marți, octombrie 1, 2024
AcasăMainLudovic Orban despre contracandidații săi la Președinție. „Ciolacu și-a tras spații comerciale...

Ludovic Orban despre contracandidații săi la Președinție. „Ciolacu și-a tras spații comerciale când era consilier la Buzău. Ciucă – un bolovan. Geoană – un PSD-ist, spune gogomănii. Lasconi – inconsistentă“

-

Ludovic Orban, liderul Forței Dreptei care și-a anunțat în urmă cu 10 zile candidatura la Președinția României, le-a făcut portrete dure principalilor rivali intrați și ei în cursă. Într-un interviu pentru Aktual24.ro, politicianul în vârstă de 61 de ani a spus despre Geoană că e un PSD-ist prolix, care spune gogomănii, despre Ciolacu – că e un impostor și profitor, despre Ciucă – un bolovan, iar Lasconi – inconsistentă.

Fostul premier îi cunoaște bine, personal, pe toți contracandidații săi. Le face portrete amănunțite.

Despre Mircea Geoană spune că, deși se forțează să pară independent de dreapta, e doar un alt PSD-ist care minte tot timpul, inclusiv atunci când nu e nevoie. Geoană e susținut puternic din umbră, pentru el s-a pritocit un plan în care două partide, România în Acțiune și Partidul DREPT, urmau să aspire votanți de stânga și de dreapta și să-i păzească voturile la alegeri. Inclusiv cei 10 parlamentari care au semnat pentru ca Partidul DREPT să aibă reprezentanți în secțiile de votare au făcut asta pentru Geoană și nu pentru președintele din acte, fostul USR-ist Gâdiuță, dezvăluie Ludovic Orban.

Despre Marcel Ciolacu, Orban amintește că și-a tras spații comerciale când era consilier local în Buzău și și-a scos certificat de revoluționar fără să fi fost la Revoluție. În baza documentului, actualul premier și-a luat casă de la stat și un teren. E drept, observă Orban, n-a beneficiat și de scutirea de impozit pe salariu pentru că, până la 37 de ani, n-a avut loc de muncă.

- Advertisement -

În ce-l privește pe Nicolae Ciucă, nu sunt multe de spus. Orban îl consideră o marionetă a lui Iohannis, un psdo-politician care n-are habar de economie, politică ori democrație. E doar un militar care execută orbește ordine. Ciucă e o mână moartă a PNL, pus de Iohannis să candideze ca să nu-l încurce pe Ciolacu, afirmă fostul șef al liberalilor. Ciucă nu are cum să urce în sondaje, e „ca un bolovan“.

Despre Elena Lasconi, fosta parteneră de negocieri până acum 10 zile, Orban afirmă că este inconsistentă. Nu e pregătită pentru Președinție, n-are cunoștințele necesare și nu e capabilă să bată PSD în turul 2, spune fostul prm-ministru.

Mai jos, caracterizările făcute de Ludovic Orban.

- Advertisement -

„Ciucă este un iepure. N-are nicio șansă să ajungă în turul 2. Eu fac sondaje de opinie și fac și oamenii serioși. Casele de sondare știu rezultatele reale! Știu că nu trece de 8% în sondaje. Și, oricât s-ar mobiliza primarii PNL, mai mult de 10-11% n-are cum să obțină. Nu pot fi convinși oamenii să voteze cu el. E ca un bolovan!“

„Ciucă este un om care nu e familiarizat cu democrația, cu politica. Toată viața lui a lucrat în armată, unde armata este puternic ierarhizată, unde trebuie să respecți ordinele superiorilor și să le dai ordine celor care sunt de rang inferior. Nu are experiență politică, nu înțelege politica, nu înțelege democrația. Pentru că toată democrația înseamnă foarte mult dialog, înseamnă foarte multă armonizare a intereselor diferite și de multe or contradictorii care există în societate. El nu înțelege democrația, nu înțelege politica, nu cunoaște economie, nu este deloc familiarizat cu tot ceea ce este absolut necesar, ca și cultură generală, pentru a putea să aibă opinii bine fundamentate și să ia decizii în foarte multe domenii, în special în domeniul economic, dar și în multe alte domenii de activitate. Din punctul meu de vedere, este un implant nereușit în politică. Nu conduce PNL! A fost impus de Iohannis în fața unui PNL care s-a predat după ce a fost desemnat premier! Să ne aducem bine aminte! Într-o parodie de congres cu nici 1.000 de oameni care au fost aduși acolo și n-a avut contracandidat. Practic, a fost impus prin decret prezidențial, ca s-o spun plastic.

Ciolacu candidează și este, de fapt, sprijinit de Iohannis, am spus-o public. Ciucă este un iepure. Ciucă n-are nicio șansă să ajungă în turul 2. Eu fac sondaje de opinie și fac și oamenii serioși. Casele de sondare știu rezultatele reale! Știu că nu trece de 8% în sondaje. Și, oricât s-ar mobiliza primarii PNL, mai mult de 10-11% n-are cum să obțină! Nu pot fi convinși oamenii să voteze cu el. Nu are ce trebuie, nu e construit pentru asta, nu comunică, nu e… E ca un bolovan!“

„Uneori, am impresia că Mircea Geoană trebuie întâi să audă ce-i iese pe gură, ca să proceseze și să-și dea seama ce a spus. Adevărul e că scapă foarte mulți «porumbei». E prolix! Vorbește gura fără el. Cum să spui asemenea gogomănii?“

„Geoană este un om care a crescut în PSD. Un om care, practic, își falsifică CV-ul! Și asta arată că e un om nesincer. A zis că a intrat în Ministerul de Externe în 1991, când, de fapt, el a intrat la două luni după Revoluție! Și lucrul ăsta este binecunoscut! Sunt multe alte lucruri care nu corespund cu realitatea! A zis că n-a votat la Referendumul pentru Familie că era la NATO și avea activitate. El a fost numit la NATO în 2019, în timpul Guvernului Viorica Dăncilă, și referendumul a avut loc în 2018! Stilul ăsta de multe minciunele spuse pe care, până la urmă, le repetă de atâtea ori, minciunele astea, că ajunge să le creadă și nici nu-și mai de seama, nu mai deosebește adevărul de minciuni! Cum să spui că ești decrețel?

Uneori, am impresia că Mircea Geoană, ca să înțeleagă ce spune, trebuie întâi să audă ce iese pe gură, ca să proceseze și să-și dea seama ce a spus. Adevărul e că scapă foarte mulți porumbei! E prolix! Sau, se spune, vorbește gura fără el! E o vorbă populară care… Ăsta e adevărul! Cum poți să pui asemenea gogomănii? Acum, între noi fie vorba! Cum să spui asemenea gogomănii?

Plus că omul e PSD-ist, a crescut în zona PSD! Acum, el crede că dacă n-a mai fost în PSD atâta timp, s-a schimbat ceva structural fundamental în el? Și mai e o încă o chestier: Geoană e profund nesincer! Zice că e candidat independent. Nu e candidat independent! El e sprijinit de oameni politici din PSD, din PNL, o grămadă de traseiști.

Există și partid politic care e construit special pentru Geoană! România în Acțiune, care e, de fapt, fostul Prahova în Acțiune, partid județean care acum nici măcar n-a intrat în Consiliul Județean Prahova, Sau ăia de la partidul care a apărut din spuma mării, făcut de Gâdiuță, fostul viceprimar dat afară de USR. Și acum se exprimă Vlad Gheorghe în numele partidului.

Credeți că aia 10 deputați care s-au dus ca să-i dea dreptul să aibă delegați în secțiile de votare s-au dus pentru că i-au convins Gândiuță sau Vlad Gheorghe? Nu! Ei au fost trimiși acolo de Geoană! Pentru că proiectul era să se facă o alianță a independenților între două partide. Un partid care să ia oamenii de dreapta, adică acest Partid DREPT, și ăsta, România în Acțiune, care să ia PSD-iștii! Și, cumva, să creeze o păcăleală politică.“

„Spre deosebire de Ciolacu, eu chiar am fost la Revoluție! Există mărturii, există fotografii! Și nu mi-am luat certificat de revoluționar. Am fost în 21 decembrie, exact când a pornit Revoluția. Am stat față în față cu cordoanele de matahale din alea care erau la trupele speciale! Am luat scuturi în cap! Am fost când treceau blindatele la Piața Universității și chiar i-au călcat pe mulți!“

„Ciolacu este un produs al PSD. Un produs veritabil al PSD! Adică are toate defectele, toate tarele pe care le au pesediștii obișnuiți. De la o pregătire aproximativă la o mentalitate profund greșită față de ceea ce înseamnă puterea.

Am să vă dau numai un exemplu. Eu am fost consilier general. Și Ciolacu a fost consilier local. Eu, spre deosebire de Ciolacu, deși chiar am răspuns de… La Primăria Capitalei se aplica legea aia de cumpărare a spațiilor comerciale care au fost date cu chirie după Revoluție. Nu mi-am închiriat niciun magazin și nu mi-am cumpărat niciun magazin! Am răspuns și de coordonarea AFI, adică Administrația Fondului Mobiliar. AFI era cel care avea spațiile comerciale și se puteau distribui așa, pe ochi frumoși. Ciolacu, dimpotrivă! Ca și consilier local în Buzău, și-a tras și niște spații comerciale închiriate și după aia le-a și cumpărat pe spațiile comerciale respective în baza Legii vânzării spațiilor comerciale.

Spre deosebire de el, eu chiar am fost la Revoluție! Există mărturii, există fotografii! Și nu mi-am luat certificat de revoluționar. Eu am fost la Revoluție în București! Și n-am fost la Revoluție în București pe 23 sau pe 24 decembrie (adică după fuga lui Ceaușescu – n. red.). Am fost în 21 decembrie! Exact când a pornit Revoluția, după miting (ultimul miting convocat de Ceaușescu – n. red.)! Am stat față în față cu cordoanele de matahale din alea care erau la trupele speciale! Am luat scuturi în cap, chiar am participat la Revoluție! Am aruncat cu petarde. E adevărat, nu cu grenade. Am fost când treceau blindatele la Piața Universității și chiar i-au călcat pe mulți oameni! Sigur că am martori că am fost acolo! Dar eu nu mi-am luat nu mi-am luat certificat de revoluționar pentru că am fost împotriva Legii 42!

Iliescu, în momentul în care a impus Legea 42, pur și simplu a compromis ideea de revoluție! Pentru că i-a transformat, practic, pe cei care au fost implicați în revoluție în niște profitori! Noi am făcut revoluție tocmai ca să nu existe astfel de avantaje speciale pentru anumite categorii de cetățeni! Noi am făcut revoluție ca să existe democrație, să existe egalitate în fața legii, să nu mai existe nomenclaturiști speciali, cum sunt acum! Cum să-mi iau certificat de revoluționar? Nici nu am aplicat vreodată să-mi iau certificat de revoluționar, pentru că nu am fost deloc de acord. Dacă ai participat la Revoluție, ai participat din convingere, din credința că e nevoie de o schimbare profundă, pentru că crezi în democrație, că erai împotriva regimului comunist, nu ca să dobândești avantaje personale!

Eu sunt convins că 80% din cei care și-au depus dosare erau «revoluționari de cafenea»! Ăștia au apărut după! Ciolacu a zis că n-a avut niciun fel de avantaj. E adevărat, n-a avut scutirea de impozit pe salariu de care beneficiau revoluționarii conform Legii 42, pentru că n-a avut loc de muncă până la 37 de ani, deci n-a putut să beneficieze. Dar un teren și-a tras! Și n-are cum să ascundă această realitate, că și-a tras un teren! E posibil să fie avut și alte beneficii de pe urma statutului. Mi se pare că a beneficiat chiar de o repartizare de casă în chestiunea respectivă!

Ei au mentalitatea care, din păcate, era și mentalitatea nomenclaturii. Și, în general, e mentalitatea specifică regimurilor nedemocratice, și anume că ăla care are putere este un jupân! Și că, dacă a pus mâna pe putere, trebuie să stoarcă la maximum roadele acelei puteri.

