Noua ediție a SuperLigii la fotbal a debutat furtunos, chiar bezmetic, dar spectaculos. Primele patru meciuri din etapa inaugurală au adus două victorii ale favoritelor (Rapid și U Cluj) și două remize surprinzătoare, cu puncte importante pierdute de FCSB și CSU Craiova.
Primele patru partide din etapa cu numărul 1 au adus 15 goluri, cu o medie ridicată: 3,75 goluri/meci. Dacă scoatem din calcule autogolul clujeanului Codrea, jumătate dintre goluri au fost reușite de fotbaliști români („dublă” Dobre pentru Rapid, plus Baiaram, Ivan, Costache, Roman și Stoian), iar jumătate de străini: „dubla” bosniacului Lukici pentru U Cluj, plus ucrainenii Pospelov și Romanciuk (adversari în meciul de la Arad), gambianul Kujabi, ivorianul Macalou și senegalezul Thiam; așadar, trei africani.
De remarcat că toate cele 4 goluri ale lui U Cluj au fost înscrise de străini, iar singurul autogol – de un român, tot de la formația lui Ioan Ovidiu Sabău.
Meciurile jucate vineri și sâmbătă
UTA – Univ. Craiova 3-3: Costache (81 – din penalty), Pospelov (90+3), Alin Roman (90+13) / Romanciuk (13), Baiaram (18 – din penalty), A. Ivan (50)
FCSB – Hermannstadt 1-1: Stoian (90+3) / Kujabi (75)
FC Argeș – Rapid 0-2: Alex Dobre (3, 35)
Metaloglobus București – U Cluj 1-4: Codrea (53 – autogol) / Macalou (20), Thiam (55), Lukici (76, 90)
Celelalte meciuri din etapa 1
- Oțelul Galați – Petrolul Ploiești (duminică, ora 18.30)
- CFR Cluj – Unirea Slobozia (duminică, ora 21.30)
- FC Botoșani – Farul Constanța (luni, ora 19.00)
- Csikszereda – Dinamo (luni, ora 21.30)
Rareori îți poți bulversa echipa așa cum a făcut-o Rădoi!
Prostia etapei a fost „reușită” de FCU Craiova, cu antrenorul Mirel Rădoi în frunte.
Echipa olteană a pornit vijelios la Arad, pe terenul unei echipe improvizate, schimbată masiv față de sezonul precedent: antrenor nou (Adrian Mihalcea, fost la Slobozia) și mai mult de jumătate dintre titulari (6 din 11) aduși în această vară, inclusiv toată linia de apărare!
În minutul 50, Craiova conducea cu 3-0 și rata cu nonșalanță ocazii enorme. Se profila un scor de maidan, cu UTA incapabilă să se apere, chiar dacă în ofensivă mai reușea să lege câte ceva.
Lovit de o aroganță sinucigașă, antrenorul Mirel Rădoi a făcut câteva schimbări care i-au paralizat echipa. Într-un interval de șase minute (62-68), el a scos doi oameni-cheie din linia de mijloc (francezul Lyes Houri și Mihnea Rădulescu) și doi din apărare (Mogoș și Romanciuk) – probabil, pentru a-i odihni și a nu-i expune riscului de a se accidenta.
Imediat, Craiova și-a pierdut busola, iar jocul ei a devenit haotic. Noii intrați – Al. Crețu, Gașpăr, Mekvabishvili și Fălcușan – n-au găsit ritmul jocului, iar totul a devenit haotic.
Arădenii au simțit „pleașca” și au îndrăznit mai mult, pentru a mai reduce proporțiile scorului, mai ales că publicul își arăta dezamăgirea prin huiduieli, fluierături și plecarea unor suporteri de la stadion.
Totuși, golul n-a picat până în minutul 81, când o neglijență în apărarea olteană i-a permis lui Costache să puncteze pentru 1-3, din penalty.
Minutele adiționale – care trebuia să fie 6, dar au devenit 13 ca urmare a faptului că unui suporter i s-a făcut rău și a fost dus la spital cu Salvarea – au fost un coșmar pentru o Craiovă complet dezorientată și panicată. Ucraineanul Pospelov a înscris cu capul, apoi, la penultima fază, Alin Roman a punctat din careu, la o nouă bâlbâială a apărării oltene.
Mirel Rădoi e marele vinovat al bulversării propriei echipe într-un moment în care aceasta controla jocul cu autoritate.
VIDEO: Rezumatul meciului UTA – CSU Craiova 3-3
Puțin mai târziu, FCSB a „rulat” pe sens invers: era să piardă pe teren propriu în fața lui Hermannstadt (care a avut și o bară, prin Ianis Stoica, în minutul 90, când concucea cu 1-0!), dar juniorul Stoian a egalat în minutul 90+3.
VIDEO: Rezumatul meciului FCSB – Hermannstadt 1-1
Astfel, în loc să pornească la drum cu trei puncte peste FCSB (la cum stăteau lucrurile în minutul 90), Univ. Craiova e la egalitate cu formația bucureșteană: ambele au câte un punct. Diferența a făcut-o modul în care cele două echipe „europene” au abordat minutele adiționale.