Până la 24 mai – adică în primele 3 luni de război –, Rusia a pierdut în Ucraina 624 de ofițeri, din care 10 generali, 62 de colonei și 84 de maiori, relevă administratorii contului de Twitter “Killed in Ukraine”, care monitorizează evoluția acestei situații. Acesta este, după cum menționează autorii statisticii, numărul minim de ofițeri uciși, pentru că au fost luați în evidență strict cei al căror deces a fost confirmat oficial.
Este un număr uriaș de ofițeri superiori uciși în doar 3 luni de război. Prin comparație cu cei doi generali-locotenenți și 8 generali-maiori ruși lichidați de ucraineni din februarie până în mai, americanii au pierdut doi generali-locotenenți și 9 generali-maiori de-a lungul întregii participări la Al Doilea Război Mondial (7 decembrie 1941-8 mai 1945). Asta, deși SUA au luptat pe două fronturi, atât contra Japoniei în Pacific, cât și în Africa și Europa contra Germaniei.
624 killed Russian officers in a quarter of a year… confirmed from Russian sources. Retweet in support of Ukraine and against Russia’s lies.
Follow @KilledInUkraine for daily updates. pic.twitter.com/mvlwMf6lhT— Russian Officers killed in Ukraine 🇨🇿🇺🇦 (@KilledInUkraine) May 24, 2022
Surse de la Pentagon estimează că Rusia a pierdut până acum aproape 1.000 de tancuri, circa 350 de piese de artilerie, 36 de avioane de bombardament și peste 50 de elicoptere. Sunt cifre sub cele reclamate de Ucraina – care vorbește de 1.315 tancuri, 617 piese de artilerie și 170 de elicoptere –, dar oricum e vorba despre o cantitate imensă de echipament militar pe care rușii nu sunt capabili s-o suplinească.
În ultimele zile, rapoartele de pe front confirmate de Ministerul britanic al Apărării arată că în sudul Ucrainei au apărut bătrânele T-62, tancuri vechi de peste 50 de ani pe care rușii le-au scos din depozite după ce au epuizat stocurile de tancuri moderne sau modernizate T-72, T-80 și T-90.
❗️Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.05 / The total combat losses of the enemy from 24.02 to 27.05 ➡️ https://t.co/UCPEDVgtdC pic.twitter.com/GD4WiPwoxc
— Defence of Ukraine (@DefenceU) May 27, 2022
Samuel Ramani, specializat în politica externă rusească post-1991 și doctor în filosofie la Universitatea Oxford, avertizează însă că, în ciuda acestei situații, Rusia menține un avantaj material asupra Ucrainei. Oficialul de la Pentagon citat a explicat că „Rusia are totuși majoritatea echipamentelor. Atât Ucraina, cât și Rusia au suferit pierdei. Rusia are o superioritate în Donbass în privința numărului de echipamente pe care le pot arunca în luptă, dar și în privința numărului de oameni și al armamentului“.