Evgheni Prigojin, oligarhul care patronează mercenarii Wagner, a lansat cel mai virulent atac de până acum la adresa conducerii armatei ruse, pe care a acuzat-o direct și fără nicio reținere că a dat ordin ca trupele sale să nu cucerească Bahmut „cu orice preț“. Mai mult decât atât, Prigojin a spus că șefii armatei ruse i-au tăiat comunicațiile pe când se afla în avion, în speranța că va fi doborât de propria apărare antiaeriană! După interviul în care Prigojin a dovedit o agresivitate extraordinară, e foarte greu de crezut că ar mai putea exista cale de reconciliere între acesta și elita de la Kremlin.
Deși nu îi indică în acest interviu, Prigojin se referă direct la ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, Valerii Gherasimov. Oligarhul e de mai multe luni în conflict cu cei doi, pe care i-a acuzat inițial (astă-toamnă) de incompetență, iar acum a escaladat la a-i învinui pe față de sabotaj.
Scandalul este legat de criza de muniție pe care trupele rusești o resimt în ultimele săptămâni. Strategia armatei ruse este aceeași din Al Doilea Război Mondial, artileria jucând rolul principal: bombardarea masivă a liniilor inamice cu tunurile, apoi asalturi frontale de infanterie susținută de blindate. Numai că, de la începutul anului, în zona Bahmut, unde este epicentrul bătăliei de pe frontul ruso-ucrainean, barajele de artilerie n-au mai funcționat. În consecință, asalturile trupelor rusești – în special cele de mercenari Wagner – s-au împotmolit și s-au soldat cu pierderi colosale.
Au existat apeluri video ale mercenarilor, care cereau obuze și susținere de artilerie, iar Prigojin s-a zbătut să rezolve această problemă, în încercarea de a-i livra lui Putin ceea ce i-a promis: cucerirea Bahmutului.
Prigojin, un oligarh devenit prea puternic și bănuit de Putin că a început să aibă ambiții politice
Numai că muniția n-a venit, conducerea armatei regulate explicând că situația e aceeași pe tot frontul – Rusia nu mai are stocuri de obuze. Justificările nu l-au convins pe Prigojin.
Există speculații că distrugerea mercenarilor Wagner în atacuri fără susținere de artilerie ar fi premeditată și făcută cu acordul lui Putin, care îl bănuiește pe Prigojin de ambiții politice. Armata privată a acestuia ar putea constitui o forță foarte periculoasă în cazul unor tulburări în Rusia și se crede că puterea de la Kremlin a luat decizia să o anihileze.
Prigozhin directly accuses the Russian MoD of purposefully cutting ammo supplies in order to prevent Wagner from taking Bakhut under any circumstances, because „Soledar was enough”. He revealed it in a heated interview published today. pic.twitter.com/c0wI95F2xM
— Dmitri (@wartranslated) March 15, 2023
Acesta este și motivul pentru care Prigojin, foarte nervos, face referire în interviu, ironic, la faptul că ar avea ambiții politice. În mod evident, într-o eventuală dispariție a lui Putin de la vârful puterii, evoluția relațiilor dintre Prigojin și aliatul său, Kadîrov, pe de o parte, și liderii armatei ruse, pe de alta, va fi total imprevizibilă.
Mai jos, traducerea unui fragment din interviul în care Prigojin atacă foarte vehement conducerea militară de la Moscova, acuzând-o de sabotaj și de tentativa de a provoca moartea sa în ceva care ar fi trebuit să pară un accident.
„Ce rost are să tai telefonul? Ca să nu poată pilotul meu, când se duce în aer, să avertizeze apărarea aeriană să nu mă doboare pentru că sunt eu în avion?“
„Acțiunile noastre de astăzi stârnesc, desigur, invidie, deoarece în fiecare zi sunt declarate noi ofensive (de către conducerea armatei ruse – n. red.) și apoi acestea dispar undeva. Eu știu de ce dispar. Pentru că sistemul de management trebuie construit de mână. Și nu prin ordine date de la distanță. Deci, pentru că noi (Wagner – n. red.) avem succese, în timp ce în alte locuri succesele nu sunt ceea ce ar vrea să fie, atunci, în loc să… amintiți-vă ce a spus bunicul Lenin: «Noi toți credeam că suntem meniți să trăim bine, dar, în schimb, au făcut în așa fel încât toată lumea să trăiască la fel, dar prost».
Așadar, obiectivul (conducerii armatei ruse – n. red.) este simplu: Wagner nu ar trebui să ia Bahmut. A fost destul că am luat Soledar, toată țara a susținut Wagner. Așa că Wagner nu ar trebui să captureze Bahmut sub nicio formă!
Evident, foamea (criza – n. red.) de obuze este la bază, deci Wagner nu a putut lua Bahmut. Dar Wagner va cuceri Bahmut oricum. Îl vom lua oricum. Nu pentru că Prigojin îl vrea și nu pentru că Prigojin are acum, scuzați-mă, ambiții politice uriașe și trebuie să ia Bahmut pentru a se promova. La dracu’, trebuie să dovedim lumii întregi că rușii pot!
Care este diferența? Bahmut, Vuhledar, Avdiivka, sau alt rahat din Svatove-Kreminna. Nu contează ce e, ia naibii ceva! Așa că eu cred că foamea de obuze este prima parte a Baletului de la Merlaison. Nu e vorba doar de foamea de obuze, ci și de zboruri (atacuri aeriene – n. red.) tăiate, de telefoane militare scoase din uz, pe care nu le mai pot folosi pentru a suna și pe care nimeni nu le mai poate folosi pentru a mă suna.
Lăsați-mi telefonul! Puneți interceptări telefonice. Știți despre ce vorbesc! Și sunați-mă uneori și spuneți-mi «Prigojin, ești un nenorocit, du-te dracului» și închideți. Măcar așa. Ce rost are să tai telefonul? Ca să nu poată pilotul meu, când se duce în aer, să avertizeze apărarea aeriană să nu mă doboare pentru că sunt eu în avion? Pentru ce să o tai? E nivel de grădiniță! Nu ar trebui să vă jucați de-a grădinița, războiul este o treabă foarte serioasă.
Așa că ne-au tăiat obuzele doar ca să nu putem face nimic, ca să fim ca toți ceilalți. Dar dacă aș spune acum, mulțumesc Părinților Fondatori, mulțumesc pentru tot, ce ar fi asta? Sarcasm! Ar fi Prigojin care, în această manieră grosolană, i-a trolat pe oamenii respectați.“
Formarea marelui „balcon” la nord de Bahmut si posibila incercuire totala a acestui oras este cel mai mare succes al invadatorilor din vara trecuta (cand a cazut Severodonetk si Lisichansk) si pana in prezent, iar meritul pentru aceste inaintari pare ca apartine gruparii mercenare Wagner. De ceva vreme personajul discutat in articolul de fata emite tot felul de afirmatii ciudate : critica varfurile soldatescai moscovite, se filmeaza cu mormane de cadavre de wagneriti in care spune cu cinism ca respectivii si-au incheiat contractul si primesc o binemeritata calatorie acasa, lauda profesionalismul si eroismul militarilor ucraineni, se auto-propune candidat la presedintia Ucrainei, si acum pur si simplu se metamorfozeaza in victima a mainii lungi si criminale a Kremlinului.
Daca respectivul nu a inebunit, lucru pe care il consider mai putin probabil, s-ar putea atunci sa fim martorii cristalizarii unei opozitii la care tizul laureatului Premiului Nobel pentru contributii fundamentale la dezvoltarea teoriei proceselor ireversibile, Ilya Prigojin, este doar partea vizibila. Va readuc aminte ca au existat astfel de briganzi in timpul razboiului civil (anarhistul Mahno, baronul semi-nebun de credinta tibetana Ungern von Sternberg), o caracteristica pentru un stat intrat in haos. Poate nu ar trebui sa vina ca o surpriza daca la un moment dat individul va declara, ca Mihai la 23 August 1944, ca intoarce armele si trece de parte Ucrainei- o varianta mai putin probabila daca nu primeste garantii „occidentale” ca este absolvit de crimele de razboi comise in Africa, Siria, Ucraina- sau pur si simplu atunci cand armata rusa va intra in deruta, va incerca sa capitalizeze punand stapanire „manu militari” pe spatiile geografice unde armata pe care o controleaza este prezenta. Evident daca pana atunci nu va fi lichidat. Este foarte posibil ca unele elemente importante din politica si puterea armata moscovita sa il sprijine pe brigandul evreu, si care vor deveni vizibile in cazul unor evolutii defavorabile Kremlinului in Ucraina.
[…] A acuzat vectori înalți de decizie de la Moscova, fără să formuleze explicit, dar fiind totuși elocvent de sugestiv, că ar fi atentat tocmai la viața pe când se afla în avion. […]