vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăIstorieSERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (50): Fuga la elicopter

SERIAL / Sfârşitul Ceauşeştilor (50): Fuga la elicopter

-

Momentul balconului a fost picătura care a umplut paharul. După tentativa ratată de a se adresa demonstranţilor, Ceauşescu n-a mai stat pe gânduri: părăseşte sediul. Fragment din volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”.

Locotenent-colonelul Ion Tălpeanu, unul dintre aghiotanţii lui Ceauşescu, a văzut cât de rapidă a fost decizia de plecare spre lifturi. „După încercările nereuşite de a vorbi mulţimii, m-a trimis să-i aduc paltonul. Îşi ţinea hainele în spatele cabinetului. Am luat de acolo paltonul, fularul, pălăria. I le-am adus, iar când am ajuns, am văzut că se hotărâseră să plece. În momentul în care i-am dat hainele, Ceauşescu ori vorbea cu soţia, ori vorbea singur: «Plecăm, sunt muncitori şi nu se poate trage! Plecăm şi vedem ce-o să facem!».”

Ceauşescu şi însoţitorii săi nu au plecat spre terasă cu cele două lifturi din faţa Cabinetului 1, pentru că, din construcţie, acestea urcau doar până la etajul 5. De aceea, „iubitul conducător” şi „cea dintâi femeie a ţării” au fost conduşi pe holul principal, spre dreapta, până la alte două lifturi. Acestea erau situate în zona destinată personalului de serviciu şi chelnerilor aflaţi în slujba preşedintelui.

- Advertisement -

În apropierea lifturilor se află două WC-uri, pe lângă care Ceauşeştii au trecut în fugă. Au avut ocazia să vadă, pentru ultima oară, o ctitorie care dăinuieşte şi după 20 de ani: cele două fotograme care indică „Bărbaţi” şi „Femei”. Profilul lor este, evident, al lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu.

Până să părăsească holul principal, Ceauşescu duce un dialog al surzilor cu cei din apropierea cabinetului său. Nu-l mai ascultă nimeni. Un etaj mai jos, revoluţionarii sunt la uşile clădirii şi încearcă să pătrundă în sediu. Salvarea e o chestiune de secunde. Drumul spre elicopter devine o cursă contracronometru. Orice clipă pierdută poate însemna linşajul.

Edificatoare este relatarea generalului Stănculescu: „Nu am văzut atunci decât nişte oameni speriaţi, asta era imaginea. S-au răspândit ca potârnichile. Câţiva i-au urmat pe soţii Ceauşescu şi au plecat cu un lift care era plin”.

- Advertisement -

Istoricul Alex Mihai Stoenescu: „Când Ceauşescu a plecat cu liftul de la etajul 1, generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii, a dat ordinul de deschidere a uşilor palatului”.

Liftul trădător

Ultimul drum al lui Nicolae Ceauşescu în sediul Comitetului Central a fost cu liftul. De la etajul 1 până la… pardon, până aproape de etajul 6. Liftul s-a blocat între etajele 5 şi 6, cu două palme înaintea destinaţiei. Iniţial, însoţitorii au crezut că este mâna revoluţionarilor, însă unii martori din CC spun că, de emoţie, e posibil ca Elena Ceauşescu să lovit uşa liftului.

Aghiotantul lui Nicolae Ceauşescu, maiorul Florian Raţ, a însoţit cuplul dictatorial în lift. El avea să declare: „Era aproximativ ora 11.45 şi am urcat în lift cu Elena şi cu Nicolae Ceauşescu, să ajungem la etajul 6, unde aterizase elicopterul. Când să mai avem vreo 30 de centimetri până la etajul 6, s-a oprit liftul, probabil că a umblat cineva la el. Atunci Ceauşescu mi-a spus să sparg geamul, că poate deblocăm uşa. Am dat cu patul automatului şi am spart geamul, dar tot nu s-a putut. Atunci, cineva de afară a băgat mâna şi a declanşat rotiţa de sus şi s-a deschis uşa. Am ieşit eu întâi, am dat mâna şi i-am ajutat şi pe ei să iasă. Acolo era generalul Stănculescu. A spus să mergem pe terasă, că ne aşteaptă elicopterul. I-am spus că nu ştiu unde este, că, deşi sunt de 17 ani în CC, nu am fost niciodată acolo”.

Una dintre legendele Revoluţiei spune că, înainte de a urca în lift, Elena Ceauşescu i-ar zis lui Stănculescu: „Victoraş, ai grijă de copii!”, referindu-se probabil la Valentin, Zoia şi Nicuşor. Generalul spune însă că o asemenea replică n-a existat, iar martori care să susţină contrariul nu au ieşit la rampă.

Stănculescu i-a condus pe soţii Ceauşescu până la elicopter, care-i aştepta cu motoarele pornite. În aparat urcaseră deja Emil Bobu şi Manea Mănescu.

Semnalul de la Moscova

Istoricul Ioan Scurtu sesizează un aspect important al evenimentelor de atunci: interesul sovieticilor.

