Bilanțul anului 2023 pentru România arată o adâncire masivă a crizei de securitate pentru locuitorii țării din cauza corupției instituționale patronate de la cel mai înalt nivel. O foarte sumară trecere în revistă a situației relevă exact opusul afirmației făcute de președintele Klaus Iohannis pe 31 decembrie, cum că el a reușit să asigure o „guvernare stabilă“ care a făcut din România „o țară sigură“. În realitate, vorbim de numeroase dezastre soldate cu zeci de morți, toate putând fi grupate sub expresia „corupția ucide“.
La începutul anului trecut, pe 17 ianuarie, trei mineri mureau și alți 10 erau răniți la exploatarea Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia. Angajații companiei au protestat, dezvăluind dezorganizarea, starea proastă a utilajelor și mafia patronată politic. Au ieșit la iveală corupția masivă practicată la achizițiile materialelor și acoperirea acesteia pe plan politic, de coaliția PSD-PNL, care evitau efectuarea de controale. Iohannis a tăcut, nimeni n-a făcut nimic.
Pe 26 august, o explozie uriașă la o stație GPL ilegală făcea ravagii la Crevedia, județul Dâmbovița. Șase persoane au murit, alte peste 50 au fost rănite. Multe case din localitate au fost avariate. S-a descoperit că stația GPL aparținea primarului de Caracal, un baron PSD de Olt protejat de Paul Stănescu, secretarul general al partidului. Mafia patronată politic a fost aici mai evidentă decât oriunde: pompierii ridicaseră autorizația de funcționare încă din 2020 și sesizaseră nu mai puțin de 7 (șapte) instituții ale statului, avertizându-le că e pericol. Toată lumea tăcuse, inclusiv poliția și primarul PSD din Crevedia. După catastrofă, premierul Marcel Ciolacu a anunțat formal excluderea primarului de Crevedia din PSD, dar după câteva luni s-a dovedit că fusese o minciună, acesta continua să se prezinte în afișe ca fiind din PSD, alături de diverși lideri ai partidului. Ancheta continuă, dar numai la nivel de plevușcă. Capii rețelei nu sunt vizați.
Pe 21 septembrie, la Călimănești avea loc o altă explozie uriașă la magistrala de gaze din județul Vrancea. Patru persoane au fost carbonizate, alte cinci au fost rănite. Oamenii lucrau pe șantierul Autostrăzii A7. S-a descoperit că aceștia au lovit cu utilajele magistrala de gaze pe care compania de stat o îngropase la o adâncime neregulamentară. În plus, oamenii munceau noaptea, fără supravegherea unor specialiști.
Pe 18 decembrie, un perete al clădirii internatului de la Liceul Tamasi Aron, din Odorheiu Secuiesc, s-a prăbușit peste elevii cazați acolo. Patru oameni au fost prinși sub dărâmături – un băiat a murit, trei fete au ajuns la spital în stare gravă. Clădirea era veche de peste 100 de ani, iar niște lucrări de canalizare făcute lângă zid la nimereală, fără nicio măsură de precauție, s-au dovedit fatale. Nerespectarea normelor în domeniu, generalizată în România din cauza corupției patronate politic în instituțiile de control, a făcut posibilă și această nenorocire.
Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, pensiunea „Ferma Dacilor”, de la Tohani (Prahova), a luat foc și a ars ca o torță, în jurul orei 4.00, noaptea. Opt persoane și-au găsit sfârșitul acolo. S-a descoperit că pensiunea îi aparținea unui fost interlop, tovarăș bun cu șefii Pompierilor din Prahova, cu Poliția și prieten de 30 de ani cu Horia Constantinescu (PSD), șeful de la Protecția Consumatorului. De asemenea, Cornel Dinicu fusese bodyguardul familiei lui Doru Ioan Tărăcilă, ministru de Interne doi ani în Guvernul Văcăroiu și senator PSD vreme de cinci mandate (1990-2008). Deși clădirea din Tohani nu avea nici autorizație de construire, nici autorizație de respectare a normelor pentru prevenirea incendiilor, totuși funcționa de mulți ani. Pompierii și polițiștii primeau reducere de 20% și își țineau acolo mesele de protocol. DNA fusese sesizată de serviciul de informații al Ministerului de Interne, dar clasase dosarul în 2021 – încă o dovadă a nivelului de corupție pătruns peste tot. După producerea tragediei, șefii DNA au anunțat că se gândesc să redeschidă ancheta.
Așa a arătat anul 2023 în „țara sigură“ a lui Klaus Iohannis, una care continuă să se afle pe primul loc în UE la accidente rutiere mortale, decese provocate de poluare, infecțiile nosocomiale din spitale și așa mai departe.
„specialii” SUNT BINE ? BINE !
PRIVILEGIILE CRESC SI SE INMULTESC PRIVILEGIATII DE CATEVA ORI PE AN ? SE !
CARE-I PROBLEMA ?