În Uniunea Europeană continuă lupta surdă cu Ungaria putinistă, care a făcut eforturi să împiedice invitația adresată Ucrainei de a începe negocierile de aderare, iar acum se zbate să blocheze alocarea de fonduri pentru preaderare. După amenințările regimului Viktor Orban, comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn, a replicat că Ungaria nu va putea să șantajeze organizația din care face parte.
Ungaria nu va putea să blocheze decizia UE de a aloca 50 de miliarde de euro Ucrainei în următorii patru ani, a declarat Johannes Hahn. Austriacul a folosit un limbaj foarte dur, nediplomatic și rar întâlnit în interiorul UE, ceea ce arată exasperarea și gradul de încordare existente la nivel înalt față de Budapesta. Hahn a declarat că Ungaria „nu va putea șantaja Uniunea Europeană” pentru a debloca finanțarea, profitând de necesitatea unui vot unanim asupra tuturor problemelor în cadrul UE. Oficialul consideră că Ungaria, care blochează des procesul decizional al UE, are la rândul său un interes propriu în a vedea bugetul UE aprobat – deoarece „Ungaria este, de asemenea, interesată de mai mulți bani pentru a-și proteja granițele”.
În urmă cu doar două zile, ungurii amenințaseră că se vor opune prin veto perspectivelor de aderare a Ucrainei la UE. Guvernul Orban a pretins că motivul ar fi încălcarea drepturilor minorității maghiare și că va bloca negocierile până când vor fi îndeplinite cerințele lingvistice și educaționale. „Au fost introduse noi legi care au făcut viața mizerabilă pentru maghiarii din Ucraina”, a declarat Balázs Orbán, mâna dreaptă și consilierul politic al premierului Viktor Orbán. El s-a referit la legea ucraineană privind limba, introdusă recent, care impune minorităților, nu doar maghiarilor, să urmeze cel puțin 70% din educație în limba ucraineană. „Nu putem accepta acest lucru”, a declarat Balázs Orbán. „Poziția Ungariei este cât se poate de clară: atât timp cât această lege există, nu putem discuta cu ucrainenii despre integrarea lor în Uniunea Europeană.”
Comisia Europeană a invitat miercuri Georgia, Moldova și Ucraina să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Este un pas colosal înainte făcut de cele trei țări ex-sovietice, a căror suveranitate e încălcată de Rusia. Moscova are trupe de ocupație pe teritoriul Georgiei, Moldovei și Ucrainei și a recurs la violență de câte ori aceste țări au încercat să se apropie de Occident.
La fel cum s-a întâmplat și în cazul celorlalte țări care au aderat treptat la Uniunea Europeană (în principal din estul Europei), și pentru Ucraina, Moldova și Georgia se vor aloca fonduri însemnate de preaderare, destinate îmbunătățirii situației economice, a infrastructurii și a legislației de acolo. Scopul este scăderea decalajelor uriașe între aceste țări emergente și Uniunea Europeană.
Ungaria, complet izolată în interiorul UE, face în continuare jocul lui Putin. Analize ale mai multor experți arată că Viktor Orban crede în continuare în șansele Rusiei de a ocupa întreaga Ucraină, sperând ca după aceea să fie recompensat cu părți din această țară.
Dacă tot e pus Șeful de Stat Ungar pe dorințe de a se face cu ceva ce nu-i a lui, să facă puțin efort și să-i ceară și Spaniei parte din Insulele Canare… îi dă egal 8 cu 88
Un Koldus/ cerșetor în toată regula.
șah la Austria, nu se poate?