joi, septembrie 19, 2024
AcasăSportDe la Iordănescu II la Lucescu I. La 79 de ani, Mircea...

De la Iordănescu II la Lucescu I. La 79 de ani, Mircea Lucescu redevine selecționerul naționalei de fotbal. Prima dată a fost numit la 36 de ani

-

Mircea Lucescu revine oficial pe banca naționalei de fotbal a României după 38 de ani! Celebrul antrenor, care pe 29 iulie a împlinit 79 de ani, devine astfel cel mai vârstnic selecționer din lume. Tehnicianul a preluat naționala pentru doi ani, cu obiectivul de a o califica la Campionatul Mondialel din 2026, găzduit de SUA, Mexic și Canada.

În cazul lui Mircea Lucescu putem vorbi de două recorduri neobișnuite. La momentul când prelua naționala României prima oară, în 1981, nu se retrăsese încă oficial din activitate și era antrenor-jucător la Corvinul. La 36 de ani, devenea cel mai tânăr selecționer pe care-l avusese România. Și-a încheiat mandatul la cârma tricolorilor în 1986, după primele meciuri din preliminariile pentru Europenele din 1988. Reușise, în cei cinci ani pe banca naționalei, o calificare istorică la turneul final de la Euro 1984 (pe vremea aceea participau doar 8 echipe: 7 calificate + țara-gazdă).

Acum, la finalul carierei, Mircea Lucescu revine să închidă o paranteză istorică, devenind cel bătrân selecționer din istoria echipei naționale. Toată viața și-a dorit o a doua șansă și o calificare cu „tricolorii” la Mondiale, după ce în 1985 a ratat incredibil prezența la turneul final din Mexic (1986). O înfrângere neverosimilă acasă, 0-1 cu Irlanda de Nord, după un meci în care românii rataseră un număr uriaș de ocazii, îi spulberase visul.

Banii chiar nu contează în relația lui Lucescu cu FRF

Luni, discuțiile dintre Mircea Lucescu și Răzvan Burleanu au durat 4 ore. La final, antrenorul a ieșit și a declarat oficial că urmează ca președintele FRF să facă un anunț oficial. Neoficial însă, în discuțiile cu apropiații săi, Lucescu-senior a spus că a acceptat oferta.

- Advertisement -

Din staff-ul lui Lucescu se pare că vor face parte Ionel Gane, Florin Constantinovici (secunzi) și Leontin Toader (antrenor cu portarii). „Il Luce“ și l-ar dori în echipa sa de colaboratori și pe Alexandru Spiridon, cu care a lucrat la Șahtior Donețk și Zenit St. Petersburg.

Conform unor surse, salariul ar urma să fie de 27.000 de euro pe lună, adică 324.000 de euro pe an. S-ar mai adăuga un bonus de 200.000 de euro dacă echipa se califică la Mondiale.

Pentru Mircea Lucescu, care și-a construit din fotbal o avere de zeci de milioane în euro și care este investitor în mai multe afaceri, banii de la FRF chiar nu contează. La mijloc e ambiția de a fi pe banca „tricolorilor” și la Mondiale, singura competiție majoră unde n-a fost prezent ca antrenor.

- Advertisement -

A fost în Mexic ca jucător, vrea să meargă și ca selecționer!

Mai e și o chestiune sentimentală, legată de Mexic, în ceea ce-l privește pe Mircea Lucescu:

  • a fost prezent ca jucător la primul Mondial mexican (1970);
  • a ratat incredibil, ca selecționer, calificarea la cel de-al doilea Mondial mexican (1986);
  • acum va încerca încă o dată să califice România la cel de-al treilea Mondial mexican (2026), care de data asta e o „coproducție” nord-americană (mexicano-canadiano-americană).

De-a lungul timpului, Mircea Lucescu a mai antrenat, pe lângă România, încă o națională: cea Turciei. La nivelul echipelor de club, a activat în România, Italia, Turcia, Ucraina și Rusia.

A câștigat titluri naționale cu Dinamo, Rapid, Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior Donețk și Dinamo Kiev.

Pe plan internațional a câștigat Supercupa Europei cu Galatasaray și Cupa UEFA cu Șahtior Donețk.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -