sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăViațaNaturaVIDEO. Imagini uluitoare: erupția vulcanului Krakatau, cel mai distructiv din istoria planetei

VIDEO. Imagini uluitoare: erupția vulcanului Krakatau, cel mai distructiv din istoria planetei

-

Câțiva amatori au surprins ultima erupție puternică a vulcanului Krakatau (Krakatoa), cea din 17 octombrie 2018. Imaginile sunt extraordinare: un spectacol al naturii dezlănțuite. În două luni și jumătate, aceste imagini au strâns 8,5 milioane de vizualizări.

Krakatau este unul dintre cei mai renumiți vulcani din lume, iar după erupția din 1883 a devenit cel mai distructiv din istoria omenirii. Este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 49 de kilometri de coasta de vest a insulei Java și la 40 de kilometri de insula Sumatra.

La 27 august 1883 s-a înregistrat cea mai catastrofală erupție din istorie. Atât explozia, cât și cantitatea de materie aruncată în aer au depășit valorile înregistrate până atunci. La fel, zgomotul detonației.

- Advertisement -

La 26 august 1883, când Krakatau a erupt prima dată violent, jetul de cenușă avea o lungime de 27 de kilometri. A doua zi, dimineața, au urmat alte doua explozii. Ultima a fost cea care a aruncat în aer două treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenușă a ajuns la o altitudine de 37 km, iar zgomotul a fost auzit la 4.600 km distanță, în insula Rodriguez. Acest zgomot a fost înregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe pamânt.

În seara zilei de 27 august s-a mai înregistrat o explozie puternică, care a dus la surparea completă a părții nordice a insulei Rakata.

Cifrele erupției epice din 1883

  • Cele patru explozii din 26-27 august 1883 au emis o energie echivalentă cu 200 megatone de TNT.
  • Cea mai mare dintre explozii a fost cea de-a treia, estimată la echivalentul a 150 de megatone de TNT, cât 7.500 de bombe de la Hiroshima (aceea a avut 20 de kilotone).
  • Magma aruncată în aer a fost de aproximativ 125 km cubi.
  • Coloana de cenușă vulcanică a atins altitudinea de 80 km, a întunecat cerul timp de o zi și a fost văzută atât la Singapore (680 km de Krakatau), cât și de pe navele comerciale ce navigau pe ocean la o distanță de 6.000 km.
  • Viteza jetului a fost de 650 m/s.
  • 75 km cubi de magmă au interacționat cu apa, vaporizând 75 km cubi de apă.
  • Vulcanul deține recordul în toate efectele unei erupții.
  • Roca aruncată în aer a fost de peste 20.000 de metri cubi.
  • Când s-a înseninat, oamenii au observat că cea mai mare parte a conului vulcanului Krakatau dispăruse. În scurt timp, din apă s-a ridicat o nouă insulă, căreia i s-a dat numele Anak Krakatau („copilul lui Krakatau”). Acest vulcan, cu o altitudine de 200 de metri, a erupt recent, înainte de Crăciunul anului 2018, declanșând un tsunami care a făcut peste 400 morți.
  • Cel mai destructiv a fost valul tsunami provocat de erupție. Valul depășea 40 de metri înălțime și se deplasa cu viteză foarte mare. Și-au pierdut viața 36.000 de oameni și au fost distruse 165 de sate.
  • După 12 ore, valul tsunami a atins portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanță de peste 6.000 de kilometri. Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiațiile solare, făcând ca în anul următor (1884) temperatura medie a globului să scadă cu 1,2 grade Celsius.
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -