miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăSportFenomenul FC Sevilla: a câștigat și cea de-a 7-a sa finală în...

Fenomenul FC Sevilla: a câștigat și cea de-a 7-a sa finală în Europa League! Prima finală europeană pierdută de Jose Mourinho, după 5 succese. Montiel – decisiv și pentru Argentina, și pentru Sevilla

-

Finala latină a Ligii Europa, FC Sevilla – AS Roma, a adus câteva premiere și puncte de inflexiune interesante. Cuvintele-cheie într-o seară care va intra în istoria fotbalului: FC Sevilla, Jose Mourino, Gianluca Mancini, Gonzalo Montiel, Jose Luis Mendilibar.

Lui Real Madrid i se spune „regina Ligii Campionilor”: a câștigat 14 din cele 68 de ediții ale competiției, de două ori mai mult decât următoarea performeră (AC Milan – 7 trofee). „Galacticii” spanioli au triumfat în 14 din cele 17 finale jucate în C1.

Lui FC Sevilla i se cuvine titlul de „regină a Ligii Europa”: a câștigat toate cele 7 finale jucate în această competiție! Nicio altă echipă n-a câștigat mai mult de trei trofee în C2 (Atletico Madrid, Juventus Torino, Inter Milano, Liverpool).

Cele 7 finale de Europa League ale Sevillei

2006: FC Sevilla – Middlesbrough 4-0

- Advertisement -

2007: FC Sevilla – Espanyol Barcelona 2-2 după prelungiri (1-1 după 90 de minute), 3-1 la penalty-uri

2014: FC Sevilla – Benfica Lisabona 0-0 după prelungiri, 4-2 la penalty-uri

2015: FC Sevilla – Dnipro Dnipropetrovsk 3-2

- Advertisement -

2016: FC Sevilla – FC Liverpool 3-1

2020: FC Sevilla – Inter Milano 3-2

2023: FC Sevilla – AS Roma 1-1 după prelungiri (1-1 după 90 de minute), 4-1 la penalty-uri

Antrenorii Sevillei la cele 7 succese europene: Juande Ramos (2006, 2007), Unai Emery (2014, 2015, 2016), Julen Lopetegui (2020), Jose Luis Mendilibar (2023).

Autogolul care a risipit vraja lui Mourinho

Miercuri seară, pe „Pușkaș Arena” din Budapesta, FC Sevilla a triumfat pentru a treia oară la penalty-uri în Europa League (fosta Cupă UEFA), pentru a 7-a oară în total, într-un interval de 18 ani. Până în 2006 nu câștigase niciun trofeu european.

La 1-0 pentru Roma, Gianluca Mancini și-a schimbat tricoul, pe care i-l rupsese un adversar. Noul tricou nu l-a ferit de autogol…

AS Roma a deschis scorul în minutul 34, prin argentinianul Dybala, dar până la urmă argentinienii Sevillei (Ocampos titular, Lamela intrat imediat după pauză, Montiel în prelungiri, Papu Gomez rămas pe bancă) au fost mai tari.

În minutul 55, Jesus Navas a centrat perfect spre Ocampos, iar fundașul italian Gianluca Mancini (27 de ani), încercând să respingă, a trimis mingea în propria poartă.

A fost autogolul-blestem care avea să rupă magia lui Jose Mourinho (60 de ani), antrenor-trofeu. Până atunci, portughezul câștigase tote cele 5 finale jucate în Europa (cu 4 echipe diferite, din 3 țări) – două în Champions League, două în Europa League și una în Conference League.

Autogolul lui Mancini a mai rupt o tradiție, veche de de 20 ani: aceea că echipele lui Mourinho nu primesc gol în finală. După 3-2 în meciul decisiv cu Celtic din 2003, pentru Mourinho au urmat 4 finale câștigate „la zero”, indiferent că adversarele sale s-au numit AS Monaco (3-0), Bayern München (2-0), Ajax Amsterdam (2-0) sau Feyenoord Rotterdam (1-0).

Jose Mourinho, dezamăgit de trofeul ratat la Budapesta

Cele 6 finale europene ale lui Jose Mourinho

2003: FC Porto – Celtic Glasgow 3-2 / Europa League

2004: FC Porto – AS Monaco 3-0 / Champions League

2010: Inter Milano – Bayern München 2-0 / Champions League

2017: Manchester United – Ajax Amsterdam 2-0 / Europa League

2022: AS Roma – Feyenoord Rotterdam 1-0 / Conference League

2023: FC Sevilla – AS Roma 1-1, după prelungiri (4-1 la penalty-uri) / Europa League

5 spanioli, 6 sud-americani și 2 marocani

Miercuri seară, pe „Pușkaș Arena”, tabela a încremenit la 1-1 inclusiv în cele două reprize de prelungiri.

La penalty-uri, antrenorul Jose Luis Mendilibar a mers pe mâna argentinienilor – și nu a greșit! Andaluzii au transformat tot, 4 din 4 (argentinienii Ocampos, Lamela și Montiel, plus croatul Rakitici), în vreme ce romanii au marcat doar o dată (Cristante) și au ratat de două ori (Mancini și brazilianul Ibañez). Același Mancini care-și trecuse în cont și autogolul! A fost seara lui neagră: și-a îngropat echipa de două ori.

FC SEVILLA: Bounou – Jesus Navas (95 Montiel), Badé, Gudelj (120+8 Marcão), Alex Telles (95 Rekik) – Fernando (120+9 Joan Jordan), Rakitici – Ocampos, Oliver Torres (46 Suso), Bryan Gil (46 Lamela) – En-Nesyri.

Așadar, 5 spanioli (Jesus Navas, Oliver Torres, Bryan Gil, Suso, Joan Jordan), 3 argentinieni (Ocampos, Lamela, Montiel), 3 brazilieni (Alex Telles, Fernando, Marcão), doi marocani (Bounou, En-Nesyri), un francez (Badé), un sârb (Gudelj), un croat (Rakitici) și un olandez (Rekik).

Pe bancă se mai aflau trei spanioli (Rafa Mir, Alberto Flores, Manu Bueno), un argentinian (Papu Gomez), un francez (Nianzou) și un sârb (Dmitrovici).

Tot el, Montiel!

Fericire la Sevilla: Gonzalo Montiel (campion mondial cu Argentina) se bucură împreună cu portarul Yassine Bounou (semifinalist mondial cu Marocul)

Un personaj aparte a fost, în finală, Gonzalo Ariel Montiel (26 de ani), născut într-o zi de 1 ianuarie (1997) și venit la Sevilla de la River Plate, în 2021. Intrat pe teren în minutul 95, în locul spaniolului Jesus Navas, Montiel a executat lovitur de la 11 metri decisivă (a patra a echipei sale), după două ratări ale Romei. A dat gol, iar Sevilla a câștigat cu 4-1, fără a mai fi nevoie să se tragă și ultima rafală de penalty-uri.

Cu 5 luni și jumătate în urmă, pe 18 decembrie 2022, pe „Lusial Iconic Stadium” din Lusail, aproape de Doha (capitala Qatarului), același Montiel transforma penalty-ul decisiv pentru Argentina: 4-2 în finala mondială cu Franța, la loviturile de departajare, după 2-2 în 90 de minute și 3-3 în 120 de minute! Nici atunci n-a mai fost nevoie de ultima rafală de penalty-uri, pentru că rataseră doi francezi, Kingsley Coman și Tchouameni. Și atunci, învingătorii – cu Montiel în rol de „urma scapă turma” – au transformat 4 din 4.

În Qatar, al doilea penalty al Argentinei a plecat din gheata lui Paulo Dybala. La Budapesta, argentinianul Romei a fost schimbat de Mourinho în minutul 68.

De la retrogradare, direct în Liga Campionilor!

Sevilla știe un lucru: să câștige finalele de Liga Europa! Până acum, a triumfat în 7 din 7 (procentaj 100%), dar istoria nu s-a terminat!

Prin acest succes, echipa lui Mendilibar și-a asigurat prezența în ediția viitoare a Ligii Campionilor, iar Spania a obținut 5 locuri în cea mai importantă competiție continentală intercluburi.

Este un miracol că FC Sevilla va juca din nou în Liga Campionilor. Anul trecut a ajuns în C1 grație locului 4 ocupat în ediția 2021-2022 a campionatului spaniol. Dar acum e pe locul 11, după 37 de etape, iar în ultima rundă, în care joacă în deplasare cu Real Sociedad (locul 4), ar putea urca cel mult pe 7 (poziție de Conference League), dar ar putea și coborî pe 12.

CLASAMENT: Primele 13 echipe din Spania (din 20)

Spre jumătatea campiontului, FC Sevilla se zbătea în zona retrogradării, avându-l antrenor pe argentinianul Jose Sampaoli (63 de ani), după ce ratase și startul sezonului, cu spaniolul Julen Lopetegui (56 de ani) pe bancă. Numirea lui Jose Luis Mendilibar (62 de ani), în luna martie, a adus Sevillei un salt spectaculos în La Liga, spre zona cupelor europene, precum și triumful din Liga Europa.

Acum, Lopetegui antrenează în Anglia (pe Wolverhampton), iar Sampaoli în Brazilia (pe Flamengo Rio de Janeiro). Amândoi sunt foști selecționeri ai naționalelor lor și au participat la Campionatul Mondial din 2018 (găzduit de Rusia): Lopetegui a condus Spania, iar Sampaoli – Argentina.

AS Roma are o situație mai complicată: prin pierderea finalei Europa League, a ratat și ultima șansă de a juca în Champions League, competiție în care Italia va fi reprezentată de Napoli, Lazio, Inter Milano și AC Milan (pentru a reitra în cărți, Juventus Torino ar trebui să-și recupereze în timp util cele 10 puncte penalizare, posibilitate foarte improbabilă).

CLASAMENT: Primele 8 echipe din Spania (din 20)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Hagi șampiyon, Becali bătut de Dumnezeu! Mutările geniale prin care nașul și-a învins finul. O legendară răsturnare de scor: Farul – FCSB, de la 0-2 în minutul 17 la 3-2 în minutul 86

* Final nebun în Superligă! Duelul șchiopilor pentru Europa: CFR Cluj – CS U Craiova. Dan Petrescu, criză de isterie în fața lui Hagi

Lui Becali nu-i poate lua nimeni locul 2! Blestemul FCSB: în ultimii 8 ani a încheiat de 7 ori pe poziția secundă și o dată pe 5. N-a mai câștigat titlul din 2015, când era în pușcărie

Cine poate opri „mașina de fotbal” a lui Guardiola? Manchester City – Real Madrid 4-0! Greșeala fatală a antrenorului Ancelotti

Italienii, prezenți în toate cele trei finale europene: Inter Milano – Manchester City (C1), Roma – Sevilla (C2), Fiorentina – West Ham United (C3). A fost săptămâna argentinienilor!

Fotografiați clasamentul! Avem 6 puncte din 6, dar războiul din Ucraina ne-ar putea lăsa fără 3. Șoc în Balcani: Kosovo – Andorra 1-1!

VIDEO. Viața, gloria și moartea unui fotbalist de legendă: Pelé. L-a urmat în Ceruri, după doi ani, pe rivalul său Maradona. Singurul triplu campion mondial a fost răpus de cancer, la 82 de ani

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

O nouă acuzație de dopaj pentru Simona Halep: falsificarea pașaportului biologic! Comunicatul devastator al Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului

Cum a devenit Bucureștiul capitala șahului mondial. Garry Kasparov, jucătorii de Top 10 și omul-cheie din spatele marelui turneu Superbet Chess Classic

2 COMENTARII

  1. Mourinho este unul din groparii fotbalului, prin urmare consider ca orice esec al acestui individ plin de ifose este un castig al fotbalului.

    In returul semifinalei la Leverkusen a facut singurul lucru pe care il stie: sa parcheze autobuzul.

    Mai joaca si fotbal, marlanule!

  2. Câte din cele 7 au fost câștigate cu greșeli flagrante de arbitraj în fazele superioare sau pur și simplu cu noroc chior?

    Ca și în cazul celorlalte două colege spaniole mai cunoscute, combinația de arbitraje părtinitoare și noroc le-a adus cam multe trofee nemeritate în ultimii 20 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -