Promovată intens, cu un buget de peste 2,5 milioane de euro, cartea generalului Nicolae Ciucă a fost publicată la liber pe Internet, după ce candidatul PNL la Președinție a lansat-o duminică într-o emisiune culinară a rusofilului Mircea Dinescu.
Volumul „În slujba țării”, avându-l ca autor pe Nicolae Ciucă (fără nicio garanție că generalul l-a și scris), poate fi descărcat gratuit pe blogul acestuia: nicolaeciuca.ro.
Cartea a rămas cu doar jumătate de titlu, după ironiile intense din ultimele luni. Din „Un ostaș în slujba țării“, până la urmă a devenit „În slujba țării“, deși publicitatea masivă pe bani publici (via PNL) a fost făcută pentru prima variantă de titlu!
Lansarea s-a făcut printre lăutari și rețete de mâncare, la emisiunea culinară pe care Mircea Dinescu – promotorul celor mai agresive predicate ale Moscovei – o are la Prima TV.
„Am scris-o cu drag. Este viața mea acolo“, a spus generalul Ciucă.
Mircea Dinescu s-a simțit dator, la începutul emisiunii, să-l spele bine pe generalul-candidat, subliniind de ce cartea a fost scrisă chiar de Ciucă, în ciuda numeroaselor suspiciuni că ofițerul n-ar fi capabil de așa ceva: „Este prima dată în istoria omenirii când un soldat fruntaş prezintă cartea unui general (…) Primul capitol – «Viaţa mea aşa cum a fost. Popasuri biografice» – este nemaipomenit, este un fel de compasiune, iubirea şi admiraţia pentru femeile din Oltenia. Acest capitol nu poate fi scris de cineva din afară“.
Mircea Dinescu a avut soție rusoaică, soacră rusoaică (ambele au decedat), în anii ’80 era invitat frecvent la diversele reuniuni ale scriitorilor din URSS, în decembrie 1989 a lansat minciuni criminale prin TVR în susținerea diversiunii sângeroase a grupării Iliescu-KGB, iar de doi ani și jumătate promovează agresiv temele propagandei ruse despre războiul din Ucraina, într-o notă violent anti-occidentală.
Nu e carte, e maculatură
Pe contul său de Facebook, pensionarul special Nicolae Ciucă, trecut în rezervă „în slujba țării” la 52 de ani, afirmă: „Am ales ca acest moment să aibă loc, simbolic, la Cetate, aproape de locurile copilăriei mele, cărora le-am dedicat multe pagini. Vă așteaptă o discuție caldă și deschisă – în special despre prima jumătate a cărții, în ale cărei pagini vorbesc despre experiența mea de viață. Atât personale, cât și profesionale, acele momente și trăiri mi-au format caracterul, mi-au definit principiile și m-au învățat care îmi e adevărata misiune: aceea de a-mi servi țara cu devotament, onoare și credință”.
Cei care au citit deja din cartea publicată online sunt însă de altă părere: o colecție de platitudini lipsită de emoție, substanță și autenticitate, mai degrabă un text scris de un orășean care a luat notițe la discuțiile cu Ciucă și care-și imaginează cam cum ar trebui să fi arătat viața idilică la țară acum jumătate de secol. Într-un fel, o continuare a campaniei rusești de stimulare a nostalgiei pe rețelele de socializare.
Cristian Tudor Popescu a râs de cartea lui Ciucă duminică seara, într-o postare pe Facebook: „Cartea lui Ciucă – pe locul 2. Deși pentru cartea lui N. Ciucă despre slujbă și țară (Ostașul a căzut între timp) PNL, partid beneficiar de fonduri electorale de la Guvern, a cheltuit peste 2 milioane euro, ea nu este decât pe locul 2 în istoria coțcăriilor «editoriale» postdecembriste, după «Eterna și fascinanta Românie», tipărită în 1994 cu aproape 6 milioane de dolari, bani dați de la buget de Guvernul Văcăroiu”.