fracturat – electoral și partinic – în trei facțiuni incompatibile, care nu s-ar putea uni între ele în următorii 5 ani, decît cel mult polul tradiționalist cu cel „suveranist”, în răspăr cu intențiile declarate ale lui Nicușor Dan.
Fără o echipă angajată în spatele său, care să îi împărtășească opțiunile în Guvern sau măcar într-o opoziție parlamentară consistentă, va deveni un nou Emil Constantinescu, înfrînt de sistem (evident, mai bine decît paltonul care ține acum scaunul ocupat, dar nu suficient de bine pentru a contracara amenințările la adresa existenței statului și a națiunii române).
Mai important, nu va putea cîștiga alegerile fără a bate palma cu forțe politice pe al căror angajament oficial și profund îl refuză chiar el. Așa că, fără susținători politici asumați ai proiectelor sale, nu va putea cîștiga decît dacă se va dovedi a fi din capul locului mai docil decît însuși Iohannis față de imbecilii care, prin incompetență și indolenjță, au aruncat acum statul și țara în haos.
Candidatura lui Nicușor Dan ca independent la Președinția României pare mai degrabă o soluție de avarie, care nu rezolvă ascensiunea taberei suveraniste.
Cum s-a ajuns la această criză politică fără precedent? Degringolada cu cele patru tipuri de alegeri din anul 2024 vine de la aceşti imbecili care ne guvernează cum ar spune André Santini în cartea sa intitulată „Ces imbéciles qui nous gouvernent: manuel lucide et autocritique à l’usage des hommes politiques”. Coaliția de guvernare PSD-PNL a decis încă din luna aprilie calendarul alegerilor din România în 2024, după cum urmează:
-9 iunie 2024 – alegeri europarlamentare comasate cu alegeri locale;
-15 și 29 septembrie 2024 – alegeri prezidențiale (turul I și respectiv turul 2);
-8 decembrie 2024 – alegeri parlamentare.
Numai că, după alegerile europarlamentare si locale , liderul PNL de atunci Nicolae Ciucă, acest „Moș Teacă” intrat în politică precum orbul în Brăila, s-a răzgândit în privința datei alegerile prezidențiale, după ce inițial a convenit cu PSD pentru luna septembrie. El a susținut că ar fi avut discuții cu „sute de mii de oameni” care le-ar fi cerut „să țină cont de relevanța funcției de președinte și de nevoia de dezbatere”, de aici a aparut schimbarea deciziei liberalilor ca desfăşurarea alegerilor prezidenţiale să fie în noiembrie. Dar, în loc de dezbateri pentru alegerile prezidenţiale, liberalii erau preocupati de soarta lui Iohannis după încheierea mandatului. Asadar, PNL a vrut să modifice legea pentru ca Iohannis să poată candida la parlamentare înainte de încheierea mandatului, ceea ce a dus la tensiuni în interiorul coalitiei, încât cei doi lideri s-au bălăcărit spre dezamăgirea electoratului. Astfel s-a ajuns la degringolada cu înghesuirea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare în trei duminici la rând soldată cu esuarea alegerilor prezidentiale în acest an electoral si reprogramarea lor în primul trimestru din anul viitor.
Pe de altă parte, această „criză politică” are la bază lipsa de reglementări clare din domeniul justitiei, inclusiv cele din Constituția României. De aceea, se impune o reformă constituțională menită să ducă la eliminarea ambiguitătilor din legea fundamentală constatate in decursul timpului. De aceea, după unii „constitutionalisti” ar fi nevoie de o nouă Constituție deoarece încercarea de a amenda această constituție poate produce efecte încă mai rele decât cele pe care le generează actuala Constituție a României .
Pe parcurs au fost enuntate principalele teme care ar trebui să facă obiectul reformei constitutionale:
1.România – „stat național unitar”, consfințit prin realizarea României Mari;
2.Tipul de regim politic: Republică prezidențială sau parlamentară, (Vezi si https://www.cotidianul.ro/republica-sau-monarhie/);
3.Tipul de parlament: Bicameral sau Unicameral, cu definirea clară a atributiilor fiecărei camere;
4.Imuniatea parlamentarilor, doar pentru declaratii politice;
5.Utilizarea ordonanțelor de urgență, numai în cazuri exceptionale ;
6.Organizarea adminsitrativ-teritorială prin reducerea numarului de UAT si regionalizarea, introducerea termenului de „regiune” în legea fundamentală;
7.Statutul Curții Constituționale, interzicerea unor decizii care adaugă la constituție;
8.Rolul referendumului în procesul legislativ, consultarea populatiei numai pentru chestiuni de importantă majoră;
9.Consiliului Superior al Magistraturii, inlăturarea suprapunerilor cu atributiile executivului;
10.Definirea drepturilor cetățenești.
Mulți bolnavi se opun tratamentului pe motiv că ei se simt sănătoși.
România va dispărea de pe hartă, grație mafiilor numite partide și ticăloșilor din Justișie și KKR.
@alex
Asta ai gândit-o și ai lăsat-o să plece în timp ce erai așezat pe tron nu-i așa??….
Regimul comunist a lăsat un dezastru demografic, social și educațional, nu doar unul economic. Ar fi fost nevoie de politici inteligente și larg acceptate pentru a întoarce lucrurile în planul educației (pentru a avea gîndire critică), în planul pensiilor și al asigurărilor de sănătate (pentru a compensa îmbătrînirea accelerată a populației, exacerbată de emigrație), în planul activității economice (pentru a compensa scăderea brațelor de muncă și creșterea inevitabilă a salariilor. impusă de concurența angajatorilor din alte state), pentru a reface coeziunea și solidaritatea națiunii române.
Dar n-a fost să fie. De peste 35 de ani, marea majoritate a românilor s-a bucurat și se bucură la avantaje pe termen scurt și pentru a primi o parte mai mare dintr-o plăcintă la a cărei creștere nu contribuie. Cel mai tîrziu atunci cînd decrețeii nu vor mai fi apți de muncă, peste 8-12 ani, va veni și nota de plată pentru toți acești ani de iresponsabilitate națională. Totuși, cu ajutorul celor care privesc galeș spre Răsărit, poate veni chiar mai devreme. Timpul nu mai are răbdare.
orasele mari si electoratul partidelor democratice il voteaza pe N.Dan. Niciun candidat al PNL sau USR sau Forta dreptei nu il poate depasi.
Dane te-a mâncat în kkur ca pe Zambilica. Să vezi ce urmează până
în Martie. Hienele deja au început să-ți sară la beregată. Te vor toca
mărunt, mărunt. Mama Omida a prezis că nu ai nici-o șansă să
ajungi în turul doi. Ține postul de primar la naftalină până în Aprilie.
Ceva de genul cum a procedat Iohănniță cu postul de profesor.