În 22 decembrie 1989, actorul Ion Caramitru apărea la Televiziunea Română (TVR), alături de Mircea Dinescu şi de revoluţionari reali sau fabricaţi în laboratoarele URSS, în semn de eliberator al poporului român de sub dictatura ceauşistă. La aproape 30 de ani de la acel moment, ca mulţi dintre cei care au apărut la rampă în postura de eroi ai Revoluţiei (Ion Iliescu e cel mai bun exemplu), Caramitru ajunge şi el să fie asociat cu reminiscenţele unei epoci de care s-a lepădat la televizor.
A surprins în cele mai fiebinţi momente ale încleştării dintre protestatarii #Rezist şi trupele de forţă al regimului Dragnea-Tăriceanu începutul unui război între Ion Caramitru, directorului Teatrului Naţional, şi actorii din noul val, care şi-au asumat o atitudine pro-Europa şi anti-PSD&ALDE: Mihai Călin, Medeea Marinescu, Marius Manole. Lor li s-au alăturat colegi mai puţin tineri, ca Oana Pellea sau venerabilul Victor Rebengiuc, care au stat mereu departe de cumetriile politice şi de partea scenei româneşti şi a spiritului libertăţii democratice.
Într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, actorul Mihai Călin, una dintre figurile vii ale protestelor pentru apărarea democraţiei din România în regimul Dragnea-Tăriceanu, a revenit cu acuzaţii la adresa lui Ion Caramitru. De astă dată, mai dure, mai aplicate.
Scrisoarea deschisă a lui Mihai Călin
- „Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dvs., 3 ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a înfiera 2 actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au permis să trimită, în primăvară, un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau o serie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri”
- „De aprox 3 ani, încercăm să dialogăm cu dvs. Azi am înțeles, mai mult ca oricând, valabilitatea motto-ului dvs.: Eu n-am nevoie să mă iubească nimeni, eu vreau profesionalism
- „Și uite așa, după 14 ani de directorat, o bună parte din activitatea TNB a luat forma acestui motto. Numai că dvs nu vreți, de fapt, profesionalism, ci supușenie. Ați confiscat în mare parte TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități, ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursa permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni”
- „Nu aveți vârstă de pensionare, nu există concurs deschis (nimeni nu are dreptul să concureze la final de mandat cu dvs.) și băgați în buzunar 10% din încasările nete pe fiecare reprezentație a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiți șefii de departamente (fără concurs)”
- „Suntem, probabil, singurul teatru din țară care, de 14 ani, nu are un actor în Consiliul Artistic. Avem colegi actori angajați pe contract determinat (un an) de 12-14 ani! Pentru că puteți!”
- „Vă felicit pentru frumoasa carieră de regizor de teatru care a explodat de la vârsta de 63 de ani, când ați devenit director”
- „Încerc să fac teatru (cu mai mult și mai puțin succes) în TNB din 1990 (Trilogia antică a lui Andrei Șerban), dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs. (10% din încasări)”
- „Asta în timp ce spectacole precum „Vizită”, „Regele Lear”, ‘Livada de vișini”, „No man’s land”, „Romeo și Julieta” sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800-900 de mii de RON la fiecare”
- „Nu vă mai rețin dar să știți că teatrul (chiar și managementul lui) se face cu iubire sau măcar cu respect, considerație și chiar grijă pentru colegi și public. Sunteți egoist și disprețuitor dar, bineînțeles, asta nu e ILEGAL. Atmosfera e dominată de nemulțumiri, bârfe și frică de a vorbi liber. Cam atât, deocamdată”
- „Aștept cu nerăbdare procesul cu care ne-ați amenințat azi, pe mine și pe Marius :)”
- „P.S. „Dineu cu proști”, un spectacol de comedie de mare succes, nu este, totuși, emblemă TNB. Și nici „Magic Național”. Îmi pasă prea mult de TNB ca să nu vă spun toate astea (și nu numai mie)”
- „Cu adâncă tristețe, Mihai Călin”
Alături de Victor Ponta, în alegerile din 2014
Ion Caramitru a negat toate acuzaţiile pe care i le aduc tinerii actori, şi i-a ameninţat pe aceştia cu un proces de calomnie, pe care, după cum susţine în mesajul de mai sus Mihai Călin, încă nu l-a pornit.
Însă ce e clar este că nu iese fum fără foc. Iar permanenţa în funcţie a reputatului actor, în ciuda faptului că scena românească este plină şi de talente, şi de manageri de viitor, explică în parte revolta noului val al teatrului românesc.
În plus, trecutul recent al lui Ion Caramitru este legat de PSD. Nu neapărat de PSD-ul lui Liviu Dragnea, de care directorul Teatrului Naţional a avut grijă să se ţină la distanţă, dar Victor Ponta vă spune ceva?
Ei bine, înainte ca România să descopere că Dragnea e răul mai mare în comparaţie cu Ponta, acesta din urmă călca totul în picioare în numele PSD-ismului total. Şi-a lansat candidatura la preşedinţie, în bătălia cu Iohannis din 2014, pe un stadion umplut cu forţa, după model Ceauşescu, şi a folosit o suită de oameni din teatru sau cultură pentru a-i susţine atacul la România ne-PSD.
Victor Ponta s-a „pozat” şi cu Ion Caramitru, motivul oficial fiind lansarea noului Teatru Naţional renovat cu bani de la Guvernul Ponta (70 de milioane de euro, o sumă imensă, cu care se puteau construi de la zero TREI asemenea edificii!).
Ponta n-a uitat să-l perie pe Caramitru, într-un discurs publicat chiar pe site-ul Guvernului României:
„Vreau să spun de la început ca merită nu doar mulțumiri, ci toate laudele din lume cei care au crezut că acest proiect se va realiza şi nu s-au dat bătuţi, începând în primul rând cu domnul Caramitru. Vorbeam puţin mai devreme despre faptul că a reuşit să învingă legenda meşterului Manole şi a dus la bun sfârşit un proiect extraordinar. Cei care au participat la construcţie, personalului Teatrului Naţional – vorbesc aici şi de actori, vorbesc şi de restul personalului care a activat în aceşti ani în condiţii de şantier aproape şi probabil că cele mai multe mulţumiri le aveţi pentru cei care au continuat să vină la spectacole, deşi condiţiile erau tipice pentru un şantier”, spunea Victor Ponta, în 2014, alături de directorul Teatrului Naţional, pe care îl acuză acum tinerii actori.
De la ceremonia din 2014, n-a lipsit aliatul lui Victor Ponta de ieri şi de azi, Călin Popescu Tăriceanu. Toţi au fost „combinaţi” în toate felurile, cu sau fără Dragnea. Au plecat din PSD, au fost cu ALDE alături de PSD şi Liviu Dragnea, acum au plecat de lângă ei, s-au împreunat din nou şi tot aşa… Dar întotdeauna, invariabil, legaţi total de banul public. Ion Caramitru n-a lipsit din acest peisaj. Şi s-a ales şi cu peste 70 de milioane de euro din banii românilor, băgaţi de Ponta în vârtejul investiţiei de la „kilometrul zero” al Capitalei.
Sigur, pentru „binele Culturii”, cum pomenea şi el, şi Ponta, în discursul din 2014. Dar Cultura nu se face doar aşa, dând bani cu nemiluita şi fără un control sever. Ştie cineva, exact, cum s-au cheltuit acele sume imense? A existat o maximă transparenţă? Erau necesare absolut toate acele investiţii? Nu se puteau face mai multe cu acei bani? Sunt întrebări la care nimeni nu poate răspunde atâta vreme cât Teatrul Naţional este condus cu mână de fier, aşa cum susţin tinerii actori plecaţi la război cu Ion Caramitru.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* Planul secret prin care Gino Iorgulescu și-a scos fiul din țară. A avut complici în conducerea Spitalului Elias. Procurorii au fost anunțați abia după ce beizadeaua ucigașă părăsise România
* Ucigașul olandez era prădător cu experiență. A stat mulți ani în pușcărie pentru agresiuni sexuale. Eliberat condiționat, și-a mutat „operațiunile” în România
* Criminalul olandez ar fi putut avea doi complici români: o femeie 62 de ani și un bărbat de 37 de ani. Coincidențe suspecte
* Stop joc: Kovesi, „acord final” să fie şefa Parchetului European!
* PSD își mai ascunde un hoț în spatele imunității. Fostul ministru Bodog a aplicat „schema lui Dragnea” (angajări fictive), dar nu poate fi anchetat de procurori
* VIDEO. Butaforie macabră la RTV: Ciutacu în butoi. Le-a batjocorit pe fetele arse de Dincă. L-a depășit în grobianism pe Tolea Ciumac
* VIDEO. Cumpănașu, furios că nu e păzită de jandarmi și mama sa, când strânge semnături! Se simte spionat, zice că renunță la protecția Jandarmeriei. Urlă că e datoria noastră să-i asigurăm paza, pentru că el luptă pentru popor!
* VIDEO. Cumpănașu a mințit: n-a făcut niciun preinfarct, ci a simulat la RTV! Jandarmul care-l păzește a sunat la 112 și tot el l-a dus la spital
PACAT, MAREEEE PACAT (!)…: iata ca cei in care ne punem speranta de a actiona in prim-planul luptei impotriva „CIUMEI ROSII” ajung sa se… certe si sa se acuze reciproc, spreee… EXTAZUL acelei „Ciume” !!!!!!!!!!!!!!!!
In poza de la alegerile din 2014 este Crin Antonescu alaturi de Victor Ponta, nu Ion Caramitru…
Astfel de scandaluri il vor trage in jos pe Andrei Caramitru si implicit USR-ul.
Laurențiu, te rugam sa nu te superi, dar… chiar NU intelegem ce cauta fotografia aia, cu Victor Ponta si… CRIN ANTONESCU (!), in articolul asta, despre… Ion Caramitru ???!!!!!
Siii…, in general, NU am reusit sa pricepem (NICI !) din articol, in ce fel este argumentata afirmatia ca, (te) citam: ” (…) Trecutul recent al lui Ion Caramitru este legat de P.S.D. (…) ” ?!???
Numai pentru ca a venit V.V. Ponta, cand era prim-ministru, la redeschiderea T.N.B.-ului renovat (cu bani… de la bugetul national, alocati de Guvernul pe care-l conducea !), de-aia ?!???????
Siii… sa NU uitam doua lucruri:
1. ION CARAMITRU a fost unul dintre (PREA !) PUTINII actori români cunoscuti pe plan national care, inainte de 1990, AU… REFUZAT (!) SA RECITE GRETOASELE ODE DEDICATE PARTIDULUI (Comunist) si CEAUSESTILOR !!!!!
In rest (ca si… Victor Rebengiuc, de exemplu !), a jucat, SI EL…, in tinerete sau/si la maturitate…, in filmele careee… se faceau atunci, in România comunista, asa cum erau ele…, caaa… NU ERA DE ALES, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!
2. Dupa decembrie 1990, Ion Caramitru a fost, mereu, de partea celor care au luptat impotriva „CIUMEI-ROSII” !!!
De multe ori, in special in primii ani „postdecembristi”, a fost chiar… IN PRIMELE RANDURI ale luptei impotriva neo-comunistilor !
Acumaaa…, NU vrem nici sa fim gresit intelesi: poate ca cei care-i contesta aptitudinile si activitatile de administrator/manager or fi avand (macar partial…) dreptate…, e posibil sa fie si el mai… lacom-din-fire (caaa… oricare alt… MACHIDON – !!!!!!! –, ca-s renumiti pentru BOALA de a aduna cat mai multi… „MITILIȚI” !), dar…, TOTUSI…, a-l „scoate” acu’ siii… pesedist (fie si „numai” – Sic ! –… „pontist”), PARCA E PREA MULT, Zău-așa… !
Un lucru este SIGUR: contestarea aceasta vehementa a lui Ion Caramitru, de catre tinerii actori ai T.N.B. remarcati in cadrul miscarii „#REZIST”, PRODUCE, prin… ricoseu (!), UN CONSISTENT PREJUDICIU DE IMAGINE… formatiunii U.S.R., al carei membru marcant este fiul actorului, Andrei C. !
„CIUMA-ROȘIE”… JUBILEAZĂ, bineinteles !!!
Il aparati pe Ion Caramitru degeaba, tinerii actori au dreptate, probabil ca nu i-ati auzit niciodata pe Mihai Calin si Marius Manole. Iar treaba asta cu zeciuiala este meteahna veche a tuturor policienilor de dupa ’89. Faptul ca s-a abtinut de la a recita ode, in tinerete, se pare ca nu-l scuteste ca 40 de ani mai tarziu sa castige banet, apropiat fiind de putere, adica fsn, pdsr, psd. Starea de ”revolutionar” nu mai tine si la batranete, se pare ca in viata unii oameni devin pragmatici, lasa balta principiile de tinerete, si se uita-n buzunar.
Să’ți fie rușine Caramitru ! Deci poponarul mincinos Ponta a reușit să te convertească spre PSD’ism și să te spurce la bani !