Turul 3 preliminar al Ligii Campionilor la fotbal, penultimul hop înaintea fazei grupelor, a adus marți seara multe dueluri extrem de echilibrate, cu scenarii spectaculoase și verdicte dramatice. Românii au pierdut pe două fronturi: prin FCSB și Răzvan Lucescu, antrenorul lui PAOK Salonic.
Răzvan Lucescu (55 de ani) a trăit marți seară una dintre acele experiențe fotbalistice care te îmbătrânesc 10 ani în două ore.
PAOK Salonic, campioana Greciei, era favorită după ce făcuse 2-2 la Malmö, pe terenul campioanei Suediei.
La Salonic, PAOK conducea la pauză cu 3-2, după o repriză electrizantă, cu final nebun: s-au marcat trei goluri între minutele 43 și 45+3!
Un alt final nebun a trimis meciul în prelungiri: oamenii lu Lucescu II au ratat câteva ocazii de a se distanța în repriza a doua, iar în ultimul minut adițional (90+6) au primit un gol stupid. La o aglomerare în propriul careu, guineezul Camara a degajat într-un adversar, Zätterström, din care mingea a ricoșat în poarta grecilor!
Salvați in extremis, suedezii au dat lovitura de grație în prelungiri, prin danezul Christiansen, care a driblat și portarul și a marcat în poarta goală.
Astfel, la trei luni după triumful în prima ligă a Greciei, Răzvan Lucescu a ratat șansa de a promova în play-off-ul Ligii Campionilor, unde ar fi întâlnit campioana Cehiei, Sparta Praga. PAOK n-a ajuns niciodată în grupele celei mai importante competiții continentale intercluburi.
Retrogradată în Europa League, PAOK va întâlni în play-off învingătoarea dintre Celje (Slovenia) și Shamrock Rovers (Irlanda) – în tur, slovenii au câștigat cu 1-0 pe teren propriu.
PAOK: doi grec și 15 străini din 12 țări!
Răzvan Lucescu, supărat, la finalul partidei cu Malmö: „Timp de 90 minute, am meritat calificarea. Când primești un gol în ultimul minut, în acest fel, poți spune că este o lipsă de încredere. Golul 3 al suedezilor m-a făcut să mă simt foarte rău. Am avut calificarea în mână și am pierdut-o într-un mod greu de acceptat. Când posesia era a noastră și nu trimitem mingea în jumătatea adversă, înseamnă că am avut calificarea în mâinile noastre și am pierdut-o. Ar fi trebuit să marcăm golul al patrulea în repriza a doua, însă nu am făcut-o și am plătit pentru naivitatea noastră. Trebuia să închidem meciul. Puteam gestiona mai bine baloanele lor lungi, mai ales în minutele de prelungiri”.
Răzvan Lucescu a folosit o echipă multinațională: doar doi greci, Koulierakis și Konstantelias (ambii titulari), s-au numărat printre cei 17 jucători trimiși pe teren de antrenorul român (11 titulari + 6 rezerve)! Ceilalți 15 au fost fotbaliști din 12 țări: doi spanioli (Joan Sastre, Brandon Thomas), doi austrieci (Murg, Schwab), doi ruși (Ozdoev, Chalov), un brazilian (Taison), un portughez (Vierinha), un polonez (Kedziora), un sârb (Andrija Zivkovici), un croat (Kotarski), un bulgar (Despodov), un ghanez (Abdul Baba), un guineez (Mohamed Camara) și un marocan (Tissoudali).
Liga Campionilor – turul 3 preliminar
FCSB – Sparta Praga 2-3: Olaru (60), Edjouma (85) / Birmancevici (13, 28 – al doilea din penalty), Haraslin (37). În tur: 1-1.
PAOK Salonic – Malmö 3-4, după prelungiri: Taison (21), Koulierakis (43), Andrija Zivkovici (45+3) / Nanasi (10, 45), Zätterström (90+6), Christiansen (99). În tur: 2-2.
Ludogoreț Razgrad – Qarabag 2-7, după prelungiri: Duah (13, 23 – ultimul din penalty) / Juninho (7), Benzia (45+1 – din penalty, 118), Patrick Andrade (45+5, 112), Bairamov (93), Xhixha (110). În tur: 2-1.
Fenerbahce Istanbul – Lille 1-1: Diakité (90+1 – autogol) / Jonathan David (118 – din penalty). În tur: 1-2.
Ferencvaros Budapesta – Midtylland 1-1: Ibrahim Cissé (17) / Sorensen (50). În tur: 0-2
Glasgow Rangers – Dinamo Kiev 0-2: Pihalionok (82), Voloșin (84). În tur: 1-1.
Twente Enschede – Salzburg 3-3: Hilgers (43), Van Hooreenbeck (64), Steijn (87) / Kjaergaard (17), Nene (25), Moussa Yeo (46). În tur: 1-2.
