Următorul președinte al României va trebui să gestioneze crize majore: catastrofa demografică și economică, pericolul agresiunii militare, stagnarea modernizării și regresul democrației, avertizează Iulian Fota

13
682
În acest moment, principalii candidați la președinția României se conturează a fi Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent), George Simion (AUR), Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL)

Vacanța strategică de care a beneficiat România se va încheia peste doar câțiva ani, iar țara va intra în cea mai tulburentă și periculoasă perioadă din ultimii 28 de ani, avertizează Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, membru CSAT și secretar de stat la Externe. Alegerile din această toamnă sunt cele mai importante de după 1996, deoarece noul președinte va avea de gestionat crize majore, care pot duce la prăbușirea României ca țară și chiar pierderi teritoriale, mai spune Fota într-un interviu pentru Aktual24.ro.

Sunt trei mari priorități pe care le va avea pe agendă viitorul președinte al României, indiferent cine va fi acesta și cât de mult va evita (ori nu) subiectul, spune Fota:
1. Salvarea democrației care este sub asediu și în regres. E nevoie ca președintele ales la toamnă să se implice pentru a păstra cel puțin la nivelul actual democrația românească, dacă nu chiar s-o îmbunătățească;

2. Repornirea motoarelor modernizării României, care în ultimii ani s-au oprit. Asistăm la o stagnare și chiar la regres într-un moment crucial, când lumea civilizată prinde viteză spre o nouă eră. Riscăm să pierdem astfel toate eforturile făcute în ultimii 20 de ani de a ne apropia de nivelul UE, după ce am recuperat major – de la 26% în 2004 la 78% în 2024.

3. Securitatea națională. Nimeni nu poate garanta, în actualul context internațional, că România nu se va confrunta în următorii ani cu o nouă criză asemănătoare celei din iunie 1940. Pentru asta, trebuie să ne pregătim intens.

Două dintre crize le majore sunt previzibile și programate, știm și când se vor produce, spune Iulian Fota.

Una este catastrofa demografică urmată de cea economică. În următorii 6-8 ani ies la pensie decrețeii, o generație foarte numeroasă. România este deja chiar și în acest moment foarte fragilă, cu deficite monstruoase făcute de actuala guvernare și cu dezechilibre macroeconomice majore. Peste 3-4 ani se va opri robinetul miliardelor de la UE, pentru că România a ajuns deja la un nivel la care nu se mai justifică un sprijin financiar major. Apoi, pe acest fond al pierderii unei surse majore de bani, vor ieși în pensie decrețeii. Se știe deja că bugetul va crăpa și sistemul actual de pensii se va prăbuși.

Președintele trebuie să mobilizeze resursele țării, să aleagă un prim-ministru capabil și să pună în dezbatere aceste probleme, pentru ca România să poată pregăti un plan care să preîntâmpine ori să atenueze cumva această perspectivă inevitabilă.

A doua criză previzibilă e cea legată de amenințarea cu agresiunea armată. Rusia nu se va potoli și elitele României trebuie să pregătească țara pentru cel mai negru scenariu. Singura modalitate prin care putem preveni repetarea situației din iunie 1940, când ultimatumul sovietic – despre care Carol al II-lea și elitele politice românești știau că va veni – a luat România prin surprindere, este să ne întărim armata și relațiile cu aliații occidentali.

Iulian Fota avertizează că avem nevoie de un nou președinte care să aibă onoare, personalitate și credibilitate internațională, pentru că s-ar putea să fie nevoie ca, la un moment dat, acesta să sune în cancelariile occidentale. Și atunci va trebui să i se și răspundă, pentru că în caz contrar „suntem în pom cu toții și România va avea o mare problemă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Noul Biroul Național al USR: Elena Lasconi n-a obținut majoritatea în conducerea partidului. Cum se împarte puterea

* Geoană a plagiat masiv în lucrarea de doctorat, relevă o anchetă a Emiliei Șercan. Sistemul era pregătit: dezmințirea a fost publicată înaintea anchetei!

Păruială la comasați. Ciolacu: Ciucă n-are onoare. PSD: „Un poznaș în slujba țării“. PNL: „PSD, ciuma roșie!“. Miza scandalului: de ce PSD vrea alegeri în septembrie, iar PNL – în noiembrie

Epidemia de voturi nule indică o fraudă masivă la europarlamentare! Creștere galopantă a numărului de voturi anulate: de la 2,93% în 2019 la 5,19% în 2024

VIDEO. Delir xenofob al lui Rareș Bogdan. Jigniri primitive aduse Franței, în încercarea de a lovi în Clotilde Armand. Cuvinte rudimentare: „colonie”, „Bantustan”, „bande”, „România nu e Mali”. Ambasada Franței e acuzată că o ajută pe Clotilde să fure voturi, iar firmele franceze – că ne fură banii!

13 COMENTARII

  1. Iulian Fota este, se pare, unul dintre putinii specialisti / politicieni cu capul pe umeri, si spune aproape exact tot ceea ce trebuie spus. Are foarte mare dreptate, pe tot cuprinsul acestui articol, cu citeva mici exceptii.
    La punctul 1) ne spune ca „E nevoie ca președintele ales la toamnă să se implice pentru a păstra cel puțin la nivelul actual democrația românească, dacă nu chiar s-o îmbunătățească;”. Ei bine, aceasta afirmatie este in buna parte gresita! Daca se pastreaza nivelul actual al democratiei, aceasta va merge in jos, pentru ca nivelul actual al democratiei in Romania este inacceptabil, si nu face decit sa precipite lucrurile in jos. nivelul actual de democratie securisto-sereista in Romania nu este auto-sustenabil, ci este profund defectuos, ducind accelerat spre faliment politic, si chiar economic. Viitorul presedinte ar trebui sa duca lucrurile in sus, adica mult mai sus decit nivelul actual, si asta, in primul rind, prin schimbarea radicala a modului de functionare a Serviciilor!

  2. (cont.)
    La punctul 3), „…. că România nu se va confrunta în următorii ani cu o nouă criză asemănătoare celei din iunie 1940.” Cred ca acest punct de vedere este exagerat, adica nu cred ca Rusia va ataca Romania, pentru a-i lua din teritorii, cel putin in urmatorii 50 de ani. Da, dpdv teoretic este posibil, dar banuiesc ca sansa de a se intimpla asa ceva este undeva in jurul procentului de 3%… Modul in care un astfel de act al Ruisiei poate fi – si trebuie sa fie – prevenit este pastrarea si intarirea aliantelor cu fortele anti-Ruse, si mai ales cu cele europene. Nu cred ca Rusia va mai putea continua mult timp aceasta agresiune asupra Ucrainei, deoarece conseciintele economice si politice sint din ce in ce mai grave pt. ea. Apoi, intr-un timp relativ scurt, Putin va disparea de pe firmament, din cauza virstei din ce in ce mai inaintate, iar Rusia va fi condusa de altcineva, care va schimba paradigma (sa speram ca in sensul pozitiv!!).

  3. Stim astea. Intrebarea e cum facem sa vindecam tara de ciuma rosie. Ca odata ce se vindeca tara, vom merge in directia buna automat. Spune-ne asta dle Fota. Cum desteptam prostimea sa voteze cum trebuie? Cineva foarte destept trebuie sa stie asta. De astia care par destepti dar nu ne spun esentialul e plina lumea.

        • Ehehe…
          1. Nu cred ca judecam corect treaba cu educatia. Exista prosti simpli, prosti cu diploma, prosti cu probleme psihice, prosti rai si violenti, prosti sadici, unii chiar la catedra. Oricat i-ai „educa” n-ai absolut nici o sansa. Bati la usa lor si realizezi ca nu e nimeni acolo.
          2. Majoritatea sunt oameni normali. Nici buni, nici rai, dar cu un puternic instinct de turma. Au interese, de multe ori marunte. Pot fi chiar simpatici, isi iubesc in felul lor copiii. Chiar si nevestele/sotii. Dar trebuie sa vorbesti pe limba lor si sa ai grija sa nu te vada de fraier sau slab. Puterea fizica, meseriile, inteligenta practica, faptul ca le previi jocurile (!!) si le intelegi automatismele, adica sa nu te lasi prostit sub nici o forma. Daca ai ce sa le oferi vin la tine ca la promotie.
          3. Problema adevarata insa e demoralizarea leaderilor naturali. Acestora de fapt le lipseste si educatia caracterului, stiinta si viziunea. Pleaca pe fente ieftine, sufera de depresie, nu-si asuma destinul. Massa nu are incredere in ei. Manifesta ceea ce se cheama „luxury beliefs”. Le lipseste viziunea. Vorbesc dar nu vad cu ochii mintii. Vorbesc doar despre lucruri abstracte fara prea multa grija fata de efectele practice. Acestia au nevoie de o Renastere. Aici trebuie inceput.

          • Corect. Foarte multi romani traiesc ca animalele, adica de pe o zi pe alta, fara scopuri in viata, fara planuri, pentru ei conteaza doar prezentul si farfuria din fata. Merg la serviciu (care merg, am auzit ca 2 milioane nu figureaza nicaieri, nici macar printre cei plecati din tara, deci traiesc din mila parintilor) apoi vin acasa si se pun in fata televizorului, unii mai si comenteaza cit de rau este in tara asta. Rata de abandon scolar creste, rezultatele scad (vezi ultima evaluare pentru cei din clasa VIII-a) analfabetismul functional a trecut de 42%. Aici este pericolul, tinerii sint prost educati si de scoala si de parinti, care la rindul lor sint si ei prost educati.

          • @Babacu
            Multi traiesc in mediul rural ca acum 500 de ani. Traiesc din ce da gradina, livada, vaca, porcul. Refuza in mare masura lumea moderna. Campul, padurea, munca grea. Inca mai tes, brodeaza. Fac slana, magiun, rachiu si tuica. Unii zici ca-s facuti din funie innodata. Banii ii obtin din ajutoarele sociale si ce mai reusesc sa dea la piata. Au semne arhaice pe casa. Daca moare unul, il ingroapa si imediat se intorc la munca. In varful muntelui nici nu sunt botezati. Stiu cotloanele padurii. Mananca trufe cu modestie si la gratar adauga fructe. Painea si cartoful… meh.

            Problema e cu cei de la oras. Inchisi intre 4 pereti, fara capital, fara sa stie sa faca ceva. Capul plin de chestii inutile bagate de o scoala inutila. Depresivi cu toate simptomele.
            Legislatia ticaloasa face ca un nepalez sa POATA fi mai bine platit de cat romanul. Legislatia muncii e o catastrofa. (Normal, daca seful comisiei pentru munca este un etnic pesedist, ce ar fi trebuit arestat de mult pentru cate a facut).

            E mult de lucru. Dar daca au putut in Irlanda si Scotia, se poate si in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.