Tudor Chirilă, Valeriu Nicolae, Oana Gheorghiu și alți membri importanți ai societății civile din România au participat luni dimineață la un flashmob în fața Parchetului General, pentru a o susține pe jurnalista Emilia Șercan – care este victima unui kompromat pus la cale de politicieni împreună cu instituții de forță ale statului român. Participanții la flashmob i s-au alăturat jurnalistei, solicitând redeschiderea dosarului clasat de Parchet pe motiv că „faptele nu există“.
Emilia Șercan a scris, din 2015 încoace, despre zeci de politicieni și membri ai structurilor de forță care și-au plagiat lucrările de doctorat. În ianuarie 2022 a „îndrăznit“ să scrie despre premierul în funcție atunci, generalul Nicolae Ciucă, arătând cum acesta a furat munca altora, copiind cu tupeu zeci de pagini în propria sa lucrare de doctorat.
Imediat, împotriva autoarei dezvăluirilor s-au mobilizat instituțiile. A primit mesaje de amenințare și a fost linșată mediatic la televiziunile oligarhilor, unde a fost acuzată inclusiv că ar fi spioană rusă.
În februarie 2022, la o lună după dezvăluiri, Emilia Șercan a descoperit că era ținta unei încercări de compromat. „Cineva“ îi spărsese computerul și îi furase poze personale, pe care le încărcase apoi pe site-uri porno. Jurnalista a făcut captură de ecran după mesajul celui care o avertizase ce se întâmplă și a depus plângere la Poliție, împreună cu probele.
În nici 5 ore, tot ce depusese ea ca probă la poliție a ajuns pe un site obscur, controlat de infractorul fugar Cristian Rizea, fost deputat PSD (adus între timp din Republica Moldova și încarcerat în România). Probele fuseseră date de persoane din conducerea Poliției Române, pe un circuit care îl cuprindea și pe Rizea.
Emilia a reclamat aceste fapte, dar capii Ministerului de Interne au mușamalizat cazul, iar Parchetul a refuzat să culeagă probele necesare pentru a descoperi cine a făcut kompromatul. Când Rizea s-a arătat dispus să vorbească, s-a întâmplat ceva și acesta a dat înapoi peste câteva zile, răzgândindu-se.
Într-un interviu acordat recent publicației Aktual24.ro, Emilia Șercan a explicat că suspecții nu sunt mulți. Încălcând regulamentele, polițista de caz a trimis probele către șeful său direct, către șeful Poliției Capitalei (Bogdan Berechet) și șeful Poliției Române (Benone Matei). Acestea au fost trimise mai departe, de cei menționați, către alte persoane, între care Lucian Bode, ministrul de Interne de atunci. Bogdan Berechet și Benone Matei au declarat la anchetă că nu pot pune la dispoziție convorbirile pe care le-au avut în ziua kompromatului, pe 18 februarie 2022, deoarece rămăseseră fără memorie în telefon și le șterseseră!
Probele astfel „sifonate“ de Poliție au ajuns pe un site dubios, înregistrat în SUA și plătit cu bitcoin, pe nume fictiv. Când Emilia Șercan a trimis scrisoare către președintele României, procurorul general, șeful Poliției, șeful MAI etc., site-ul a dispărut ca prin farmec.
Între timp, acțiunea de kompromat continua și pozele cu Emilia erau postate și repostate pe zeci de site-uri din rețeaua Realitatea Plus, controlată de Maricel Păcuraru. Emilia Șercan spune că nu poate să nu facă legătură între acest lucru și legăturile strânse între Maricel Păcuraru și generalul Gabriel Oprea, primul despre care ea a scris, în 2015, că și-a plagiat teza de doctorat.
După ce procuroarea de caz a refuzat să facă investigații și a clasat dosarul de kompromat, Emilia Șercan a declanșat un protest solitar, zilnic, în fața Parchetului General.
Luni, după două săptămâni, reprezentanți ai societății civile i s-au alăturat.
Tot respectul pentru tenacitatea cu care Emilia Sercn lupta pentru adevar, dar si pemtru cei care sustin dreptatea in Rommania.
este posibli ca 3 milioane de bucuresteni sa ignore protestul?
In curand va fi ca in anii comunismului cand ei puteau face orice!
Cei care uita, risca sa retraiasca perioada!