În aceste zile, PSD și ALDE conduc România, fugind de parlament, unde liderii celor două partide trebuie să se asigure de sprijinul UDMR pentru votarea oricărei legi. Liviu Dragnea controlează Camera Deputaților numai prin mijloace procedurale, majoritatea fiind pierdută. Viorica Dăncilă se menține la Palatul Victoriei mai mult cu binecuvântarea lui Klaus Iohannis care nu vrea o criză politică în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Acest peisaj arid în care se mișcă PSD va fi lovit de cutremure după alegerile parlamentare. Acest scrutin anunță schimbări majore în politica românească.
Conform ultimelor sondaje, PSD e cotat la 25%, dar poziția sa de cel mai mare partid din România e amenințată atât de PNL, situat în jurul valorii de 23%, dar și de alianța USR-PLUS care are un scor de 19%, fiind măsurată pentru prima dată de o companie de sondare a opiniei publice.
Liviu Dragnea intră cu PSD în turbulențe extreme. Alegerile europarlamentare, momentul de cotirură
În cazul în care PSD pierde alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea va pierde și el posibilitate de a candida în scrutinul prezidențial. Nu va mai avea susținerea partidului.
Mai mult, poziția sa de lider va fi grav amenințată de opoziția din partid. O nouă ierarhie în ce privește partidele politice din România ar putea duce la schimbarea președintelui PSD de la șefia Camerei Deputaților, dacă opoziția nu va reuși s-o facă până atunci.
Alegerile europarlamentare vor crea o nouă realitate politică, una potrivinică actualei coaliții, slăbită de deciziile proaste luate în ce privește Justiția și guvernarea.
Chiar și o victorie pe muchie de cuțit a PSD în alegerile europarlamentare, i-ar oferi lui Liviu Dragnea oportunitatea să susțină că partidul său domină politica românească și se bucură de susținere în rândul opiniei publice.
Victoria îi va crea o posibilitate de a se menține la conducerea partidului chiar dacă plecările spre Pro România vor continua. Dar această victorie e pusă în discuție de creșterea fără precedent a susținerii populare pentru formațiunile din Opoziție.
Obsesia pentru controlul Justiției, călcâiul lui Ahile pentru liderul PSD
Liviu Dragnea este obsedat de controlul Justiției. Ordonanța 7 reprezintă posibilitatea de a-și exercita influența. Liderul PSD se aștepta la protestul magistraților, dar îl încurcă teribil asocierea acestui protest cu procedurile din Parlamentul European de numire a noului procuror european.
Discuțiile din jurul doamnei Kovesi, faptul că aceasta are șanse reale să ajungă în poziția de a conduce noua instituție de anticorupție europeană, îl transformă pe Dragnea într-un inamic al Uniunii Europene.
În acest context ar trebui înțeleasă graba cu care Viorica Dăncilă a cerut negocieri cu reprezentanții magistraților, dar mai ales, graba cu care Liviu Dragnea a plecat la Madrid, la congresul socialiștilor, pentru a-și pune cenușă în cap în fața lui Timmermans.
Promisiunea liderului PSD că va rezolva situația din România e o manevră prin care încearcă să câștige timp.
Frans Timmermans a declarat că nu ştie „dacă Dragnea chiar crede ceea ce spune”, conform Mediafax. Reacția vicepreședintelui Comisiei Europene vine după participarea liderului PSD la Congresul PSE (socialiștii europeni). Domnul Timmermans este candidatul acestui grup de stânga pentru pozița de președinte al Comisiei Europene.
Liviu Dragnea, în discursul său de la Madrid, a spus, printre altele, că: … am avut o discuție foarte bună și foarte interesantă … cu Frans (Timmermans) și am propus soluții pentru o comunicare mai bună. Din partea mea, din partea noastră este toată deschiderea și sper să avem o comunicare mai bună și o colaborare mai bună. Trebuie, de asemenea, să restabilim dreptatea, trebuie să corectăm erorile și abuzurile din trecut. Trebuie să demonstrăm dreptei că suntem mai buni ca ei și că suntem uniți în fața atacurilor lor. Oriunde în Europa dreapta ne vrea divizați”, a declarat liderul PSD.
Mesaj pentru Liviu Dragnea: Ordonanța lui Toader trebuie modificată sau abrogată
Faptul că oamenii au ieșit din nou în stradă și faptul că derapajele politice din România au ajuns în centrul atenției opiniei publice internaționale complică mult situația din PSD.
Deși doar „magistrații puterii” participă la negocierile cu Viorica Dăncilă, posibilitatea ca Ordonanța 7 să fie modificată rapid în Parlament sau chiar abrogată e destul de mare.
O amânare sau evitare a modificării va adânci tensiunile din Justiție și va aduce România mult mai aproape de posibila activare a Articolului 7.
PSD a ajuns un partid care funcționează haotic. În interior se confruntă mai multe grupări. Noile ieșiri la rampă ale lui Marian Oprișan, baronul de Vrancea, arată că există o nemulțumire profundă la nivelul doi al formațiunii, acesta anunțând că vrea modificare ordonanței care a stârnit furia magistraților:
„După părerea mea, acest aspect, ca şi ceea ce s-a întâmplat cu DNA la un moment dat, trebuie reglementat, pentru că toate secţiile de procurori din România trebuie să fie sub Ministerul Public, sub procurorul general. (…) Eu cred că această OUG trebuie pusă în nota legală şi constituţională. Eu cred că secţia pentru anchetarea magistraţilor trebuie să rămână componentă a Ministerului Public şi să fie sub jurisdicţia procurorului general ca să poată exista control ierarharhic”, a declarat liderul PSD, citat de Mediafax.
Un mers pe sârmă la o distanță tot mai mare de realitate
Pentru Liviu Dragnea a devenit tot mai dificil să dețină controlul, acțiunile sale semănând mai mult cu un mers pe sârmă.
În aceeași săptămână a trimis semnale că vrea să negocieze cu Mateo Salvini, președintele Ligii Nordului din Italia, intrarea PSD în grupul suveraniștilor din Uniunea Europeană, dar a dat și o fugă la Madrid pentru a-i cere iertare lui Frans Timmermans, liderul socialiștilor europeni. Iertare pe care n-a primit-o.
Cele două acțiuni, aparent fără legătură, arată debusolarea de la nivelul social-democraților. Cumva, la nivelul de sus al PSD se știe faptul că prăbușirea cu peste 20 de procente a susținerii publice în numai doi ani de guvernare va fi urmată de consecințe la alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai.
Acum, Liviu Dragnea nu face altceva decât să încerce ca aceste consecințe să nu fie definitive atât pentru el cât și pentru partid.
CITIȚI ȘI:
Dăncilă apără Antena 3 şi nu suflă o vorbă de masacrul din 10 august, când zeci de jurnalişti au fost atacaţi fizic, nu înjuraţi
Ciorbea, alegi poporul sau mafia? Procurorul general îi cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa clanurilor penale
Nu le pasă de România, ci doar de clanurile penale! Dăncilă dă înainte cu OUG 7, Dragnea fură iar de la copii
Liviu Dragnea cariera dumitale politica se va încheia de mâine 26 Februarie 2029 in 3 luni și odată cu pierderea europarlamentarelor cu siguranța partidul pe care l-ai călărit peste 3 ani și jumătate îți ca face un vânt! PSD in criza de timp nu va mai avea timp decât sa-l confirme pe Valin Popescu Tariceanu care la rândul sau va pierde prezidențialele și odată cu ele cariera sa politica va fi încheiata! PSD are nevoie de un lider carismatic, tânăr , școlit , cu viziune , care sa scoata partidul din Fundătura Si sa-l readucă pe drumul valorilor proeuropene , o alta politica in teritoriu și la nivel central altfel devat cel pe care a dorit sa meargă acest mediocru de politician Liviu Dragnea și cei din jurul sau.Daca membrii PSD îl tot agata pe Dragnea ca pe un tablou de perete este posibil ca PSD sa numai obțină nici 20% la viitoarele alegeți locale și parlamentare și toate astea din vina acestui incult de politician venit in PSD ca un cal troian!
https://www.g4media.ro/video-cum-s-a-transformat-nu-e-psd-in-timpul-unui-concert-sustinut-de-trupa-taxi-la-constanta.html