5 teste pe care femeile trebuie să şi le facă singure acasă, pentru un corp sănătos

1
1660

După elveţience şi japoneze, femeile spaniole conduc în topul speranţei de viaţă din lume cu 85 de ani şi 7 luni, durata medie. Unul dintre secretele longevităţii este prevenirea bolilor, un concept pe care femeile din Peninsula Iberică par să-l coştientizeze mai bine decât persoane de acelaşi sex din alte ţări.

Revista „Buena Vida” a realizat un top de cinci „autoexaminări” pe care femeile trebuie să şi le facă acasă, pentru a preveni orice surpriză neplăcută.

Atinge şi observă-ţi sânii o dată pe lună (cel puţin)

Toate femeile știu cât de important este să-ți examinezi sânii o singură dată pe lună, mulțumită campaniilor concepute special pentru a le învăța cum să o facă. Deci, trebuie să vezi dacă sânii tăi arată diferit, în cazul în care au adâncituri, riduri, roșeață, umflături, erupții cutanate sau durere.

Coordonatorul Secţiei Oncoplastice de la Spitalul Universitar din Torrejon de Ardoz, Lorenzo Rabadán, recomandă: „Autoexaminarea trebuie să fie formată din două părți. Prima este observațională, în oglindă, acordând o atenție la posibilele modificări care pot exista în piele, forma sau volumul sânului. A doua se face cu vârfurile degetelor de la mâna părţii opuse a corpului, împărțind pieptul în patru cadrane. Trebuie acordată atenție posibilelor secrețiile prin mamelon”, spune specialistul. Suna complicat, dar nu este.

88 centimetri, limita sanatoasa a perimetrului abdominal

Grăsimile acumulate în abdomen pot fi mai periculoase decât kilogramele în plus.

„Atunci când există prea multă grăsime acolo, apare un risc mai mare de a dezvolta un sindrom metabolic, care afectează aproximativ 25% din populația adultă și crește riscul diferitelor boli cardiovasculare, cum ar fi insuficienta cardiaca, diabet, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. În plus, diferite studii au arătat că obezitatea abdominala poate induce o stare de rezistență la insulină, ceea ce ridica nivelurile de glucoză si, în cele din urmă, este asociată cu alte tulburări, cum ar fi de înaltă tensiune, un nivel ridicat de lipide și ficat gras „, explică Petra Sanz, membru în consiliului de experți al Fundației Spaniole de Inimă.

La această parte a autoconsultului, ar trebui să știţi că obezitatea abdominală este luată în considerare la 102 de centimetri, la bărbați, și 88 cm la femei, o circumferintă a taliei, care „ar trebui să fie măsurată în fiecare an, la domiciliu, în jumătatea dintre ultima parte a coastelor și marginea superioară a osului șoldului „, spune Sanz. Este una dintre cele mai simple și eficiente tehnici de a ști dacă suntem la greutatea noastră ideală, dar nu este singura.

Începând cu vârsta de 40 de ani, ia tensiunea în serios 

Statisticile privind accidentul vascular cerebral trebuie luate în serios. Femeile, pe lângă riscurile asociate şi bărbaților, au factori de risc suplimentari pentru accidente vasculare, cum ar fi, de exemplu, sarcina, nașterea, sănătatea reproducerii în general și întreaga revoluție hormonală care provoacă acest lucru. Acesta este motivul pentru care femeile sunt mai expuse decât bărbații să sufere un accident vascular cerebral.

„Este bine să începeți să controlați tensiunea arterială în mod regulat după vârsta de 40 de ani, deși dacă aveți persoane în familie, dacă sunteți fiica sau sora pacienților cu tensiune arterială crescută, ar trebui să începeți să monitorizați tensiunea din tinerețe”, explică Sanz.

„De la acea vîrstă, daca tensiunea este normală, trebuie să o controlaţi o dată pe an, dar dacă tensiunea este mare, trebuie să mergeţi la doctor şi să urmaţi recomandările, pentru a proteja o stare de sănătate bună”, adaugă ea.

Dar hipertensiunea nu este singura problemă a cărei prezență trebuie monitorizată.

Revenirea la teste pentru controlul colesterolului este, de asemenea, o opțiune și depinde în principal de istoricul familiei, vârsta și existența riscului cardiovascular. „La pacienții care au avut o boală cardiovasculară, scopul este de a avea un nivel foarte scăzut de colesterol LDL ( „rău“). În aceste cazuri, de obicei, tratamentul foloseşte medicamente pentru scăderea colesterolului.

Fotografiați aluniţele

Este important să examinăm pielea noastră și să ținem cont de o hartă detaliată a pielii, deoarece cunoașterea personală face posibilă deplasarea la doctor înainte de schimbarea minimă și care permite detectarea precoce a cancerului de piele.

„Nici un dispozitiv nu este necesar, se poate face la domiciliu, într-o oglindă sau se poate cere partenerului de viaţă ori altui membru al familiei să vizioneze spatele pentru a vedea dacă există ceva nou sau dacă s-a schimbat ceea ce ați avut deja”, explică coordonatorul campaniei Euromelanoma a Fundației Piel Sana, Miren Marquina.

Dermatologul recomandă să avem poze cu aluniţele, pentru că va fi mai ușor în a face comparații atunci când trec șase luni (există unele aplicații mobile care ajută, ca ederma.es).

„Mai presus de toate trebuie să ne uităm cu atenție ce culoare și dimensiune au alunițele. Apoi, să observăm asimetria în cazul în care acestea nu mai sunt rotunde și au început să fie distribuite asimetric – dacă au margini neregulate – în cazul în care culoarea s-a schimbat și nu este omogenă (de exemplu, că o alună maro roșie, plată, prezintă brusc un punct negru pe margine), dacă acestea sunt mai mari de 6 milimetri și dacă această creștere a fost bruscă”, explică expertul. În orice caz, primul pas pentru prevenire este încurajarea culturii legate de îngrijirea pielii.

Atenţie la modificările vaginale

„După trei ani de la începerea vieţii sexuale, dar între 25 şi 65 de ani obligatoriu, indiferent dacă ai sau nu activitatea sexuală, este necesar un test ce trebuie făcut o dată la trei ani, un test care detecteaza leziunile cauzate de un virus cu transmitere sexuala foarte răspândită în rândul populației, virusul papilloma „, explică șeful serviciului de Obstetrică și Ginecologie al Spitalului Universitar din Torrejón, Belén Santacruz.

La domiciliu, trebuie să observăm ciclul menstrual, în cazul în care apar schimbări semnificative.

„Există modificări brute ale tractului genital intern (uter, trompe uterine si ovare), astfel încât în ​​cazul în care pacienta observă sângerări lunare abundente în timpul menstruaţiei şi în timpul actului sexual, o durere exagerată în cazul în care menstruația nu a fost niciodată dureroasă sau senzația de masă abdominală umflată, atunci trebuie să se adreseze specialistului care, prin intermediul unei ecografii transvaginale, poate detecta aceste modificări”, explică ginecologul.

De asemenea, trebuie menționate orice modificări în secrețiile vaginale, în cazul în care există un miros neplăcut, dacă doare sau apare senzaţia de arsură la urinat, dacă au existat umflături sau răni în zona vaginală, deoarece acestea pot fi simptome ale unei boli cu transmitere sexuala.

1 COMENTARIU

  1. Dacă mănânci sănătos ai sânge curat şi nu ai probleme de sănătate. Alunițele nu-şi modifică forma la sânge sănătos ci numai la razele de soare.

    Este foarte important colul uterin şi sânii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here