Un nou raid al inspectorilor de la Protecția Consumatorului (ANPC) a descoperit condiții oribile, de neimaginat, în care zeci de agenți economici de pe litoral și din Delta Dunării își desfășoară activitatea. În timp ce medicii se plâng că se confruntă cu o explozie a enterocolitelor, mai ales la românii care se întorc de la mare, ceea ce se constată la fiecare inspecție a ANPC poate constitui foarte ușor a explicație a acestui fenomen. Conform ANPC, doar în Delta Dunării s-au dat amenzi de 500.000 de lei și s-au confiscat 41 de tone de alimente expirate pe care patronii se pregăteau să le vândă clienților!
În Deltă au fost verificați 65 de operatori economici, dându-se 71 de amenzi și 27 de avertismente. ANPC a propus și închiderea temporară, de până la 6 luni, în cazul a două restaurante.
La Năvodari, neregulile dintr-un restaurant cu profil pescăresc erau atât de mari, încât pe lângă amenda de 18.000 de lei, inspectorii ANPC au propus și închiderea locației pe timp de 6-12 luni! În urmă cu doar două săptămâni, la precedentul control, ANPC găsise exact aceleași probleme la restaurantul respectiv.
În unele dintre restaurantele verificate s-au găsit nu doar alimente depozitate în condiții mizere, dar și conserve expirate de 7 ani (!) și pește fără acte – nu se știe de unde a fost adus, când a fost pescuit, unde a fost ținut etc.
Condițiile oribile existente în multe din restaurantele și fast-food-urile de pe litoral sunt celebre printre români. În această vară, stau la originea unei „epidemii” de enterocolită
Comerțul sălbatic, “la japcă”, practicat pe litoral și în Deltă este de pomină printre români. Toți cei care au posibilitatea, evită sejurul în țară și merg fie în Bulgaria, fie în Grecia, fie în alte țări. Mizeria e la ea acasă în foarte multe dintre restaurante, baruri și cluburi, condițiile în care este ținută, preparată și servită mâncarea sunt total improprii, iar prețurile – de-a dreptul astronomice.
Corupția ultimilor 30 de ani în administrația locală a transformat stațiunile în niște bombe. Intrarea în unele dintre localități seamănă cu decorurile din filmele postapocaliptice, cu șosele făcute praf, bălării de 2-3 metri și gunoaie pe marginea drumurilor. S-a construit haotic și cu un prost-gust total, multe clădiri sunt abandonate, trotuarele nu sunt întreținute, instalațiile pe plaje sunt ruginite. Printre ele, fast-fooduri unde doar prin noroc scapi neîmbolnăvit, dacă mănânci acolo.
Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism, a scris pe Facebook că soția sa și cei trei copii s-au întors de la mare cu enterocolită, unul dintre copii ajungând la spital de urgență.
Medici de la diverse spitale au semnalat o “epidemie” de enterocolită în întreaga țară, sursa comună a cazurilor părând litoralul – de unde oamenii se întorc bolnavi.
În fața acestei situații, ANPC a organizat Comandamente speciale pentru litoral și Delta Dunării, încercând prin controale organizate și sistematice măcar să bage puțin spaima în patronii teraselor și restaurantelor, dacă despre eliminarea acestui stil de a face comerț nu poate fi vorba.
Da, este ADEVĂRAT: odată cu vîrful-de-sezon (adică de pe la jumătatea lunii iulie) s-a declanșat… o teribilă epidemie de ENTEROCOLITĂ, pe Litoral și-n Deltă!!!
AMENZILE-CONTRAVENȚIONALE… NU MAI SPERIE PE NIMENI (!): singurele SOLUȚII (REALE!!!) sunt ÎNCHIDEREA șiii… DOSARUL-PENAL, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!