O minciună rostogolită intens în ultimul an de președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și fostul premier Nicolae Ciucă a fost demontată de Mark Rutte, noul secretar general al NATO. Fostul premier olandez a clarificat că decizia de a doborî dronele care încalcă teritoriul statelor membre NATO le aparține exclusiv autorităților locale. Începând din toamna lui 2023, autoritățile române au invocat două argumente pentru a nu doborî dronele rusești care survolează România: a) nu există legislație și b) trebuie aprobarea NATO.
Publicația ucraineană Unian.ua relatează că, după o întâlnire avută la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski, secretarul general al NATO, olandezul Mark Rutte, a menționat clar că decizia de a doborî dronele și rachetele rusești care încalcă spațiul aerian al țărilor NATO le aparține strict acestora.
Mark Rutte: „Desigur, doborârea dronelor și rachetelor care încalcă teritoriul Alianței este o decizie luată de autoritățile naționale. NATO a decis deja să consolideze apărarea aeriană pe flancul său estic, astfel încât toți aliații să-și poată apăra spațiul aerian. Și, desigur, acest lucru este important pentru NATO în ansamblu”.
Mark Rutte a adăugat și că aliații vor continua să se consulte cu privire la situație.
Volodimir Zelenski a făcut o remarcă interesantă relativ la disponibilitatea vecinilor din NATO de a doborî drone sau rachete rusești: „Noi lucrăm cu ei, ei nu sunt încă pregătiți”.
Aluzia pare să fie mai degrabă la România, pentru că Polonia e mult mai decisă să rezolve problema și să-și apere teritoriul național.
La începutul lunii trecute, dronele rusești au încălcat spațiul aerian al Letoniei și al României, după care ambele țări au trimis aliaților din NATO rapoarte privind incidentul și a fost lansată o anchetă.
Una dintre drone a zburat în România în timpul atacului nocturn asupra Ucrainei, iar cealaltă s-a prăbușit în estul Letoniei. Bucureștiul a decis să trimită avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza cerul și a trimis alerte pe telefoanele locuitorilor din cele două regiuni estice.
Pe parcursul ultimului an, România a avut o atitudine absolut dubioasă, care a stârnit indignare în rândurile militarilor. Aceștia sunt însă obligați să tacă și să execute comenzile venite de la nivel politic, adică de la președintele Iohannis și premierul Ciolacu – candidatul PSD la președinție.
În august anul trecut, când primele drone rusești au survolat Delta Dunării pentru a lovi porturile ucrainene de pe Dunăre, autoritățile române au negat cu înverșunare acest lucru.
În luna septembrie s-a întâmplat inevitabilul și primele drone rusești au căzut în România. Autoritățile au reacționat orbește, Iohannis și-a mințit omologii în direct, spunând că sunt informații false, în timp ce ministrul Apărării cotrobăia împreună cu echipe de militari prin stufăriș, după dronele căzute.
Bucureștiul a evitat să reacționeze diplomatic și să atenționeze dur Rusia. Dronele au continuat să survoleze spațiul aerian românesc și una a căzut, câteva luni mai târziu, în Insula Mare a Brăilei, la circa 100 de kilometri în interiorul țării noastre!
Deși pericolul de a apărea și victime este iminent, Iohannis și Ciolacu au continuat să tacă, iar Armata n-a primit permisiunea să doboare armele rusești care încalcă spațiul aerian românesc.
Mai mult decât atât: de un an, Iohannis, Ciolacu și Ciucă repetă obsesiv că n-avem legislație pentru a doborî dronele. Dar nici nu se inițiază vreo lege care să reglementeze acest lucru.
O altă apărare a celor trei este că trebuie aprobarea NATO ca să ne apărăm teritoriul național. Și aceasta e o minciună demontată acum chiar de Mark Rutte, șeful organizației.