Guvernul PSD-PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, începe să se dezintegreze înainte de bezmetica „rotativă”. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a demisionat luni din funcție. Acesta și-a anunțat decizia prin intermediul Facebook.
Reprezentant al PNL, Lucian-Ovidiu Heiuș (57 de ani) a transmis luni spre seară: „Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an”.
Lucian Heiuș nu oferă niciun motiv pentru demisie, dar spune la final: „Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”.
Lucian Heiuș a trecut în revistă activitatea Fiscului sub conducerea sa, atât în 2022, cât și în primele luni din acest an.
Surse politice citate de Mediafax susțin că demisia lui Lucian Heiuș a fost o formalitate, având în vedere că era stabilit că, la „rotativă”, postul de conducere de la ANAF va reveni PSD, iar noul ministru de Finanțe va fi dat de PNL.
Heiuș ar urma să fie numit într-o altă funcție.
În ultima vreme, el a avut mai multe ieșiri publice în care a criticat Guvernul. Șeful ANAF a recunoscut că veniturile statului au fost supraestimate, iar că ţinta nu poate fi atinsă.
Heiuș a criticat și faptul că, deși Guvernul se laudă cu digitalizarea, serviciile fiscale municipale şi orăşeneşti sunt luate cu asalt de românii care au nevoie de certificate de atestare fiscală pe persoană fizică pentru a aplica la diverse programe guvernamentale.
Recent, Lucian Heiuș a făcut o declarație bizară: „Industria videochat-ului a luat o explozie foarte mare în ultima perioadă, în România. Sunt peste 5.000 de firme care au acest obiect de activitate la noi în țară. Sunt discuții că ar lucra ca persoane fizice peste 400.000 în această industrie, pentru că veniturile sunt mari”.
Anunțul lui Lucian Heiuș
„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.
Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.
În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.
În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11,451 miliarde lei și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.
În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.
Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 de verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.
În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 milioane lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 de acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 milioane lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 milioane lei.
Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.
S-a terminat mălaiul, fug șobolanii 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Ce zici, il propunem pe Coldea prim-ministru din partea USR?
O ții de coadă și urli că-i bearcă, tovarășe Secu 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Eu secu? Da’ șefu vostru „ideologic” de unde o fi? De la Crucea Roșie?
Ha ha ha!
P.S. Asta cu politica e o treaba complicata, nu e de voi nici macar s-o comentati, darmite s-o si faceti! Voi sinteti buni doar la peluza.
… la peluza la lipit afise!
I-a facut țăndări Cioloș si incă nu și-au dat seama ce i-a lovit.
Speră în continuare la niște procente care nu mai vin și se mulțumesc cu poziția de looseri „morali”.
USR sunt însă ambițioși. De ce să alegi răul mai mic când poți alege răul cel mai mare. Acceleraționism se cheamă. Chestia asta nu funcționează și nu a funcționat niciodată.
Treabă complicată.