duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina„Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria...

„Bugetul e țăndări. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului“. Cele 6 erori majore comise de PSD când a făcut bugetul pe 2023, analizate de profesorul Cristian Păun

-

Bugetul României e praf și pulbere, făcut harcea-parcea de o gașcă de incompetenți din PSD condusă de ministrul Adrian Câciu, spune profesorul de economie Cristian Păun. Acesta enumeră 6 greșeli majore la alcătuirea bugetului pe 2023, menționând că toată construcția s-a bazat pe o „fantasmagorie amatoristică“. Culmea e că această criză e produsă de prostia guvernanților, într-un moment când nu e recesiune și economia privată crește.

Era evident din prima secundă că felul în care a fost făcut bugetul este nerealist, scrie Cristian Păun. Afirmația de acum, când a ieșit la iveală gaura de 9 miliarde de lei creată doar pe primele 5 luni (până la finalul anului se estimează că va crește la 30 de miliarde), nu e una făcută după război, pentru că specialiștii în finanțe au avertizat încă de astă-toamnă că proiectul de buget e greșit.

Profesorul Păun enumeră 6 mari erori: veniturile preconizate prea mari, estimarea greșită a inflației, incapacitatea de a anticipa reacția producției și a consumului, miza exagerată pe fondurile europene, măsurile fiscale haotice și planul de cheltuieli scăpat de sub control.

Expertul spune că, după ce s-a uitat peste cifre, are bănuiala că Guvernul minte și, de fapt, gaura fiscală e mult mai mare în realitate.

- Advertisement -

Culmea e că acest dezastru al statului român se înregistrează într-o perioadă în care nu e criză financiară mondială! Lucrurile stau, de fapt, chiar bine, iar sectorul privat din România înregistrează o creștere, așa cum era anticipat. Problemele țin exclusiv de incapacitatea intelectuală și profesională a celor care au băgat statul în criză: premierul Ciucă, președintele PSD-ist Ciolacu, ministrul de Finanțe Câciu și oamenii lor puși să se ocupe de sectorul fiscal.

Mai jos, explicațiile profesorului Cristian Păun privind criza financiară care răvășește statul român în acest moment.

„Finanțele publice sunt mai țăndări ca niciodată. Ne lipsește doar ca factorul extern, să ne pună în fund de tot! S-a cam dus liniștea, părerea mea! Cine-i leapșa?“

- Advertisement -

„Bugetul este făcut țăndări. Este mostra clară a incompetenței tandemului Câciu – Mișa & co. Aceste găști de amatori trebuiau ținute departe de trezoreria statului și nu puși în fruntea ei.

Au plecat la drum în acest an cu o fantasmagorie amatoristă legată de creșterea PIB, legată de veniturile raportate la acest PIB potențial departe de contextul de pe final de an. Nici în cele mai colorate vise nu se putea atinge acel nivel de venit prognozat de gașcă.

A doua eroare a plecat de la inflație, o inflație care clar se ducea către 10%, se înjumătățea. Temperarea prețurilor, așteptată de toți, influențează direct dinamica taxării directe aplicată la prețurile finale (încasările din TVA, de exemplu).

A treia eroare a fost legată de completa miopie față de reacția producției și consumului la inflația de anul trecut: primul trimestru din acest an a dovedit clar că economia este ceva dinamic și se ajustează rapid când vine vorba de dezechilibre cronice.

A patra eroare a bugetului a venit de la optimismul exagerat legat de încasările din fondurile europene, surse de venit nefiscale tot mai importante (din păcate) pentru bugetul de stat: fără reforme, banii aceia nu vin sau vin mult mai greu decât a prognozat guvernul.

A cincea eroare în construcția bugetară a plecat de la măsurile fiscale haotice și complet nepotrivite aplicate la începutul acestui an: creșterea taxelor pentru IMM-uri și microîntreprinderi și creșterea salariului minim au pus o presiune enormă pe activitatea economică. Nimeni sau puțini recunosc acest efect procicilic de care tot vorbim de ceva vreme.

A șasea eroare, și cea mai importantă, este aceea că, pe baza acestor venituri fantasmagorice, ministerele au lansat planuri de cheltuieli. Multe sunt cheltuieli fixe (salarii) care nu pot fi scăzute ușor și fără austeritate. Cea mai mare parte a dezechilibrului provine de la obezitatea statului scăpată de sub orice control politic. Este haos total, soluțiile lipsind cu desăvârșire. Se plimbă vina și responsabilitatea dintr-o parte în alta. Se ridică din umeri și se așteaptă ceva. Nimeni nu își mai asumă nimic.

Evident, această construcție bugetară complet ruptă de realitate s-a lovit de ea în primele luni ale anului. După 4 luni avem deficit bugetar de 1,7% din PIB. M-am uitat pe niște cifre și am bănuiala însă că gaura e mult mai mare decât ni se spune oficial. Suntem peste 2% din PIB, foarte probabil. Și asta în condițiile în care 2-3 procente se adaugă numai în ultimele 2 luni din an. Pentru care ne-am propus 4% din PIB, fără potențialele majorări de salarii ca urmare a grevelor din stradă. Imposibil, părerea mea.

Finanțele publice sunt mai țăndări ca niciodată. Ne lipsește doar ca factorul extern (recesiunea din Germania, de exemplu) să ne pună în fund de tot!

S-a cam dus liniștea, părerea mea!

Cine-i leapșa?“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Guvernul PSD-PNL trece la represalii: a modificat legea pe furiș, prin ordonanță de urgență, în a treia zi de grevă, astfel încât profesorilor să le fie afectată vechimea în muncă dacă participă la protest

* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!

4 COMENTARII

  1. micul mason DE buzau A FOST PROMOVAT DE VARANI. POATE INFLUENTA „legile universului”…

    SI TOVARASUL LOR burdujel jr bancorex. SEMNEAZA TUNURI – blu er. SPALA FUND DE PLAGIAT.
    VIITOR LUMINOS…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -