Acasă Dezvăluiri Tudorel îi dă lui Voiculescu 5 lei pe zi pentru "condiţiile proaste"...

Tudorel îi dă lui Voiculescu 5 lei pe zi pentru „condiţiile proaste” din penitenciar

Persoanele deţinute în perioada 24 iulie 2012 şi 19 octombrie 2017, care nu au beneficiat de recursul compensatoriu, ar putea primi 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader, privind compensaţiile financiare acordate deţinuţilor.

24 iulie 2012 este data deciziei pilot a CEDO care a constatat că România nu respectă standardedele minime corespunzătoare pentru deţinuţi, adică 4 metri cub aer pentru fiecare deţinut.

19 octombrie 2017 este data la care a intrat în vigoare legea recursului compensatoriu care a condus până astăzi la eliberarea mai devreme a peste 14.000 de deţinuţi. Potrivit recursului compensatoriu, deţinutul care a executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare (igrasie, mai puţin de 3 metri cubi aer, etc) beneficiază de 6 zile câştig la 30 de zile. Cu alte cuvinte, dacă un deţinut are o pedeapsă de o lună de puşcărie, el trebuie eliberat mai devreme cu 6 zile, doar ca urmare a recursului compensatoriu.

Proiectul de lege privind compensaţiile financiare, deţinuţii care au executat pedeapsa în condiţii decorespunzătoare, dar au fost eliberaţi mai devreme de 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a recursului compensatoriu, ar putea beneficia de 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi putut câştiga-o în baza legii recursului compenstatoriu.

Cine sunt beneficiarii. Potrivit sindicaliştilor din penitenciare, în jur de 90.000 de foşti deţinuţi ar putea beneficia de compensaţiile financiare, a declarat pentru  G4media Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare. Impactul pe buget ar fi de 70.000.000 de lei.

Studiu de caz. Dan Voiculescu a fost introdus în penitenciar pe 8 august 2014, fiind condamnat la 10 ani de detenţie. El a fost eliberat pe 18 iulie 2017, prin urmare nu a beneficiat de recursul compensatoriu, care a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017.

Potrivit sindicaliştilor din penitenciare, dacă Voiculescu a stat în penitenciar în condiţii necorespunzătoare şi face cerere de compensaţii financiare, el ar putea primi de la stat în jur de 1.000 de lei. Sindicalişii spun că, de regulă, recursul compensatoriu înseamnă o cincime din pedeapsa executată. Prin urmare, dacă Voiculescu a executat aproape 3 ani de detenţie, ar fi trebuit să beneficieze de aproape 7 luni zile câştig, ca urmare a recursului compensatoriu.

loading...

1 COMENTARIU

  1. Ce gunoi,ce criminal,ce mafiot Tumorel Beligan !? Dar persoanelor care se îmbolnăvesc,unele mor in spitalele ghetou ale patriei,le da cineva ceva? Răspunde cineva pt.mortii cu zile din cauza lipsei acute de medicamente și aparatură medicală din spitale? Interesează pe cineva,Tumorel,dramele românilor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările