Liga Națiunilor la fotbal e bulversată de noul fenomen maghiar, al treilea din istorie. În vreme ce România s-a chinuit să scoată o remiză în Finlanda (1-1) și ocupă ultimul loc într-o grupă din care mai fac parte Bosnia și Muntenegru, Ungaria a învins Germania la Leipzig (1-0) și e lider într-o grupă din care mai fac parte Italia și Anglia!
Rezultatul meciului de la Helsinki, de care ne-am agățat speranțele vineri seară:
Finlanda – România 1-1, goluri Pukki (min. 12) / Tănase (min. 52).
Meciul s-a disputat în etapa a 5-a (prnultima) din Grupa 3 a Ligii B.
În aceeași zi, la aceeași oră și tot în penultima etapă, și tot în Grupa 3, dar a Ligii A, la Leipzig a explodat bomba:
Germania – Ungaria 0-1, gol Adam Szalai (min. 17).
Comparația merge mai departe.
Cu o etapă înainte de final, România ocupă ultimul loc, 4, într-o grupă din care mai fac parte Bosnia-Herțegovina, Muntenegru și Finlanda. Echipa lui Edi Iordănescu are doar 4 puncte, cele obținute în „dubla” cu Finlanda (1-0 și 1-1). De altfel, nordicii sunt singurii cărora am reușit să le dăm gol. În confruntările cu balcanicii am fost falimentari: 0-2 (în deplasare) și 0-3 (acasă) cu Muntenegru, 0-1 cu Bosnia (în deplasare).
Clasamentul Grupei 3, Liga B
România la Helsinki: I. Radu – Rațiu, Rus, Nedelcearu, Bancu – R. Marin (90+1 Cicâldău), M. Marin, Tănase (66 Stanciu), Sorescu (79 Drăguș) – Man (66 Cordea), Alibec (66 Pușcaș). Antrenor: Edward Iordănescu.
România poate evita retrogradarea în Liga C a Ligii Națiunilor doar dacă luni va reuși să ia mai multe puncte Bosniei, pe stadionul din Giulești, decât va lua Finlanda în Muntenegru.
Bosnia e deja câștigătoarea Grupei 3 și s-a calificat în Liga A. Așadar, nu mai are o miză majoră în deplasarea de la București.
În schimb, Muntenegru trage să rămână pe locul 2, pentru a-și oferi o șansă de a prinde barajul de calificare la Euro 2024 (sistemul de calificare e mai complicat, depinde de preliminariile viitorului Campionat European).
Toate echipele, însă, au interesul de a obține cât mai multe puncte, pentru a urca în clasamentul FIFA și, astfel, a prinde urne mai favorabile la viitoarele trageri la sorți.
Liga Națiunilor e organizată pe 4 niveluri valorice: Liga A (16 echipe), Liga B (16 echipe), Liga C (16 echipe) și Liga D (7 echipe). România se află în Liga B și riscă să retrogradeze în Liga C.
Ungaria – mai tare decât trei campioane mondiale, care au câștigat 9 dintre cele 21 de titluri supreme!
Ungaria nu mai e o surpriză: a luat Angliei 6 puncte din 6 (1-0 acasă, 4-0 în deplasare), iar Germaniei 4 puncte din 6 (1-1 acasă, 1-0 în deplasare). Maghiarii au pierdut doar în Italia, la limită (1-2).
Toate adversarele Ungariei din Grupa 3 sunt campioane mondiale, iar împreună au 9 titluri supreme (din cele 21 acordate): Germania – 4, Italia – 4, Anglia – 1.
De asemenea, Germania (de 3 ori) și Italia (de 2 ori) sunt campioane europene, câștigând împreună 5 din cele 16 ediții disputate.
Italia și Anglia sunt campioana, respectiv vicecampioana europeană la zi, după finala jucată anul trecut pe „Wembley”-ul londonez.
Clasamentul Grupei 3, Liga B
În actuala campanie din Liga Națiunilor, România a câștigat un singur meci din 5, Ungaria a pierdut un singur meci din 5.
România are golaveraj 0-5 în „dubla” cu Muntenegru (țară de 622.000 de locuitori), Ungaria a făcut golaveraj 5-0 în „dubla” cu Anglia (țară de 56 de milioane de locuitori).
Neînvinsă de Germania în ultimele trei confruntări
Forța naționalei maghiare, antrenată de peste 4 ani (din iunie 2018) de italianul Marco Rossi (58 de ani), este demonstrată și de ultimele 3 meciuri jucate cu Germania, toate în 2021-2022:
- Germania – Ungaria 2-2 (după 0-1 și 1-2), la Euro 2020 – la München;
- Ungaria – Germania 1-1 (după 1-0), în Liga Națiunilor – la Budapesta;
- Germania – Ungaria 0-1, în Liga Națiunilor – la Leipzig.
Ungaria a fost prezentă la Euro 2020, unde a avut o prestație onorabilă (1-3 cu Portugalia, 1-1 cu Franța, 2-2 cu Germania), dar a ratat calificarea la Campionatul Mondial din acest an, ce va fi găzduit de Qatar (a încheiat pe locul 4 în Grupa I, cu 17 puncte în 10 meciuri, după Anglia, Polonia și Albania, depășind doar Andorra și San Marino).
Ultimul Campionat Mondial la care a participat Ungaria a fost cel din Mexic 1986, adică în urmă cu 36 de ani!
Acum, Ungariei i-ar fi suficient un rezultat de egalitate în ultimul meci din grupă, cel cu Italia, luni, la Budapesta, pentru a câștiga Grupa 3 din Liga A și a se califica astfel în semifinalele Ligii Națiunilor, fază în care ar urma să se confrunte cu Croația sau Danemarca (Grupa 1), Spania sau Portugalia (Grupa 2) și Olanda (cvasi-câștigătoare în Grupa 4, Belgia mai are doar șanse teoretice).
Pentru fotbalul maghiar ar fi o calificare istorică în semifinalele unei competiții majore. Ungaria a avut două momente de grație, însă cu multe decenii în urmă, în 1938 și 1954, când a jucat finala Campionatului Mondial, pierzând în fața Italiei (2-4), respectiv a Germaniei de Vest (2-3, după 2-0 în minutul 8 și după ce zdrobise aceeași echipă a RFG în grupă, scor 8-3!).
Asta da nație de luptători,nu mămăligarii noștri în frunte cu măciucă si Iohannis!!!…
Românii au dus destule războaie să arate că știu să se bată și sunt patrioți, dar fotbalul de azi e prea plin de șmecheri, deci rămâne incalificabil, oricât ar investi primăriile banii de case de cultură în stadioane goale.