În democrație, când deții o funcție de demnitate publică, ești de fapt slujbaș, ești în serviciul oamenilor, ești mai degrabă servitorul oamenilor decât stăpânul lor! Asta este democrația. Trebuie să ajungi la putere doar pe baza votului, doar pe baza unui contract politic, democratic, între alegătorii care te-au votat și tine. Iar obligația e să-ți respecți cuvântul dat în campanie, pentru că oamenii te votează pentru ceea ce le promiți că vei face pentru ei. Dacă tu faci cu totul și cu totul altceva, înseamnă că tu, de fapt, desconsideri exact sursa ta de putere legitimă, singura sursă legitimă de putere, care înseamnă votul oamenilor, încrederea oamenilor că tu vei face ceea ce spui că vei face.“

„Lasconi nu are pregătirea și experiența necesară, are lacune majore, este inconsistentă și nu e de dreapta“

„Lasconi nu are pregătirea necesară, nu are experiența necesară, are lacune majore în foarte multe domenii, este inconsistentă, nu este de dreapta, este mai degrabă un candidat care încearcă să pară altceva decât ceea ce este numai ca să facă pe plac anumitor categorii de public. Iar din punctul meu de vedere nu are forța necesară să bată PSD în turul doi!

În general, sunt un om care știu ce înseamnă discuții, negocieri, formări de alianțe de coaliții de guvernare și toată lumea mă cunoaște că sunt un om parolist: Și eu am crezut că așa sunt și alții. Din păcate, s-a dovedit nu numai că nu sunt paroliști, dar nici măcar nu respectă norme elementare de bun-simț. Poate de aia e atât de izolat USR-ul, pentru că ei nu înțeleg că democrația înseamnă dialog, cooperare, negociere, înseamnă respectarea înțelegerilor.

De la început nu mi s-a părut fair-play. După rezultatul slab de la europarlamentare, de la alegerile comasate, eu am preferat să nu spun nimic, pentru că eu am această educație care mă face să știu că trebuie să fii solidar cu cei cu care ești în echipă. N-am spus un cuvânt rău despre partenerii noștri, am zis că e o chestiune pe care trebuie să ne-o asumăm împreună. Ori, pe partea cealaltă s-a arătat cu degetul că noi suntem de vină pentru rezultatul ăsta! O lună de zile!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Iohannis a decorat doi PSD-iști siniștri: Mihai Busuioc (lacheul lui Dragnea) și Aurelian Bădulescu (grobianul Gabrielei Firea)

Colaps total al Justiției în regimul Iohannis-PSD: judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas și-au motivat anularea condamnării de 14 ani a lui Mario Iorgulescu prin faptul că „micuțul“ n-ar fi vrut să-și omoare victima!

Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

6 COMENTARII

  1. Un alt javrone „liberal” – nulitate din mafia pesedeoliberaloidă care a primti un bine meritat șut în k. PNL=PNȚCD, relicve ce trebuie aruncate la ghenă susținute de media în soldă haHanews. Zoaie.com, G4Meme care manipulează și cenzurează

  2. Dar o solutie la “problema” trebuie gasita. Si nu cred ca ar fi chiar domnul Orban. Daca ar fi fost candidat unic dreapta, l-as fi votat. Si daca ar fi nemaipomenit pentru functia de presedinte, trebuie sa te vrea electoratul.
    Iar electoratul este veriga slaba in povestea alegerilor. Parerea mea.
    Electoratul nu este constient de participarea lui in filmul de actiune “Alegeri-de oricare fel”. Daca alegatorul s-ar recunoaste in rolul pe care il are si ar fi mai putin jucator la carti cu viitorul, daca ar incerca sa se implice treaz in drama asta numita alegeri!…
    Pana atunci, alegerile cantaresc cam cat un meci de fotbal. Iar raspunsul la intrebarea de ce castiga mereu partidul este ca odata la cativa ani, 4 sau 5, cei ce ii voteaza castiga si ei ceva. Ca pe timpuri cazul Stelei, lumea tine mereu cu invingatorii. In saracia noastra, cine sa riste sa tina cu invinsii? Problema e ca “transferul de putere” tine doar o zi, alegatorul invingator ramane de a doua zi singur cu greutatile.
    Si in cateva zeci de ani puterea transferata de alegator creste, regimurile prind radacini, devin chiar periculos de stabile -dovada regimurile autoritare in care liderii devin zei. Daca alegatorul s-ar intreba si cui folosesc alegerile, poate ca ar iesi de o democratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -