Locuitorii din Mariupolul ocupat de ruși acum mai bine de două luni continuă să lupte pentru supraviețuire. Apa este raționalizată și oamenii au dreptul la doar 5 litri pe săptămână, adică 714 mililitri pe zi: mai puțin de jumătate din necesarul zilnic pentru o persoană.
Dar nici măcar acești 5 litri de apă nu sunt siguri, pentru că rușii nu aduc suficientă și oamenii trebuie să se trezească în zori și să stea la coadă ore în șir ca să apuce să umple salvatorul bidon. Informația a fost furnizată de Consiliul Local din Mariupol, pe contul oficial de Telegram, și preluată de Ukrinform.net, dar și de alte surse.
Problema apei potabile este printre cele mai grave din Mariupol, alături de amenințarea holerei. Pentru a supraviețui, locuitorii rămași în oraș recurg la măsuri disperate și foarte periculoase, precum colectarea apei din bălți și puțurile de canalizare. Însă în acest moment orașul e plin de dărâmături și gunoaie, mulți oameni și animale au murit sub ruine și au putrezit, infestând locul. Pânza freatică este, de asemenea, compromisă.
Mariupol residents receive only five liters of drinking water per week#Mariupol City Council reports that in order to get water, people are forced to queue from the very morning and wait for several hours. As a result, local residents receive only 5 liters of water for a week. pic.twitter.com/ZGUzBFplJ3
— NEXTA (@nexta_tv) July 5, 2022
Pericolul contractării unor boli infecțioase este ridicat, iar a te îmbolnăvi acum în Mariupol poate echivala cu condamnarea la moarte chiar dacă e o afecțiune tratabilă, pentru că medicamentele lipsesc cu desăvârșire.
Această criză umanitară de proporții catastrofale pare pusă la cale chiar de autoritățile de ocupație rusești. Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că rușii au blocat accesul orașului Mariupol la o cantitate suficientă de apă potabilă curată de mai bine de două luni. „Oamenii sunt nevoiți să stea la coadă sau să caute unele alternative. În același timp, nimeni nu verifică calitatea apei existente. În centrul Europei, invadatorii au făcut ca apa să devină un adevărat aur”, acuză primarul.
Mariupol a fost distrus aproape în totalitate de bombardamentele rusești în timpul asediului care a durat două luni.
Orașul-port a fost ocupat la începutul lunii mai, acum două luni, dar cu toate acestea încă nu are o alimentare normală cu energie electrică, apă și gaz. Dintre cei 450.000 de locuitori ai orașului la începutul invaziei, pe 24 februarie, peste jumătate au fugit. Alți 22.000 de civili au murit în timpul atacurilor rusești. Peste 50.000 de persoane au fost apoi deportate în Rusia și în teritoriile ocupate din regiunea Donețk, după ce orașul a căzut în mâna invadatorilor. Azi, în Mariupol se mai află 100.000 de persoane cărora nu li se dă voie să plece.