vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNews„Dacă în 2024 voi avea de ales între o maimuță și un...

„Dacă în 2024 voi avea de ales între o maimuță și un securist, voi vota maimuța!“ Profesorul Bogdan Glăvan spune că România e condusă de „o juntă militară specifică țărilor înapoiate“

-

România este capturată într-un sistem represiv și feudal alcătuit din instituțiile de forță și la alegerile de anul viitor ar trebui căutați cu orice preț candidații care n-au legătură cu serviciile secrete, spune profesorul universitar Bogdan Glăvan. Acesta atrage atenția că actuala putere este o sursă majoră de instabilitate pentru întreaga Românie, în ciuda faptului că tot ceea ce face este justificat tocmai prin asigurarea stabilității.

Actualii guvernanți au impresia că au contract pe viață pentru a conduce România și, în numele acestei păreri, ghidonează țara haotic, încălcându-și permanent promisiunile și cuvântul, ceea ce i-a compromis total, spune economistul. Practic, aceasta este instabilitatea pe care sistemul represiv aflat la putere o răspândește în întreaga societate. Nimeni nu mai are încredere în ce promit cei aflați la putere, din moment ce aceștia se răzgândesc uneori după doar câteva săptămâni.

Bogdan Glăvan a scris vineri dimineață, pe conturile sale de Facebook și Twitter: „Referitor la alegerile din 2024: dacă voi avea de ales între un securist și o maimuță, voi vota maimuța. De ce? Fiindcă România se află cu un picior în feudalism, este condusă de o castă de «speciali», de o juntă militară specifică unor țări înapoiate din Asia sau America Latină. Nimic nu poate fi mai rău decât să perpetuăm acest feudalism. În 1989 o sumedenie de români au murit pentru a scăpa de un sistem represiv și la 3 decenii distanță este batjocoritor ca cineva asociat cu sistemele de forță, represive, să pretindă cea mai mare putere în stat“.

 „România are stabilitate oligarhică, dar asta nu aduce foloase cetățenilor“

Ceva mai devreme, făcând aluzie la scuza invocată de Iohannis pentru a aduce PSD la guvernare, Glăvan scrisese:

- Advertisement -

„STA-BI-LI-TA-TE, s-a spus: asta îi lipsește României, stabilitate. Deci, să fie stabilitate. Dar să vezi efectul Pisa.

Stabilitate nu înseamnă ca puterea politică să fie exercitată de aceleași persoane. Fiindcă după acest criteriu cea mai mare stabilitate exista în monarhiile din feudalism.

Stabilitatea politică înseamnă stabilitatea instituțiilor. Înseamnă stabilitatea legilor. Să luăm un exemplu: dacă Parlamentul emite o lege, după care majoritatea care guvernează se schimbă, dar noua putere continuă să respecte și să pună în aplicare legea, acesta este un exemplu de stabilitate. În schimb, dacă Parlamentul emite o lege, iar la jumătate de an distanță sau la un an distanță legea este încălcată de aceeași putere politică, acesta este un exemplu strident de instabilitate.

- Advertisement -

România are stabilitate oligarhică, dar asta nu aduce foloase cetățenilor. România nu are stabilitate politică, deoarece legile pe care această oligarhie le emite nu sunt respectate mai mult de câteva luni. În plus, politicile pe care această putere le pune în practică fluctuează, existând o diferență uriașă între angajamentele politice și deciziile politice. De exemplu, politicienii promit în cor că nu cresc taxele, însă după jumătate de an le măresc; fenomenul se repetă anul următor; acesta este un exemplu de instabilitate politică – practic nimeni nu poate lua de bun ce spun guvernanții, nimeni nu-și poate face un plan de afaceri, deoarece nu le cunoaște adevăratele intenții. Stabilitate ar fi dacă ar exista o oarecare consecvență între programele de guvernare (angajamentele politice) și deciziile luate de autorii programelor, însă în ultimii doi ani nu a existat așa ceva în România.

Adevărul este că în ultimii ani România a traversat o acută perioadă de INSTABILITATE, cum rar am văzut după 1989. Culmea! – în timp ce puterea a declarat că face totul pentru instabilitate.

