sâmbătă, septembrie 28, 2024
AcasăSportNeputincioși, dar optimiști: o remiză cu slovacii ne califică și pe noi,...

Neputincioși, dar optimiști: o remiză cu slovacii ne califică și pe noi, și pe ei!

-

Ne-a înghițit un balaur rănit și flămând. Și totuși, suntem pe primul loc înaintea ultimei etape, înaintea balaurului! Și mai avem de jucat cu Slovacia, nu cu Belgia! Cu un egal ne calificăm braț la braț cu slovacii – noi de pe locul 1 sau 2, ei de pe 3.

Am visat noi cai verzi pe pereți, dar Belgia are trei clase peste România – e vorba de jucătorii de pe gazon. Noi, cu praștii, ghioage și arcuri cu săgeți, am crezut că putem doborî o armată dotată cu tancuri și rachete ultimul răcnet. Nu se poate!

A fost ca o cursă de Fomula 1 în care Dacia noastră, cu unele modernizări, a încerat să concureze cu o mașină de Formula 1. Nicio șansă!

Balaurul flamand, balaurul flămând

Sigur că oftăm și acum după ratare lui Man, la 1-0 pentru belgieni, și strigăm în reluare: „Dă-o, bă băiatule, în ațe, că ești singur cu portarul!”, dar uităm că el joacă, totuși, la Parma, cu care a fost până de curând în Serie B. Păi, se compară cu două guri de foc de la super-mașinăria lui Guardiola, Manchester City? Poți să ai termen de comparație între Man + Mihăilă și De Bruyne + Doku? Dar pe admirabilul Drăguș îl poți pune pe același cântar cu  Lukaku?

- Advertisement -

Da, așa e – veți zice –, dar Slovacia cum a putut să-i bată pe toți monștrii ăștia?

Iar răspunsul corect sună așa: s-a întâmplat, dar în fotbal nu prea se întâmplă de două ori. Ghinionul nostru este că am intrat între fălcile balaurului când balaurul era rănit și flămând. Flamand, dar și flămând (cu și fără diacritice). Așa, dacă-i prindeam noi în prima etapă, poate, cu ceva noroc, îl păcăleam, așa cum l-au păcălit slovacii. Sau așa cum am păcălit noi Ucraina – care, uite, s-a trezit cu Slovacia!

Sâmbătă seara, ne-au durut multele noastre neputințe. Golul primit în minutul 2, când nici n-ai apucat să deschizi sticla de bere… Mingea pierdută de Bancu la acel gol atât de rapid (chiar dacă olteanul, ulterior, a făcut destule lucruri bune)… Prea multele faze jucate neglijent de Stanciu, care le-a dat mingea belgienilor și a pus apărarea noastră în dificultate… Rateurile lui Mihăilă, care a asortat viteza cu lipsa de luciditate… Senzația că Man poate mai mult, dar se irosește aiurea… Adormirea lui Burcă la golul lui De Bruyne…

- Advertisement -

Au fost și lucruri, bune? Au fost, evident, că altfel nu am fi păstrat până în minutul 79 speranța că putem egala. În primul rând, am avut din nou ambiție și curaj. La un moment dat, prea mult curaj, tradus în risc extrem. Încercând să egalăm, ne-am descoperit și puteam să mai luăm câteva goluri, ceea ce ne-ar fi împuținat șansele de calificare și ne-ar fi zdruncinat încrederea. Noroc cu ratările belgienilor și cu paradele lui Niță…

Lukaku joacă la Roma, locul 6 în Serie A. Marius Marin – la Pisa, locul 13 în Serie B…

Ei cu Manchester City, Roma și Arsenal, noi cu Gaziantep, Parma și Damac

Adevărul e că Belgia trebuia să câștige cu 8-2. Sau măcar cu 5-1, că na, la fotbal se mai și ratează. A avut ocazii uriașe, e incredibil cum au putut să irosească atâtea oportunități jucători precum Doku, De Bruyne, Lukaku, Lukebakio și Trossard! Poftim, am zis Manchester City, încă o dată Manchester City, apoi AS Roma (dar și Chelsea, și Inter Milano), Sevilla și Arsenal Londra. Iar noi – cu Gaziantep (Niță, Drăguș), Parma (Man, Mihăilă) și Damac (Stanciu)… Precizare strict geografică: Damac e în Arabia Saudită.

A mai fost și golul anulat lui Lukaku, pentru un ofasaid de un centimetru – doar tehnologia cosmică de la Euro 2024 putea să vadă vârful de bocanc al „tancului” cu origini congoleze. Norocul nostru că Lukaku poartă 46 la picior! Dacă purta 44, nu mai era ofsaid. A, și noroc că videoarbitrajul de la Euro nu e același cu cel din liga noastră mioritică! La noi se trăgeau benzi late de o palmă, din care nu înțelegeai nimic. Ieftinătură, nu VAR adevărat.

A mai fost și Florin Niță, portarul care acuși, pe 3 iulie, face 37 de ani. Câte a mai scos și „bunicul” din poarta României! Chiar a fost în zi de grație, fără paradele sale eram acum pe locul 3 sau 4, cu goaveraj negativ. Și nu mai aveam două variante din trei la partida cu Slovacia, ci trebuia neapărat să câștigăm ca să nu depindem de Belgia – Ucrana…

Așa, cu paradele lui Niță și cu ratările belgienilor, suntem pe primul loc și facem calcule mai relaxat, ba chiar ne permitem să fim optimiști.

Bancu, Niță, Drăgușin, Burcă

„Scoși din ghete” de belgieni… și totuși lideri!

Toate calculele calificării pornesc de la clasament – varianta oficială, de pe site-ul UEFA.

 

Prima constatare: suntem pe primul loc, chiar și peste balaurul Belgia! Nu vă luați după toți neștiutorii care spun că Belgia e peste noi pentru că are avantajul victoriei directe! Acela e criteriul care se aplică la egalitate de puncte între România și Belgia, atât! Dacă egalitatea de puncte e între trei sau patru echipe (iar acum suntem în cazul al doilea), atunci contează toate victoriile directe dintre echipele aflate în această situație. În acest moment, contează toate cele patru meciuri disputate, inclusiv 3-0-ul nostr cu Ucraina.

A doua constatare: avem golaveraj pozitiv, +1, la fel ca Belgia. Slovacia e pe 0, iar Ucraina la –2.

A treia constatare: suntem singura echipă din Grupa E cu 3 goluri marcate. Da, noi, cu Stanciu, Răzvan Mărin și Drăguș, am punctat de mai multe ori decât De Bruyne – Doku – Lukaku!

A patra constatare: un meci egal cu Slovacia, miercurea viitoare, ne asigură calificarea de pe locul 1 sau 2, nimic mai jos. Cu 4 puncte și golaveraj +1 ne-am califica oricum și de pe locul 3, dar remiza ne duce pe 1 (dacă și Belgia – Ucraina se termină nedecis) sau pe 2 (dacă în cealaltă partidă va exista un învingător). Apropo: tot pe locul 1 sau 2 am încheia și dacă batem Slovacia, dar am crește probabilitatea de a câștia grupa (doar o victorie a Belgiei n-ar trimite pe 2).

Și peste toate vine marea, uriașa constatare: o remiză în meciul România – Slovacia ar califica ambele echipe, indiferent de rezultatul de la Belgia – Ucraina! Noi am merge mai departe de pe locul 2, iar slovacii de pe 3.

În acest caz, eliminată ar fi învinsa din partida Belgia – Ucraina. Iar dacă și acolo ar fi egal, cea care ar pleca acasă – cu 4 puncte, dar pe ultimul loc – ar fi Ucraina.

Duel Doku – Man

Un egal cu Slovacia ne-ar asigura cel puțin locul 2. Chiar și o înfrângere ne-ar putea califica de pe locul 3, dar cu mai multe condiții!

Concret, dacă meciul România – Slovacia se va încheia la egalitate, toate cele trei variante de dezvoltare a Grupei E ar fi în favoarea noastră.

1. Dacă Belgia bate Ucraina, clasamentul ar arăta astfel: 1. Belgia (6 puncte); 2. România (4 p); 3. Slovacia (4 p); 4. Ucraina (3 p).

2. Dacă Ucraina bate Belgia, clasamentul ar arăta astfel: 1. Ucraina (6 p); 2. România (4 p); 3. Slovacia (4 p); 4. Belgia (3 p).

3. Dacă Belgia remizează cu Ucraina, clasamentul ar arăta astfel:

  • 1. România (4 p); 2. Belgia (4 p); 3. Slovacia (4 p); 4. Ucraina (4 p) – dacă în remiza Belgiei nu s-ar înscrie mai multe goluri decât în cea a României;
  • 1. Belgia (4 p); 2. România (4 p); 3. Slovacia (4 p); 4. Ucraina (4 p) – dacă în remiza Belgiei s-ar înscrie mai multe goluri decât în cea a României.

Așadar, în 3 variante din 4, am încheia pe locul 2, dar ar fi și o variantă să câștigăm grupa cu numai 4 puncte.

Dacă batem Slovacia, ne cresc șansele de a termina pe locul 1.

Există și o variantă de a merge mai departe, dar de pe locul 3, chiar și în cazul unei înfrângeri cu Slovacia. Condiția obligatorie ar fi ca Belgia să bată Ucraina, dar importanr ar fi și ca noi să nu pierdem la scor. În acest caz, cu 3 puncte și golaveraj 0 sau –1, am avea șanse să ne numărăm printre cele mai bun 4 echipe de pe locul 3 (dintre cele 6).

Avantajul nostru este că suntem în Grupa E, iar miercuri, la ora 19.00, când vor începe meciurile România – Slovacia și Belgia – Ucraina, vom ști care e situația în primele patru grupe (A, B, C și D). Așadar, la ora aceea, ne va fi clar dacă o înfrângere la un gol sau două diferență ne-ar califica de pe locul 3, dar vom continua să fim dependenți de o înfrângere a Ucrainei.

Doar Grupa F se va juca după noi – tot miercuri, dar de la ora 22.00.

Etapa 1

  • România – Ucraina 3-0: Stanciu (29), R. Marin (53), Drăguș (57).
  • Slovacia – Belgia 1-0: Schranz (7).

Etapa a 2-a

  • Ucraina – Slovacia 2-1: Șaparenko (54), Iaremciuk (80) / Schranz (17).
  • Belgia – România 2-0: Tielemans (2), De Bruyne (79).

Etapa a 3-a (miercuri, 26 iunie)

  • România – Slovacia (la Frankfurt).
  • Belgia – Ucraina (la Stuttgart).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Slava România! Debut istoric la Euro 2024: 3-0 cu Ucraina! Cea mai clară victorie în 13 turnee finale, întinse pe 94 de ani!

Ziua marilor turbulențe la Euro 2024: una ne-a entuziasmat, alta ne-a turnat apă rece-n cap. Suntem în ochiul ciclonului

Simulare: cum se va derula Euro 2024. Anticipăm o finală Germania – Anglia, câștigată de nemți

Miracol până la capăt: locul 1 în grupă, cu 5 puncte peste Elveția! „Naționala sufletistă” va fi în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Euro 2024

S-a născut naționala pentru America 2026! Mergem cu încredere la Euro 2024: avem, în sfârșit, o echipă valoroasă și cu suflet

Opriți planeta, Real Madrid vrea să coboare! Caută o altă galaxie, aici s-a plictisit să tot câștige

A încărunțit Generația de Aur! Dar a încărunțit frumos

A murit Kaiserul fotbalului: Franz Beckenbauer. Campion mondial cu Germania și ca jucător, și ca antrenor

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

6 COMENTARII

  1. Ce cauta gunoiul PSD-ist sORIN gRINDEANU in tribuna oficiala langa Burleanu dar exact in fata lui HAGI ? A facut mai mult ptr fotbalul romanesc decat HAGI acest plagiator infect ?

  2. Ăsta este nivelul echipei naționale. Jucatorii romani au fost depășiți fizic și tehnic. Au jucat veganii (România) împotriva carnivorilor. Rugbistul Mihăilă și așa zisul atacant Drăguș nu trebuiau să mai intre pe teren în repriza a doua. Dennis Man trebuia să paseze în fata porții dar narcisismul nu l a lăsat, a vrut să marcheze și el un gol. Rațiu a alergat mult și prost, iar în apărare…..Chiar dacă trecem de grupe nu o să realizăm prea multe pt ca nivelul echipei naționale este determinat de nivelul oamenilor care conduc fotbalul romanesc: securiști, bișnițari, mafioți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -