Pentru a doua oară consecutiv, naționala de fotbal a României are noroc la tragerea la sorți. S-a întâmplat în Liga Națiunilor 2022-2023 (când, totuși, am ocupat ultimul loc în grupă, din cauza dublei înfrângeri cu Muntenegru!), se întâmplă și în preliminariile Euro 2024.
Pentru a se califica la Euro 2024, turneu găzduit de Germania, naționala de fotbal a României va trebui să ocupe unul dintre primele două locuri în Grupa I, din care mai fac parte Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.
Varianta de a ne califica prin intermediul Ligii Națiunilor nu mai există, fiind compromisă prin clasarea pe ultimul loc în grupa cu Bosnia, Finlanda și Muntenegru.
Marile ghinioniste: Irlanda și Ucraina
A fost o tragere la sorți extrem de norocoasă. Dintre marile puteri ale fotbalului european, n-am nimerit cu vreuna nici din prima urnă valorică (Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia), nici din cea de-a doua urnă valorică (Franța, Anglia).
Ghinionistele urnei a treia valorice (în care s-a aflat și România) sunt Irlanda (care a picat în Grupa B, alături de Olanda și Franța) și Ucraina (repartizată în Grupa C, alături de Italia și Anglia).
Fostul mare internațional Ilie Dumitrescu a spus ferm la Digi Sport 1: „Grupa noastră este cea mai slabă din aceste preliminarii!”.
Este a doua tragere la sorți consecutivă în care România are noroc. Precedenta ne-a adus ca adversare Bosnia, Finlanda și Muntenegru, în Liga B a Ligii Națiunilor. Norocul nu ne-a fpst însă suficient: naționala lui Edi Iordănescu s-a clasat pe ultimul loc în grupă, retrogradând în Liga C.
Componența celor 10 grupe
Grupa A: Spania, Scoția, Norvegia, Georgia, Gibraltar
Grupa B: Olanda, Franța, Irlanda, Grecia, Cipru
Grupa C: Italia, Anglia, Ucraina, Macedonia de Nord, Malta
Grupa D: Croația, Țara Galilor, Armenia, Turcia, Letonia
Grupa E: Polonia, Cehia, Albania, Insulele Feroe, Republica Moldova
Grupa F: Belgia, Austria, Suedia, Azerbaijan, Estonia
Grupa G: Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Lituania
Grupa H: Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazahstan, Irlanda de Nord, San Marino
Grupa I: Elveția, Israel, România, Kosovo, Belarus, Andorra
Grupa J: Portugalia, Bosnia-Herțegovina, Islanda, Luxemburg, Slovacia, Liechtenstein.
România s-a aflat în urna a 3-a valorică, din cele 6. Norocul a venit din trei direcții, cele mai importante: urnele valorice 1, 2 și 4.
Ce adversare ne puteau veni din celelalte 5 urne valorice
Norocul României a venit din trei direcții, cele mai importante: urnele valorice 1, 2 și 4.
- Din urna 1, adversară ne putea fi una dintre marile puteri ale fotbalului european (Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia) sau o altă echipă de talia Elveției (Croația, Danemarca, Polonia, Ungaria).
- Din urna a 2-a, mult mai periculoase decât Israel erau Franța și Anglia, dar dificultăți majore ne-ar fi putut produce și Serbia, Cehia, Austria, Scoția și Țara Galilor. Doar cu Bosnia și Finlanda ne-am fi putut bate de la egal la egal, dovadă și recentele confruntări din Liga Națiunilor.
- Din urna a 4-a, mai periculoase decât Kosovo erau Turcia, Grecia, Georgia și chiar Macedonia de Nord, dar incomode au devenit în ultima vreme și Luxemburg (cu „legiunea” sa de nativi portughezi) și Kazahstan (care și-a câștigat lejer grupa din Liga Națiunilor). Celelalte variante: Bulgaria, Azerbaidjan și Feroe.
- Din urna a 5-a, mai periculoase decât Belarus erau Slovacia și Irlanda de Nord. Comparabile: Cipru și Republica Moldova. Mai slab cotate: Lituania, Letonia, Estonia, Malta și Gibraltar.
- Urna a 6-a: am picat cu Andorra, am evitat Liechtenstein și San Marino. Aici am fost ghinioniști: doar 3 din cele 10 grupe au primit și o a 6-a echipă, restul grupelor au doar câte 5. Așadar, vom juca 10 meciuri, în timp ce majoritatea echipelor europene vor juca doar câte 8.
Ocupantele locurilor 1 și 2 se califică direct
La tragerea la sorţi, desfășurată duminică la Frankfurt, în cele 6 urne valorice s-au aflat 53 de echipe, din cele 55 de membre ale UEFA. Au lipsit Germania (calificată din oficiu, ca țară organizatoare) şi Rusia (exclusă din competiţii ca urmare a războiului declanșat în Ucraina).
Meciurile din preliminariile Euro 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023, în 5 acțiuni distincte.
Primele două clasate în fiecare grupă se vor califica la turneul final. Celor 20 de echipe și germaniei (calificată din oficiu) li se vor adăuga 3 formații venite din Liga Națiunilor (în urma play-off-urilor ce se vor disputa în martie 2024, între 12 naționale ce vor juca 6 semifinale + 3 finale).
Calendarul preliminariilor Euro 2024
- Etapa I: 23 – 25 martie 2023
- Etapa a II-a: 26 – 28 martie 2023
- Etapa a III-a: 16 – 17 iunie 2023
- Etapa a IV-a: 19 – 20 iunie 2023
- Etapa a V-a: 7 – 9 septembrie 2023
- Etapa a VI-a: 10 – 12 septembrie 2023
- Etapa a VII-a: 12 – 14 octombrie 2023
- Etapa a VIII-a: 15 – 17 octombrie 2023
- Etapa a IX-a: 16 – 18 octombrie 2023
- Etapa a X-a: 19 – 21 noiembrie 2023.
Turneul final Euro 2024 (ediția a 17-a a competiției) va avea loc în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024, pe 10 stadioane din tot atâtea orașe germane: Berlin, München, Stuttgart, Frankfurt, Dortmund, Köln, Düsseldorf, Gelsenkirchen și Leipzig.