Românii vor plăti, începând de azi, garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă de băutură pe care o vor cumpăra din magazine. Se reia astfel, la presiunile Uniunii Europene, sistemul de reciclare care era folosit și înainte de 1989. Măsura ar trebui să ducă la stoparea poluării extreme cu care se confruntă în acest moment țara noastră, din cauza locuitorilor.
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) seamănă foarte mult cu cel de dinainte de Revoluție, dar și cu ce se practică de multe decenii în Occident. Sunt vizate ambalajele de unică folosință din sticlă, plastic ori metal pentru recipientele cuprinse între 0,1 și 3 litri.
Din acest sistem sunt excluse toate ambalajele de carton, hârtie ori cele pentru sticle de ulei.
Partea proastă este că acest sistem nu va funcționa retroactiv. Adică sticlele și PET-urile pe care le avem deja în casă nu vor putea fi returnate la magazine, ca să luăm garanția pe ele. Doar ambalajele marcate cu sigla SGR și cu un anumit cod de bare pot fi returnate. O altă veste proastă este că măsura se va implementa treptat, deoarece magazinele au încă pe stoc loturile vechi de băuturi, care nu vor intra în programul de reciclare. Abia ce, pe măsură ce vechile rezerve vor fi vândute și vor fi aduse altele noi, marcate cu sigla și codul de bare SGR, sistemul va începe să ruleze eficient.
Vestea bună este că ambalajele vor putea fi returnate la orice magazin, de la buticurile de cartier până la marile hypermarketuri, iar garanția de 50 bani/sticlă va putea fi încasată după preferință, fie cu bani gheață, fie cu voucher.
Trebuie știut că nu vor fi primite ambalajele sparte, stricate, presate, turtite, cu resturi în ele, fără etichete ori cu etichete deteriorate. În schimb, nu vom fi obligați să le spălăm atunci când le returnăm.
Garanția de 50 de bani este îndeajuns de consistentă pentru a motiva consumatorii să intre voluntar în acest sistem de reciclare. La un bax de bere sau de apă poți recupera 3 lei. Pentru copii, stimulentul poate fi chiar important – ar reprezenta o bună sursă de bani de buzunar, dacă adună și reciclează sistematic recipientele cumpărate de adulți.
Mecanismul ar trebui să-i convingă să-și schimbe obiceiurile pe cei care, până acum, își aruncau ambalajele peste tot. România este, în acest moment, cea mai poluată țară din Uniunea Europeană, iar toate programele publice de conștientizare și de educare a publicului au eșuat.
O sa apara destui gunoieri de ocazie sa iti bata pe la usa dupa ambalaje SGR. Personal vad toata treaba asta ca o majorare a preturilor, deloc neglijabile in cazul celor sub 10 lei. Nimeni nu-si va bate capul cu reciclarea, iar banii vor ramane in buzunarul lantului producator – magazin. Am atatea monede de 50 de bani in casa puse intr-o cratita si nu le pot schimba decat pe la banci, ca nu le vrea nimeni. Rest ramas din comert de-a lungul timpului, cred ca undeva la vreo 400 lei tot sunt acolo. Educatia nu vine prin astfel de metode ci prin determinarea fiecarui individ sa fie atent cum recicleaza produsele. Cata vreme gunoiul se arunca pe toboganul de la bloc cu galeata, fara sac, mai este mult pana departe.
O prostie. Se afla in treaba fiindca nu-i duce capul, le este si lene si nici nu-i intereseaza sa rezolve problema.
Inafara de prostie, este si o gainarie fiindca, fapt, habar nu au ce vor face cu ambalajele.
Singura masura care se ia deocamdata este amendarea consumatorului cu 50 de bani pe recipient, de parca consumatorii sunt vinovati.
De fapt, ei spera ca noi sa ne lasam pagubasi de cei 50 de bani pe care sa-i incaseze ei de la comercianti si lucrurile sa ramana cum erau.
Problema ambalajelor se poate rezolva doar prin doua masuri:
1 – Sa infiinteze centre de colectare asa incat cine vrea sa se debaraseze de ambalaje sa aiba unde sa le duca.
2 – Sa stie ce sa faca cu ambalajele colectate. Sa infiinteze sistemul tehnic prin care ambalajele sa fie transformate in materie prima pentru fabricat lucruri utile.
un lucru pe care l-am văzut în Norvegia.
La ei tine dar la noi??
Iar la ei politia si autoritățile nu întind mana și nu sunt numite cu pile.
În mii de kilometrii, am văzut pe marginea drumului o singura cutie de bere…
In Norvegia sistemul functioneaza pentru ca populatia este educata inca din scoala si peste tot, prin supermarketuri, exista automatele acelea de preluare a recipientelor pentru reciclat. La noi, „Vasilica” nu se oboseste sa faca un minim efort pentru selectia materialelor reciclabile pe categorii, le amesteca si le arunca pe unde apuca pentru ca el e mai special decat bomba atomica, legea ar trebui sa li se aplice doar celorlalti, lui nu i se poate intampla, etc.! Codasi la educatie –> codasi la reciclare.
Cine naiba sta sa adune saci cu peturi nestrivite in apartament???Ca doar nu le ia cu el la serviciu…iar acelea de sticla,daca le lasa afara,vin strangatorii „freelance” si la aduna de cu seara..o sa fie un trafic de caruturi de supermarchet-furate,bineinteles🫤-plus certuri tiganesti…?ce mai,o perspectiva foarte incurajatoare pentru locuitorii oraselor din tarisoara asta atat de „bine”condusa de peste 3 decenii..
Ultima demonstratie de 1 Dec. la care participa tradatorul de patrie, primul turist si posesor de multicase Wuhannis. O rusine nationala – dar ne răman hotii si ticalosii care au acaparat tara ca sa o jefuiasca si sa swe imbuibe ei si familiile lor,