Elveția, învinsa noastră din preliminarii, era să dea lovitura și să câștige Grupa A în fața țării-gazdă, Germania! A condus până în prelungiri, când golul rezervei-dinamită Füllkrug a readus trupa lui Nagelsmann pe primul loc, evitând astfel Italia sau Croația ca posibil adversar în „optimi”.
Meciul de la Frankfurt a fost deosebit de stresant pentru nemți. Aceștia au dat primul semn de derută, după ce în primele două etape defilaseră (5-1 cu Scoția, 2-0 cu Ungaria).
Elvețienii au punctat în minutul 28 prin Dan Assane Ndoye (23 de ani), atacantul de la Bologna (revelația campionatului italian, ocupanta locului 5 și viitoare participantă în Liga Campionilor). Ndoye s-a născut în Elveția, la Nyon, din mamă elvețiancă și tată senegalez.
Pentru germani a urmat un efort chinuitor de a scoate măcar un egal. Conduși pentru prima dată la acest turneu final, ei au părut derutați, le-au dispărut subit entuziasmul, energia și creativitatea. Timpul trecea și golul nu venea…
Dar ce nu s-a putut timp de peste o oră, a venit izbăvitor în cel de-al doilea minut de prelungiri, prin „capul” plasat perfect de Niclas Füllkrug (31 de ani), la centrarea de pe stânga a lui David Raum (26 de ani). Ambii au început ca rezerve și au fost trimiși pe teren în repriza a doua. Raum, fundaș stânga la RB Leipzig, a intrat în minutul 61 (în locul lui Mittelstädt), iar Füllkrug, atacant la Borussia Dortmund, a fost ultima carte jucată de selecționerul german – cea de-a cincea schimbare, în minutul 76 (în locul lui Musiala).
Rezerva Füllkrug are acum două goluri, la fel ca titularul Musiala. Mulți germani îi cer selecționerului Julian Nagelsmann (36 d ani) să-l titularizeze pe atacantul Borussiei Dormund, a cărui eficiență a fost reconfirmată.
Prin câștigarea Grupei A, Germania va întâlni în „optimi” ocupanta locului 2 în Grupa C, care ar putea fi oricare dintre cele patru echipe. Situația de acum: Anglia – 4 puncte, Danemarca – 2 p, Slovenia – 2 p, Serbia – 1 p. Ultimele partide: Anglia – Slovenia și Danemarca – Serbia.
În schimb, Elveția se va confrunta în „optimi” cu ocupanta locului 2 în Grupa B (acum: Spania – 6 p, Italia – 3 p, Albania – 1 p, Croația – 1 p; urmează Spania – Albania și Italia – Croația).
Cele mai probabile două „optimi” sunt Germania – Danemarca și Elveția – Italia.
Grupa A, ultima etapă
- Germania – Elveția 1-1: Füllkrug (90+2) / Ndoye (28).
- Ungaria – Scoția 1-0: Csoboth (90+10).
Clasamentul Grupei A
Ungaria ne poate depăși doar dacă pierdem cu 5-0!
Extraordinar de dramatic a fost și meciul Ungaria – Scoția, de rezultatul căruia eram interesați noi, prin prisma calculelor pentru locul 3. Mai exact, dacă pierdem în fața Slovaciei, iar Belgia bate Ucraina, România va ocupa locul 3, cu golaveraj 0 sau –1 sau…
O victorie a Scoției ar fi plasat formația britanică (4 puncte) peste România, deci una dintre șanse ne era spulberată. Dar a fost 0-0 până în ultimul minut de prelungiri, rezultat care făcea ca ocupanta locului 3 din Grupa A (Scoția) să aibă doar două puncte – bingo!
Dar a marcat rezerva Csoboth, pe contraatac, în minutul 90+10, iar locul 3 a revenit Ungariei. Zestrea acesteia este însă foarte slabă: 3 puncte, golaveraj 2-5. Ca să coboare sub Ungaria, România ar trebui să piardă meciul cu Slovacia la cel puțin 5 goluri diferență, ceea ce este neverosimil.
Așadar, avem deja sub noi un posibil concurent la calificarea de pe locul 3: Ungaria! Mai e nevoie de unul, ca să păstrăm o posibilitate în plus (una de rezervă) de a merge în „optimi” chiar și numai cu 3 puncte.
Programul de luni (24 iunie)
- 22.00: Croația – Italia (Grupa B)
- 22.00: Albania – Spania (Grupa B)
Programul de marți (25 iunie)
- 19.00: Olanda – Austria (Grupa D)
- 19.00: Franța – Polonia (Grupa D)
- 22.00: Anglia – Slovenia (Grupa C)
- 22.00: Danemarca – Serbia (Grupa C)
Programul de miercuri (26 iunie)
- 19.00: Slovacia – România (Grupa E)
- 19.00: Ucraina – Belgia (Grupa E)
- 22.00: Cehia – Turcia (Grupa F)
- 22.00: Georgia – Portugalia (Grupa F)
Toate meciurile sunt transmise, după caz, de Pro TV și Pro Arena.