Scandalul declanșat ieri legat de planurile guvernului de a nu respecta legea salarizării profesorilor sau legea creșterii viramentului la pilonul 2 de pensii, emise cu foarte puțin timp în urmă, reprezintă dovada cea mai recentă a instabilității.

România merge ca o mașină condusă de un șofer bețiv, când pe-o bandă, când pe alta, lovind bordura, distrugându-și cauciucurile și amenințând siguranța călătorilor. Faptul că șoferul crede că are contract pe viață nu ajută. Această stabilitate în funcție este tocmai rădăcina problemei.

***

Aminteam într-o zi că Bulgaria a avut 5 rânduri de alegeri în ultimii 2 ani, iar performanța ei economică în acest timp nu este mai proastă decât a României. Ba este chiar mai bună. Am avut exemple de „lipsă guvern” și în Occident: Belgia nu a avut guvern 2 ani de zile, dar nu a căzut în haos. Nu este deloc un paradox: dacă instituțiile și politicile sunt cât de cât stabile, societatea funcționează indiferent cum se numesc cei care ajung în guvern; în schimb, chiar dacă cei din guvern sunt aceiași de la un an la altul, viața socială este profund deranjată când ei se tot răzgândesc, când virează de la o politică la alta, când deciziile guvernamentale sunt pe contrasens cu știința (deci, contraintuitive), când politicile implementate încalcă promisiunile electorale.

***

În concluzie, România este în plină instabilitate. Am fost mințiți când ni s-a spus că va fi stabilitate. Singura stabilitate pe care o putem remarca este stabilitatea personală a celor care exercită puterea, de fapt, stabilitatea unei nomenclaturi care s-a cimentat în administrația publică și care, în contextul secolului XXI – marcat de revoluția tehnologică, de migrația cetățenilor, de evoluția aspirațiilor românilor – nu poate oferi vreun bun public și care se bâlbâie îngrozitor în fața provocărilor pe care le are în față“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu – atac total asupra sectorului privat! Noi biruri de la 1 ianuarie. Sunt atacate IMM-urile, turismul, ONG-urile, sălile de sport. Este lovit și Pilonul II de pensii

* Țeapă! Guvernul PSD-PNL le dă profesorilor doar 13% în plus la salariu, după ce astă-vară, ca să le spargă greva, stabilise prin OUG +40% de la 1 ianuarie 2024

* Jaf pe banii publici: guvernarea PSD-PNL a mărit numărul bugetarilor cu 5.206 în ultimele 4 luni! Creșterea e de 10.717 în ultimele 10 luni

* Scade populația României, se înmulțesc pensionarii speciali! Într-o singură lună, numărul „pensiilor de serviciu” a crescut cu 187. Pensia medie de magistrat: 4.450 de euro, din care doar 25% pe contributivitate!

* Două minciuni colosale lansate de Ciolacu peste Ocean: „Din 2025 vom putea călători în SUA fără vize” / „Am vorbit cu fiecare congresman în parte”

* Iată unde duc conspirațiile antivacciniste! Epidemie de rujeolă la nivel național, 2.000 de cazuri în 29 de județe. Boala are mortalitate de peste 3 la 1.000 de copii

* Bătrâni sechestrați și obligați să se căsătorească „de formă”, ca să li se ia casele! Șeful rețelei – „ginerică” – are 46 de ani și s-a „însurat” cu o femeie de 73 de ani. Celelalte escroace: 5 „mirese” – mama, concubina și trei surori

* Ringier nu uită și nu iartă: Tolontan – dat afară și de la „Libertatea”, după ce fusese scos de la „Gazeta Sporturilor”! Au fost concediați și doi redactori-șefi adjuncți

* Accident groaznic pentru ultimul redactor-șef adjunct al „Gazetei Sporturilor”, Bogdan Stamatoiu, în ziua concedierii lui Tolontan. A încercat Stamatoiu să se sinucidă? Explicațiile Ringier și Gsp.ro

* Ucrainenii își vânează politicienii trădători. Deputatul Ilia Kiva, cumpărat de ruși și fugit la Moscova, a fost găsit mort. Oleg Popov avusese aceeași soartă

15 COMENTARII

  1. In acest context, guvernarea lasa sa se dezlantuie personaje gen Sisoaca si Simion, care dau satisfactie maselor largi de oameni ce cred ca acesti saltimbanci sinistri merita sa fie alesi conducatori ai acestei tari batjocorite. Nu stiu unde vom ajunge. Probabil asa suntem pregatiti pentru vasalitatea fata de rusi la propriu, pentru ca instructiunile de la Moscova au fost si continua sa fie infaptuite in detaliu….

  2. Rețeta Ciolacu: +100 de oameni, 500 de firme, 30 de miliarde
    www[.]youtube[.]com/watch?v=93n-cfNzPOw

    Firmele lui Marcel Ciolacu
    www[.]youtube[.]com/watch?v=SFyyp7R9FbI

    Rețeaua Stănescu din Olt (I). 400 de portbagaje cu șpagă. PSD+SRI+Justiție

    http://www.youtube.com/watch?v=MbEf-pDhkWQ
    Rețeaua Stănescu-PSD. Atât de bogați, că ar putea să bată monedă proprie.
    www[.]youtube[.]com/watch?v=VmGOfGIP4zw

  3. Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
    „Oboseala” democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
    Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
    Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
    Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. 
    E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.

  4. Asa este, modul in care isi exercita atributiile primii oameni in stat, nu dupa legi si reguli, ci, aparent, dupa cum ii duce capul si le sunt interesele, ca si modul in care functioneaza justitiasi alte institutii, apartin de feudalism. De asemenea, tupeul de a se constitui fatis intr-o casta privilegiata, indreptatita sa se imbuibe, ca feudalii din vechime.
    Numai ca cei vechi au mostenit acest statut, dar ei si l-au confectionat singuri, dupa nerusunata metoda „fiindca pot”.
    Toata aceasta constructie este artificiala, alt fel de societate dorea poporul dupa revolutue. E clar ca a fost construita de minti diabolice, care o conduc din umbra si acum.
    O intrebare ar fi : cum a fost, si cum este posibil? Ce fel de popor suntem?

      • Democratia are o mare problema, care evident ca nu se discuta in public. Doar un popor educat, constient si solidar fata de problemele societatii poate aplica democratia. In momentul in care ai 40% analfabeti functionali, atunci cei care au discernamant, sunt inteligenti, stiu incotro sa se indrepte societatea sunt sub opinca primilor. D-asta Romania se zbate in cloaca de 30 de ani, pentru ca exista dictatura prostilor, care voteaza pentru ca X sau Y vorbeste bine, ca mai da unul ceva. In plus, vreo 55% stau pe bara si ii doare la basca sau se distreaza de ce se intampla in societate. Toate problemele se trag de la educatie, de la nivelul de trai, intentionat trase in jos de actuala clasa politica ce conduce Romania de 34 de ani sub diverse nume.

  5. Din poza, care-i care ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  6. Iohannis a distrus o tara si a mintit 6.5 milioane de romani care au stat in frig si ploaie pe la consulate sa nu ajunga Pinocchio sau Prosta Romaniei presedinte. Poza articolului arata fix ca Romania este o Ferma a Animalelor, cei doi nu sunt altceva decat niste porci la ordinele lui Napoleon. Cata vreme restul animalelor din ferma accepta dictatura porcilor, acestia ne vor umili si ne vor saracii pentru prosperitatea lor. Din fericire puterea votului nu se regaseste in Ferma Animalelor, fiecare roman cu constiinta ar trebui sa aleaga intre porci si romani. Destul s-au ingrasat godacii PSDNList, fosti comunisti, fesenisti, veritabili capitalisti de cumetrie. Distrugerea IMM si PFA va incepe in 2024 si va fi desavarsita in anii ce vor urma.

    VENITI LA VOT IN 2024! JOS DICTATURA PORCILOR.

  7. Raman toti urmasii criminalilor din 89, toti imbuibatii si ticalosii. O NOUA REVOLUTIE. Jos gastile de hoti numite PSD, PNL, USR etc, sustinute de presa „independenta” de la A3, RTV, Digi24, HN, G4m si toate spurcaciunile media semenea lor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -