Viziunea „big” a lui Burduja și a altor ceaușei

11
367
Cristian Ghinea

Burduja strikes again. E de la Cuza, deci e o idee bună. Între timp s-au inventat mașinile și căile ferate, bre, expertule!

Mi-a răspuns Burduja într-un interviu. Cică manipulez. Că acel canal nu e al lui Ceaușescu, e de la Cuza.

Jesus! Zice omul că vrea dezbatere pe idei și proiecte, îi dau dezbatere pe proiect și asta e tot ce poate să răspundă. Mai are vreo doi minioni care sar cu atacuri la persoană, mă execută de nu mă văd cu rahaturile produse de mașinăria de propagandă PSD. Băi, m-ați rupt! Curat dezbatere pe proiecte, coane Fănică!

Niciunul nu a putut să zică de ce trebuie terminată prostia lui Ceaușescu, așa simplu, cu cuvintele sale.

Burduja o dă înainte că el are o viziune și că gândește big. Ceea ce făceau și Ceaușescu și toți ceaușeii care au molfăit ideea asta: Firea, Oprescu, Elena Udrea, Dragnea, Dăncilă. Toți au viziuni pe banii noștri.

Băi, dar dacă aveți viziuni și nu argumente, duceți-vă și căutați-vă la cap, nu îngropați banii noștri în prostii!

Deci, dacă Burduja nu a ajuns cu cititul la faza cu Cuza, hai să-l ajutăm puțin!

„Nu e al lui Ceaușescu, e de pe vremea al lui Cuza, zice Burduja în beția sa de cuvinte.

Adevărul istoric e că informația asta, că ar fi de pe vremea lui Cuza, apare în niște articole din interbelic. Nu înseamnă că nu e așa, zic doar că la o cercetare sumară nu am găsit. Aștept un istoric să vadă ce a fost pe vremea lui Cuza ca proiect.

Dar pe vremea lui Cuza principatele române nu aveau nicio cale ferată. Dunărea chiar era mijloc de transport unic, că nu existau nici mașini, darămite autostrăzi, și oricum noi exportam spre Constantinopol (și Occident, dar tot pe acolo, că la nord și est aveam imperii ostile și infrastructură nu exista decât pentru care de boi).

Dar epoca canalelor a apus odată cu căile ferate. Nu e România singura țară cu o asemenea situație. E un caz celebru chiar pe lângă Harvard: americanii începuseră să dezvolte o rețea de canale între marile orașe, pe care le-au abandonat când au apărut căile ferate. Transportul pe canal e ieftin, dar e lent. Mai are sens la mărfurile vrac cu cantități foarte mari și unde timpul nu e important. În America, transportul de vite cerea rapiditate. Americanii au abandonat canalele când au investit în căi ferate.

Din punct de vedere economic, canalul acela a murit odată ce Carol I a inaugurat prima cale ferată din România: București – Giurgiu. Am avut vreodată comerț de la București la Dunăre cât să depășim capacitatea căii ferate? Adică e sufocat economic Bucureștiul pentru că nu are cum duce mărfuri la Dunăre? În caz că ați ratat niște evoluții, România nu mai exportă spre Constantinopol, ci spre Vest. Iar alea 3 miliarde de euro pe care vrea să le îngroape Burduja într-un canal de fală ar prinde bine la căi ferate și autostrăzi, unde încă avem un deficit enorm de finanțare.

M-am chinuit cu Cătălin Drulă să finanțăm cu 3 miliarde de euro A7 din PNRR și am reușit. Știu ce înseamnă deficitul de finanțare. A8 nu are finanțare decât pentru capete (tot PNRR). Comarnic – Brașov nu are finanțare, iar parteneriatul public-privat al lui Ciolacu e gargară acolo. E complet ridicolă discuția cu canalul dacă te uiți pe nevoi/resurse. Este fix genul de ieșire habarnist electorală, fix ce nu trebuie să așteptăm de la cineva care zice că vine să ne profesionalizeze politica.

Calea ferată București – Giurgiu, aia făcută de Carol, a stat închisă vreo 15 ani (se scrie pe forumuri de experți că surparea podului de la Grădiștea în 2005, care a închis-o, a fost provocată de lucrările la canal făcute de Ceaușescu în albia râului). Adică, de fapt, statul român nu a simțit nevoia nici măcar pentru a repara calea ferată spre Giurgiu, nici vorbă că am avea capitala sufocată de lipsa de transport spre sud.”

Articolul integral, care a stârnit furia „ceaușeilor”, a fost publicat în premieră pe platforma Comunitatea Liberală.

11 COMENTARII

 1. Bravo Ghinea, uite ca avem si oameni curajosi in opozitie! Si acest Ghinea le zice bine. Daca am avea 10 ca el poate ca am avea o sansa de schimbare in Romania!

 2. Viziunea „big”lui ND si a altor ceausei e OK?

  Dati drumul la centralele de apartament. Opriti taxa oneroasa numita „cogenerare de inalta performanta”. Opriti cheltuielile desantate in imposibilitati tehnice. Libertate de alegere pentru consumatorul Roman.

  Sau „e de la Stalin deci trebuie sa fie OK”?

  • Si investigarea escrocheriilor CET. Prea multe falimente, fuziuni, iertari de pacate, pozitie monopolista, manipularea pretului, taxarea intregului popor roman pentru a sustine panamaua, investigarea ministrilor, primarilor si functionarilor implicati in asta.

   Daca nu inseamna ca sunteti niste criminali stalinisti, mentinand poruncile staliniste de a tine poporul roman in frig si dependenta.

   • Păi cine să știe cel mai bine cum se construiește capitalismul dacă nu cei care au construit comunismul luminos ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Da’ in 80 de ani de când conduceți țara asta, nu ați avut timp să implementații aceste indicații prețioase ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 3. Ca ministru al MCID a reinfiintat temutul BDS (BIROUL DOCUMENTE SECRETE) din timpurile ceausiste (are ADN-ul de securist al lui tac’su) de care se fereau toti romanii care nu erau securisti sau turnatori(am lucrat ca inginer din ’82 si stiu tare bine asta).Acolo era sediul securistului unitatrii in care lucrai , acolo se tineau cartile de munca ale tuturor angajatilor si evident toate turnatoriile la adresa acestora. Sebastian Burduja a creat un BDS al sec.XXI cu 7 angajati cu salarii babane si dotari sofisticate de ultima ora. Un angajat al acestui serviciu face parte ervident din fiecare comisie creata ptr interviurile de angajare(deci ca sa poti fi angajat ptr proiecte europene platite de UE si sa participi activ la implementarea acestora
  ptr a aduce fonduri europene nerambursabile in Romanioa ptr Cercetarea romaneasca , cea mai vaduvita categorie bugetara in fuiecare an, trebuie sa fii,,acceptat” in MCID de un reprezentat al DIICOT angajat la BDS-ul creat de Sebastian Burduja).De mentionat ca acest chitarist Burduja a avut cand era ministru la MCID conform mass-media cei mai multi consilieri din intreg Guvernul(tipic ptr o persoana nepriceputa dar cu raspunderi mari), 47 care aveau salariile secrete (in medie 12.000-14.000 lei lunar).Si a construit poarta ministerului (o enigma ca forma si azi) de un splendid gri sobolan.

  • E un scump, Burdujel ăsta 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   • Si Ghe. Drula ce era? numai competent… lucra cu Telrad, dci sigur era venit cu pluta.

    Domnilor, pastrati-va Firea… ca o sa-l lustruiti pe Burdujel de o sa va usture limba, ca deh, baietii lui Orban (alt fiu de competent) au nevoie de majoritate.

 4. Burdujel,urmasul pesedistului care a aranjat pe viata securistii,devalizand Bancorex,nu mai poate fi credibil odata ce a devenit ministru in guvernul Ciolacu! Cel care a inventat o noua taxa,taxa pe SOARE,mai are tupeul sa iasa sa acuze niste oameni care se chinuie sa faca treaba in primarii cu bugete taiate la maxim?Este suficient sa-i amintim de aceasta hotie pe fata,ca noi,bucurestenii sa-l trimitem la cantat de serenade in fata la seful sau din Kisselef!

  Este de ajuns sa I se aminteasca acest lucru ca sa il trimitem la cantat serenade in Kisselef!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.