Union Saint-Gilloise – Slavia Praga 0-1: Jurecka (84). În tur: 1-3.
APOEL Nicosia – Slovan Bratislava 0-0. În tur: 0-2.
Bodo/Glimt – Jagiellonia Bialystok 4-1: Fet (34, 56), Määtä (38), Hogh (70) / Berg (4 – autogol). În tur: 1-0.
Campioana Bulgariei din ultimii 13 ani a pățit-o rău: 2-7, acasă, cu campioana Azerbaidjanului!
Un meci nebun a fost și pe „Huvepharma Arena” din Razgrad, un stadion micuț (10.422 de locuri) dintr-un oraș micuț (47.590 de locuitori). Campioana Bulgariei din ultimii 13 ani (2012–2024), Ludogoreț Razgrad, venea după o victorie în Azerbaidjan: 2-1 cu Qarabag Baku. În minutul 23 al returului, gazdele conduceau de asemenea cu 2-1, prin golurile lui Duah (elvețian cu părinți ghanezi, născut la Londra), iar Ludogoreț avea calificarea în buzunar.
Dar a început nebunia! În minutele adiționale ale primei reprize, campioana Azerbaidjanului a marcat de două ori, prin doi jucători africani – Benzia (algerian) și Patrick Andrade (din Insulele Capului Verde).
La pauză s-a intrat cu scor de prelungiri, 2-3, iar în repriza a doua nu s-a mai marcat niciun gol. În cele 30 de minute suplimentare, gazdele s-au prăbușit, iar oaspeții au punctat de patru ori. Rezultatul final este unul șocant: 2-7! Iar azerii i-au eliminat pe bulgari cu scorul general de 8-4.
De fapt, n-au prea fost nici azeri, nici bulgari! La Qarabag, în primul „11” și-au făcut loc doar doi jucători din Azerbaidjan, iar la Ludogoreț – un singur bulgar!
Luând în calcul și rezervele utilizate, cei 16 jucători de la Qarabag provin din 9 țări: 4 azeri, 3 brazilieni, 2 muntenegreni, 2 din Insulele Capului Verde, un francez, un croat, un albanez, un algerian și un columbian.
La Ludogoreț au evoluat 17 jucători din 12 țări: 4 bulgari, 3 brazilieni, un argentinian, un spaniol, un portughez, un german, un elvețian, un suedez, un novegian, un polonez, unul din Benin și unul din Insulele Capului Verde.
Se cam stinge steaua lui Mourinho
- Jose Mourinho (61 de ani) a dat un prim rateu la Fenerbahce: vicecampioana Turciei a fost eliminată de francezii de la Lille. Norocul părea să-i surâdă celebrului antrenor portughez: după 1-2 în Franța, Fener a marcat providențial în minutul 90+1, prin autigolul lui Diakité, iar meciul a intrat în prelungiri. Se părea că se va ajunge la penalty-urile de departajare, dar canadianul Jonathan Davis le-a dat lovitur de grație turcilor lui Mourinho în minutul 118, transformând o lovitură de la 11 metri. La Fener au jucat nume importante, precum portarul croat Livakovici, sârnul Tadic, bosniacul Dzeko, francezul Saint-Maximin, marocanul En-Nesyri, polonezul Szymanski și câțiva internaționali turci.
- Dinamo Kiev a dat lovitura la Glasgow, eliminând pe Rangers, deși n-a avut în primul „11” niciun jucător străin. După 1-1 la Lublin (Polonia), unde-și joacă meciurile de pe teren propriu, vicecampioana Ucrainei a câștigat cu 2-0 în Scoția. În runda precedentă, Dinamo Kiev trecuse spectaculos de vicecampioana Serbiei, Partizan Belgrad, cu scorul general de 9-2 (6-2 și 3-0).
- Cehia are două echipe în play-off-ul Ligii Campionilor: campioana Sparta Praga (1-1 și 3-2 cu FCSB) și vicecampioana Slavia Praga (3-1 și 1-0 cu belgienii de la Union Saint-Gilloise).
- Campioana Norvegiei, Bodo/Glimt, a spulberat-o pe cea a Poloniei, Jagiellonia Bialystok.
Play-off-ul Ligii Campionilor
(20/21 și 27/28 august)
- Malmö FF – Sparta Praga
- Lille – Slavia Praga
- Dinamo Kiev – Salzburg
- Dinamo Zagreb – Qarabag
- Bodo/Glimt – Steaua Roșie Belgrad
- Young Boys Berna – Galatasaray Istanbul
- Midtylland – Slovan Bratislava
Blestemul lui Lucescu Jr. inca nu s-a consumat. Tatăl fetei omorâte într-un accident de către Răzvan Lucescu: „L-aş împuşca şi m-aş duce apoi să mă predau”. Tatal fetei a fost un las …pana la urma. Georgica Miu avea doar 23 de ani. Restul nu mai conteaza.