Decizia lui Erdogan de a interzice a cetățenilor turci accesarea enciclopediei online Wikipedia este considerată de judecătorii Curții Constituționale o încălcare a libertății de exprimare.
Erdogan blocase accesul la Wikipedia din luna aprilie 2017 în urma introducerii în Wikipedia a unor informaţii în care Turcia era acuzată de legături cu organizaţii teroriste, anunță Agerpres.ro.
Fundaţia Wikipedia, organizaţia non-profit care găzduieşte enciclopedia, a contestat în mai 2017 la Curtea Constituţională a Turciei decizia de blocare a accesului la Wikipedia.
De asemenea, în luna mai a acestui an, Fundaţia Wikipedia a prezentat acest caz Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Guvernul turc trebuie să îşi prezinte poziţia până pe 10 ianuarie 2020.
”Concluzia Curţii Constituţionale arată că este vorba de o încălcare a libertăţii de exprimare în legătură cu Wikipedia nu este surprinzător. Ce e surprinzător este faptul această Curte a avut nevoie de doi ani şi jumătate pentru a lua o decizie”, a comentat Yaman Akdeniz, activist pentru drepturile omului şi profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul.
În opinia sa, amânarea acestei decizii a fost motivată politic. În ultimii ani, Turcia a restricţionat accesul la YouTube şi Twitter. ”Curtea a judecat în numai zece zile apelul contra interzicerii Twitter şi în 45 de zile apelul în cazul YouTube”, a adăugat Akdeniz, judecătorii blocând încercarea lui Erdogan de a interzice cetățenilor turci accesarea acestor platforme sociale.
Turcia blochează peste 288.000 de website-uri, conform aceluiaşi expert.