joi, septembrie 19, 2024
AcasăNewsCâciu se laudă că din septembrie începe România absorbția banilor europeni pe...

Câciu se laudă că din septembrie începe România absorbția banilor europeni pe 2021-2027. Adică în primii patru ani nu s-a luat nimic!

-

Adrian Câciu, ministrul Proiectelor Europene, face niște anunțuri năucitoare, cu care se și laudă: România tocmai a reușit să ajungă la 99,1% absorbție a fondurilor UE pe exercițiul financiar 2014-2020, iar din septembrie începe absorbția banilor pe 2021-2027! Vestea este șocantă din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, aflăm că României i-au trebuit 4 ani suplimentari ca să cheltuiască banii alocați până în 2020, iar apoi – că până acum nu s-a accesat nimic din fondurile pe 2021-2027.

Și mai surprinzător este că Adrian Câciu – care în intervalul 2021-2023 a fost ministrul Finanțelor, iar din 2023 este ministrul Proiectelor Europene – se și laudă cu aceste contraperformanțe șocante.

România tocmai a reușit să ajungă la 99,1% absorbție a banilor pe exercțiul financiar 2014-2020, adică a luat prin Politica de Coeziune nu mai puțin de 23,84 miliarde euro de la UE. Este o infuzie gigantică de bani în țara noastră. Dar acest lucru s-a întâmplat doar datorită bunăvoinței arătate de Comisia Europeană, care a fost de acord să prelungească încă 4 ani perioada până la care România poate folosi banii care, în mod normal, trebuiau atrași până la 31 decembrie 2020.

Absolut năucitor este că, din banii puși la dispoziție pentru exercițiul 2021-2027, România n-a atras nici măcar un euro! Au trecut, așadar, aproape 4 ani și nu s-a luat nimic. Urmează ca, în perioada 2025-2027, să se încerce o proverbială „îngrășare a porcului în Ajun“ și România să se străduiască să ia cât mai mult posibil. Apoi, să se roage din nou de Comisia Europeană să-i acorde o derogare, ca să ia banii și după 2027.

- Advertisement -

În mod năucitor, Câciu consideră că a făcut performanță: „Continui să cred că, dincolo de tuşele politice între cele două partide care guvernează azi România, miniştrii-cheie din cele două guverne din perioada noiembrie 2021 – prezent şi-au îndeplinit mandatele de demnitari care să lucreze în interesul românilor, iar raţiunea liderilor acestei coaliţii a condus nu numai la stabilitate politică, dar, mai ales, la schimbarea modelului de dezvoltare a României”.

El a anunțat că noua prioritate a Guvernului este exercițiul 2021-2017, „unde vom depune primele declarații de cheltuieli în luna septembrie“. Există contracte semnate de peste 17,5 miliarde euro din acest exercițiu bugetar, dar Guvernul PSD-PNL n-a decontat, din 2021 până azi, absolut nimic.

Economistul Cristian Păun: „Iacă așa, fondurile europene sunt îngropate de acest cioclu sinistru. Cu consecvență și determinare. Pas cu pas! Nimeni nu îl întreabă de sănătate”

Economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE, comentează foarte acid aceste declarații făcute de Adrian Câciu:

- Advertisement -

„Ne anunță Câciu cu aplomb, în lipsa unor anunțuri cu adevărat esențiale:

– Am absorbit 99% din banii europeni pe care trebuia să îi absorbim acum 4 ani.

Mare scofală, mare realizare! La 4 ani de la finalul ciclului financiar (2020), ajungem și noi să absorbim banii. Evident, nu spune nimic de corecții… Halal performanță! Mai bine te ascunzi și taci.

Tot el, dar mai pe la finalul comunicatului ne spune cu jumătate de gură că va începe decontul primilor bani pe noua programare din… septembrie! Adică, 4 ani nu am absorbit nimic. 4 ani din 7. Și asta, tot performanță. Mai bine taci!

De tranșa 3 din PNRR, nicio vorbuliță. Alții au trecut deja de tranșa a 5-a. Cei mai mulți au trecut. Halal performanță.

Iacă așa, fondurile europene sunt îngropate de acest cioclu sinistru. Cu consecvență și determinare. Pas cu pas! Nimeni nu îl întreabă de sănătate.

Și dă-i, și luptă!

De ce i-o fi adus PNL pe incompetenții ăștia la masa «bucatelor», naiba pricepe!“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. avem cel mai mic grad de absorbtie si voi tot cu coada in sus.
    Ati luat 50% si in mare parte ati facut parcuri pe la tara si asfaltari de mantuiala!
    Sunteti varza, nicicand in Romania nu au fost atatia habarnisti la putere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -