Victorie importantă pentru USR-PLUS și pentru normalitate: Biroul Electoral Central (BEC) a admis sesizarea Alianței privind decizia BEJ Dâmbovița de a interzice sloganul „O Românie fără hoție”, pe motiv că ar fi defăimător și discriminatoriu. Este și o confirmare a uriașului abuz comis de Biroul Electoral Județean Dâmbovița, condus de judecătorul dragnist Dragoș Popoiag.
USR-PLUS are voie să folosească sloganul „O Românie fără hoție”, după ce Biroul Electoral Central i-a admis contestația făcută cu privire la decizia BEJ Dâmbovița, care admisese cererea PSD de a interzice Alianței folosirea acestui slogan.
În sesizarea pe care au depus-o la BEJ Dâmbovița, organizația județeană a PSD a pretins că sloganul menționat este discriminatoriu și defăimător.
În apărarea sa, Alianța USR-PLUS a specificat că sloganul „nu vizează persoane sau un grup de persoane, ci expune o valoare, un principiu, care își are ecou atât în Constituție, cât și în legislația penală”.
Decizia BEJ Dâmbovița a declanșat o avalanșă de ironii pe rețele de socializare, dând naștere la nenumărate parodii și interpretări – una mai comică decât alta – ale sloganului interzis.
Două variante ironice ale sloganului „O Românie fără hoție”
Tot la cererea PSD, BEJ Dâmbovița a interzis USR-PLUS și folosirea pancartelor care afișau mesaje din Programul de Guvernare al partidului, precum: „Fără pensii speciale”, „Fără penali în funcții publice” sau „Împădurim România și combatem tăierile ilegale prin DNA-ul Pădurilor”. Decizia a fost, de asemenea, contestată la BEC de către liderii USR-PLUS, urmând să primească o soluție.
Copreședintele Alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș, a luat și el atitudine față de decizia aberantă a BEJ Dâmbovița. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, el scria ironic:
„USR-PLUS: Vrem o Românie fără hoție!
PSD: Nu, nu, e incitare la ură, e xenofobie!
Biroul Electoral Județean Dâmbovița: E defăimare, dați idei la oameni! („afectează libertatea alegătorilor de a-și forma o opinie proprie”)
Voi ce credeți?”
De asemenea, filosoful Mihai Șora (care de curând a împlinit 104 ani) și-a arătat susținerea pentru folosirea acestui slogan. Într-o postare pe Facebook, el a scris: „Râdem noi, dar omulețul spânzurat a intrat deja în panică”. Mesajul era însoțit de o fotografie care reprezenta textul sloganului interzis, împreună cu imaginea unui spânzurat (semn de disperare).