„După ce, timp de o săptămână, conducerea sovietică a evitat să-şi exprime public poziţia faţă de România, în dimineaţa de 22 decembrie, Congresul Deputaţilor Poporului al URSS a fost informat de Gorbaciov că a primit veşti de la Ambasada sovietică la Bucureşti, despre evenimentele din noaptea precedentă, drept care a propus elaborarea unei declaraţii politice. «Congresul Deputaţilor Poporului al URSS îşi exprimă îngrijorarea serioasă în legătură cu ştirile referitoare la evenimentele dramatice din România, care au dus la victime omeneşti. Aceasta trezeşte un sentiment de profund regret. Ne exprimăm speranţa că, în cel mai scurt timp, în România vor fi găsite posibilităţi de reglementare paşnică a problemelor apărute, în spiritul răbdării, umanismului şi respectării drepturilor omului». În timp ce la Moscova se adopta acest document, în Bucureşti, revoluţionarii pătrundeau în clădirea Comitetului Central, iar militarii din interior, deşi aveau la dispoziţie armament şi muniţie, nu au opus rezistenţă.”

– Va urma –

———————————————

Dacă doriți CĂRȚILE LUI GRIGORE CARTIANU despre evenimentele din decembrie 1989(„Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”) sau filmul pe DVD „Moartea Ceaușeștilor – Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea), trimiteți mesaj pe e-mail, la adresa: redactia@ziaristii.comMenționați și un număr de telefon!

Tot aici puteți comanda și celelalte cărți publicate de Grigore Cartianu: „Jurnalul unui puci ratat”, „Miracolul din noiembrie”, „600.000 – #Rezist”, „Hora de la miezul nopții”, „Hagi”.

———————————————

Episoadele anterioare

Episodul 49: Portavocea neagră

Episodul 48: Lovitura de stat a generalului Stănculescu

Episodul 47: „Luptăm, tovarășe secretar general! Până la capăt”

Episodul 46: Ceaușescu voia o represiune ca în Piața Tienanmen

Episodul 45: Nicolcioiu și banii din Iran

Episodul 44: „Trădare la Armată, trădare la Cancelarie!”

Episodul 43: Fuga din Securitate a clanului Stănculescu

Episodul 42: „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

Episodul 41: Ghipsul de opt ore al generalului Stănculescu

Episodul 40: Șobolanii părăsesc corabia

Episodul 39: Variantele morții lui Milea

Episodul 38: Suspiciunea soţiei lui Milea

Episodul 37: Șocul lui Ceauşescu: „Milea a trădat!”

Episodul 36: Moartea lui Milea

Episodul 35: Planul de la ora 3

Episodul 34: Ultima noapte în Palat

Episodul 33: Moartea bate la ușă

Episodul 32: „Agenți care pentru o țuică îşi trădează țara”

Episodul 31: Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu

Episodul 30: 21 decembrie: mitingul fatal

Episodul 29: Aici, Radio Europa Liberă!

Episodul 28: Pe culmile disperării

Episodul 27: Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

Episodul 26: Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

Episodul 25: Mințit și în Iran

Episodul 24: Ultima vizită. La Teheran

Episodul 23: O stenogramă pierdută

Episodul 22: 1945 – un fals moment de vitejie

Episodul 21: „Nu renunţaţi, tovarăşe secretar general!”

Episodul 20: „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”

Episodul 19: Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara

Episodul 18: O țară liberă, dar sub ocupație sovietică

Episodul 17: Asediul tăcut al turiștilor sovietici

Episodul 16: Ultima vânătoare: măcel la fazani

Episodul 15: Lovitura-şoc dată lui Ceauşescu: fuga Nadiei

Episodul 14: Se strânge lațul: „agenturile” intră în acțiune

Episodul 13: Mari fricțiuni între semnatarii „Scrisorii celor 6”

Episodul 12: „Scrisoarea celor 6”: Poştaşul vine de la Moscova

Episodul 11: Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest

Episodul 10: Bătrânul KGB-ist și tânărul KGB-ist

Episodul 9: FSN era pregătit să proclame „victoria revoluției” încă din 1987

Episodul 8: Măgureanu îl pregătea pe Iliescu din 1974, sub umbrela sovieticilor

Episodul 7: Comploturile anti-Ceaușescu

Episodul 6: Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov

Episodul 5: Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”

Episodul 4: „Să trăim noi până atunci!”

Episodul 3: „Să se retragă trupele sovietice din Cehoslovacia!”

Episodul 2: Întâlnirea de la Malta

Episodul 1: „Prietenul” Gorbaciov strânge lațul

1 COMENTARIU

  1. Istoricul Alex Mihai Stoenescu: „Când Ceauşescu a plecat cu liftul de la etajul 1, generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii, a dat ordinul de deschidere a uşilor palatului”.

    O minciuna cat imensitatea cerului de mare, nu stiu cine a lansat-o, insa eu am fost acolo printre cei care au fortat usa de la intrarea in C.C.R al P.C.CR. La un moment dat usa a cedat insa nu din motivul ca cineva o deschisese ci, deoarece niste tineri patrunsesera in cladirea CCR printr-un geam de la parter, apoi au ajuns in holul mare de unde au reusit cu greu sa scoata acele fiare care blocau usa.

    Atunci cand usa s-a deschis, am vazut in trecere ca unul dintre cei care deschisesera usa era un vecin al meu, locuiam pe aceeasi scara. Despre aventura din CCR am vorbit mult-mult-mult mai tarziu, eram certati iar impacarea a venit foarte tarziu…

    PS: Domnul istoric, sau dl. Cartianu sa faca bine sa retuseze acel episod!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -