„PSD – un sistem asemănător mafiei”. Reportaj despre gaşca lui Liviu Dragnea, la postul naţional de radio din Germania

3
1230

Jurnaliștii postului național de radio din Germania au realizat un documentar despre PSD și Liviu Dragnea, care a fost difuzat în rețeaua lor specializată în știri și informații.

Pasaje din reportajul despre PSDragnea

România, care în prezent deține președinția UE, a fost guvernată mulți ani de PSD. Un cerc de credincioși ai președintelui Liviu Dragnea preia și domină, din ce în ce mai puternic, partidul. Observatorii vorbesc despre corupție instituționalizată – PSD este un sistem asemănător mafiei.

În PSD, sentimentele de rușine au dispărut cu mult timp în urmă. Partidul și-a exclus ultimii trei șefi, inclusiv pe Victor Ponta, predecesorul lui Dragnea la președinția partidului.”

Specialiștii în științe politice numesc ”state capture” situația în care un grup restrâns al mafiei preia instituțiile statului. Nu este cazul în România. Dar ce s-a întâmplat este o ”party capture”, o capturare a partidului – cucerirea partidului de un grup de prieteni din cercul Teleorman.

Comitetul executiv de 50 de membri al partidului este format numai din adepți credincioși. Cei care se răzvrătesc sunt excluși.

Liviu Dragnea a creat o proprietate de 7.000 de metri pătrați în Alexandria, cu piscină și teren de tenis. Bogăția evidentă pe care o datorează firmei sale de construcții Tel Drum, nu-i face nici un rău politic în circumscripția sa săracă. Dimpotrivă.

„Dacă se lasă văzut astăzi pe stradă, oamenii se apropie de el, îl însoțesc, îi sărută mâna – ca unui oligarh. Da, cred că e teamă. Și pentru că oamenii nu au alternative. ”

Sursa: Inquam Photos /Autor: Liviu Florin Albei

În acest moment se poate câștiga puțin în Europa cu o gândire social-democrată. De aceea, potrivit fostului lider al partidului, Victor Ponta, succesorul său înfometat de putere este, ideologic vorbind, de dreapta – acolo unde vecinul Victor Orban și partidul său Fidesz, care are încă un loc între partidele conservatoare la nivel european, își celebrează succesul.

”Astăzi PSD cotește în mod radical de la social democrație spre o forță naționalistă și populistă – într-un fel de Fidesz cu specific românesc”, spune Ponta.

Noua ideologie servește doar imaginii externe, explică Cristian Tudor Popescu, fost editor a două ziare mari din România, în prezent unul dintre cei mai importanți analiști. Înăuntru, doar loialitatea se aplică. ”În partid, cineva este judecat doar după atitudinea sa față de Dragnea”. Coeziunea e totul, conținutul nimic. ”Este mai mult decât corupție. Este corupție instituționalizată. Între timp, PSD este un sistem al mafiei”.

Se bazează pe o propoziție mult utilizată, care poate fi înțeleasă ca fiind cinică, dar și naivă și de bună credință: „Știu ei ce fac”.

Știu ei ce fac, spun alegătorii, care, ca succesori ai comuniștilor, îi văd pe social-democrați ca fiind mai competenți decât celelalte partide, care sunt adesea inferioare din punct de vedere al nivelului corupției, dar destul de plictisitoare la volanul națiunii.

Pe larg, AICI

3 COMENTARII

  1. Germania a fost împotriva PDL în 2010 şi 2011. Acum, la Ordinul rușilor postul național de radio german vorbesc pe ocolite, pentru viitorime, de PSD. Oricum ai vorbi e publicitate. PSD pierde alegerile iar Germania cu Marx şi Engels nu sunt liberali americani. Jocurile le-am făcut.

  2. Interesant cum vor romanii sa arate România cu acest partid zic cei din jurul lui Zdragnea , partid social democrat.
    Când un grup de indivizi in genul lui Liviu Dragnea venit pe șest de la PDL și intrat in PSD ca altfel nu putea fi prefect de Teleorman își impune conducerea in stil mafiot s-a dus social-democrația in acest partid. Acest Liviu Dragnea însetat de putere după ce a dat la o parte trei președinți de partid, Nastase, Geoana, Ponta este zicala românească ca ulciorul nu merge de multe ori la apa. Așa și cu acest individ veros, orbit de putere, omu’ asta af acut praf tot ce înseamnă resortul democratic in partid , va avea soarta precedentelor săi, ca nu-i așa , așa-i in tenis. Domnule Liviu Dragnea la rezultatul pe care PSD îl va obține la europarlamentare care bat la usa , in secunda a doua sa nu te mai vedem pe la PSD , ca atunci chiar și pus batista pe țambal ( adică dumneata și făcut praf partidul PSD format in imensa majoritate din oameni onesti, dar conduși jalnic de clica mafiota in frunte cu dumneata).
    Și a propos care SU fost cheltuielile pe care le-a făcut PSD când dumneata ai adus zeci de membri ( unui șantajați sa vina și tine de justiție ) sa știe romanii cum arunci cu milioane de lei din legea finanțării partidelor. Când MF se împrumuta cu miliarde de lei pentru ce , spune-ne dumneAta unde se duc acești bani? In investiții nu cred, o minciuna se duc in consum, salarii , de astea sa vorbești dumneata , ca de pensii sa nu te atunci ca este dreptul pensionarilor ( mici sau mari ) iesiti din serviciu public pentru limita de varsta. Sa nu mai băgați in aceeași oala și pe cei ieșiți insinte de varsta, tot felul de asistați , includiv pr ls partide care frunze la câini , in lic sa se ducă sa muncească.!!!! Oribila situație in PSD care după 26 mai 2019 trebuie sa înceteze pentru ca altfel se duce partidul in prăpastie cu acest mafiot de Liviu Dragnea!!!!

  3. După cei trei foști președinți PSD debarcați urmează Liviu Dragnea. Așa-i in tenis Livache, fiecare pasare pe limba ei piere! In câteva săptămâni o sa fi istorie dar in sens negativ!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here