joi, aprilie 25, 2024
AcasăViațaSănătateVaccinarea împotriva HPV – tot ce trebuie să știi

Vaccinarea împotriva HPV – tot ce trebuie să știi

-

Vaccinul împotriva HPV reprezintă un instrument puternic în prevenirea infecției cu acest virus și a complicațiilor asociate cu acesta.

Este important să înțelegem că acest tip de vaccin nu este doar o opțiune pentru adolescenții în vârstă de 11–18 ani, ci este recomandat și pentru adulți tineri și chiar adulți mai în vârstă, deoarece oferă protecție împotriva anumitor tipuri de HPV care pot provoca apariția cancerului de col uterin și a altor afecțiuni.

Importanța vaccinului HPV

HPV este una dintre cele mai comune infecții cu transmitere sexuală din lume, fiind asociată cu numeroase afecțiuni, printre care cancerele vulvare, vaginale sau peniene.

Începând cu luna decembrie 2023, vaccinul HPV a fost inclus în lista de vaccinuri compensate. Astfel, pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani de ani beneficiază de 50% compensare, respectiv, fetele şi băieţii cu vârsta vârsta între 11 și 18 ani beneficiază de 100% compensare.

- Advertisement -

Unul dintre cele mai importante motive pentru care vaccinarea HPV este absolut necesară este prevenirea cancerului de col uterin, care poate fi fatal în cazurile avansate. Acest tip de cancer constituie o cauză majoră de deces printre femeile din întreaga lume. Vaccinul poate proteja împotriva tulpinilor de virus HPV care sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Un alt aspect important este că vaccinarea împotriva HPV poate ajuta la protejarea partenerilor sexuali. HPV este extrem de contagios și poate fi transmis cu ușurință prin contact sexual.

Prin vaccinarea împotriva HPV, o persoană nu numai că-și protejează propria sănătate, ci poate contribui și la reducerea transmiterii virusului către alți oameni.

- Advertisement -

Cum să te pregătești pentru vaccinarea împotriva HPV?

Înainte de a programa vaccinarea împotriva HPV, este recomandat să te informezi corespunzător despre acest tip de vaccin, cum funcționează, de ce este important și ce beneficii aduce.

Consultă medicul pentru a obține toate informațiile necesare și pentru a clarifica orice întrebări sau nelămuriri pe care le ai! Medicul îți poate oferi informații și sfaturi în funcție de starea ta de sănătate, istoricul medical și alți factori relevanți. Este important să discuți orice afecțiuni medicale existente, tratamente în curs sau alergii pentru a te asigura că vaccinul este sigur pentru tine.

Pentru unii oameni, vaccinarea poate genera anxietate sau îngrijorare. Este important să-ți acorzi timp pentru a-ți gestiona emoțiile și pentru a te pregăti mental pentru acest pas. 

Potrivit unui studiu, circa 80% dintre femei și bărbați se infectează cu HPV în decursul vieții. Așadar, este important să fim informați și să nu uităm că fiecare persoană care se vaccinează împotriva HPV face un pas înainte în direcția protejării vieții și a sănătății noastre.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Informațiile despre vaccinarea împotriva HPV sunt extrem de utile și importante. Îmi ridică întrebarea, cum putem crește gradul de conștientizare asupra acestui subiect și a importanței vaccinării în prevenția cancerului de col uterin? Există suficiente resurse și eforturi dedicate educării publicului și eliminării miturilor despre vaccinuri? O înțelegere corectă și informațiile bazate pe dovezi științifice sunt esențiale atunci când vine vorba de decizii legate de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -