Guvernul PSD-PNL-UDMR a decis, la presiunile PSD, revenirea la piața de energie electrică reglementată până în martie 2025! Măsura este adoptată prin Ordonanță de Urgență și a fost confirmată de Marian Neacșu (PSD), secretarul general al Guvernului, și de Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei. Este, practic, copierea OUG de acum mai bine de o lună privind prețul maxim la lemnele de foc, care a aruncat în haos piața și a făcut să dispară acest tip de combustibil din depozite, încurajând în schimb piața neagră.
OUG adoptat de Guvern prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor mai putea să vândă energia electrică pe piața internă este de 450 lei/MWh.
PSD-istul Marian Neacșu s-a lăudat: “Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”. Liberalul Virgil Popescu a încercat să atenueze temerile menționând că „este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea ordonanței 27“.
Ministrul Virgil Popescu a subliniat că astfel de măsuri ar exista, în alte forme, și în țări din Occident: „E un sistem ingenios, e aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară. Pentru 2023 estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism“.
Pretutindeni unde s-a introdus piața reglementată, cu preț fix, s-a ajuns la penurie și criză
Exact așa a procedat Guvernul PSD-PNL-UDMR în octombrie cu plafonarea prețului la lemnul de foc, limitându-l la 400 de lei/metrul cub, cu tot cu TVA. Depozitele s-au golit imediat, companiile din industria lemnului au găsit alte soluții și fie n-au mai adus lemn, fie au început să factureze separat serviciile de transport, depozitare, despicare, paletizare, distribuție, în final prețul crescând cu circa 10% față de cel care era până la momentul ordonanței.
Oamenii s-au reorientat și ei, cumpărând mai ieftin de pe piața neagră, care a înflorit brusc. 93% dintre companiile din industrie considerau că această reglementare le va afecta foarte puternic. Prețul fix, care a fost impus „din pix” tot de PSD, fără niciun calcul prealabil, nu se poate aplica din cauză că în realitate costul e influențat și de distanța de unde e adus lemnul (una e să-l iei din pădurea de alături și alta să fie adus cu camionul de la 500 de kilometri), de esența comercializată (fag, stejar, frasin, brad etc) și de mulți alți factori. Piața a fost astfel paralizată de o măsură absolut aberantă.
Pe 2 noiembrie, premierul Ciucă a acceptat că a făcut o prostie mergând pe mâna lui Ciolacu, spunând că prevederile OUG pentru lemn „nu e conformă cu realitatea”. „Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea (prețul – n. red.), de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință”, a spus Ciucă.
Și experiența Ungariei arată că piața reglementată, după modelul comunist, este o idee falimentară. În luna iulie 2022, după un an în care a experimentat plafonarea prețului la carburanți, Guvernul Viktor Orban a renunțat, constatând că această măsură a generat penurie de combustibil, cozi interminabile la benzinării, speculă și alte fenomene specifice, pe care și românii le-au trăit înainte de 1989.
DACA BAIETII DESTEPTI AI PARTIDULUI SI SECRITATII SE UMPLU DE BANI. E TOT CE CONTEAZA.
DACA EI SUNT BOGATI SI romania E BOGATA.
Probabil se va exporta mai mult.
Articol de analiza, nu un plagiat gen zoaie.com (ziare.com) fituica web de la care au plecat redactorii si au ramas copistii inculți si agramați,slugile lui siminelul manipulator
Competență marca PSD-PNL-UDMR.
Vai ție, biată Românie.