Compania chineză care deține TikTok, foarte popular printre copiii de pe întreaga planetă, a fost dată în judecată de 64.000 de părinți din Olanda, care cer despăgubiri de 1,4 miliarde de euro. Părinții olandezi s-au mobilizat pentru că TikTok colectează datele minorilor, fără să aibă acest drept, și le pune viața în pericol prin așa-zisele “provocări”.
Agenția germană de știri DPA relatează că anunțul privind procesele a fost făcut de Fundația Olandeză pentru Informații de Piață și Cercetare (SOMI).
Chinezii colectează datele despre viitoarele generații ale omenirii: obiceiuri de consum, ce spun și ce gândesc, ce prieteni și ce preferințe au
Cazul este de notorietate, extrem de grav, dar până acum nu a existat o acțiune coordonată a guvernelor sau a vreunei instituții pentru a-i pune capăt. Prin TikTok, chinezii colectează datele despre generațiile viitoare ale omenirii: obiceiuri de consum, ce spun și ce gândesc, ce prieteni și ce preferințe au etc.
Dincolo de pericolele născute din acest tip de sistematizare a datelor despre copii de către o companie dintr-o țară al cărei guvern practică deja un control social foarte strict asupra propriilor cetățeni, există și pericole imediate. Părinții din Olanda reclamă că TikTok le livrează copiilor, în baza datelor colectate, publicitare direcționată fără să aibă această permisiune.
Mai mult decât atât, minorilor le este pusă în pericol sănătatea și chiar viața prin așa-zisele provocări, prin care utilizatorii platformei își lansează reciproc solicitări de a comite acte riscante. În ultimii ani au fost intens mediatizate cazuri extreme, de copii care au fost electrocutați pe stâlpi de înaltă tensiune sau trenuri, au căzut de la înălțime după ce s-au urcat pe clădiri foarte înalte sau pe vârfuri muntoase în cadrul acestor jocuri extrem de periculoase derulate pe TikTok. Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie tocmai a cerut scoaterea de la comercializare a unor bile magnetice după ce sute de copii, influențați de un trend apărut pe TikTok, și le-au cumpărat ca să le folosească pe post de false piercinguri.Cel puțin 65 de copii au ajuns de urgență la spital după ce au înghițit aceste bile ca urmare a așa-zisei „provocări magnetice”.
Proces similar și în Marea Britanie. Comisia Europeană cere revizuirea practicilor comerciale considerate „agresive” față de copii
TikTok este deținută oficial de compania chineză ByteDance. Dar, ca orice altă companie din China, și aceasta are legături cu regimul comunist, care controlează cu mână de fier tot ceea ce mișcă în țară, inclusiv “sectorul privat”.
Administratorii platformei spun că au luat măsuri pentru a asigura protecția copiilor. În principiu, cei sub 13 ani n-ar trebui să aibă permisiunea de a folosi TikTok, iar cei între 13 și 18 ani ar avea nevoie de consimțământul părinților sau al altor adulți care îi au în îngrijire.
În aprilie, activiștii pentru drepturile copilului din Marea Britanie au dat și ei în judecată TikTok din considerente similare celor din Olanda. Acum câteva zile s-a sesizat și Comisia Europeană, care a cerut modificarea practicilor comerciale ale TikTok. S-au reclamat “tehnici de publicitate agresive care îi vizează pe copii”.
În România, TikTok este platforma preferată a copiilor și adolescenților. O mostră despre ce se poate întâmpla pe această rețea este cazul Alexandru Cumpănașu. Sub pretexul sfaturilor date adolescenților, fostul candidat la alegerile prezidențiale (2019) le face avansuri minorelor și-i învață pe elevi să-și disprețuiască profesorii.