După 5 medalii la canotaj și două la înot, e rândul canotajului să ne da speranțe că am putea obține cea o nouă medalie la Olimpiada de la Paris. Canoistul Cătălin Chirilă a dominat seriile în stil de mare campion, încheind cursa de 1.000 de metri într-un timp echivalent cu un nou record olimpic.
Cătălin Chirilă (26 de ani) s-a calificat fără emoții în semifinalele probei de canoe-1 pe ditanța de 1.000 de metri. El a câștigat una dintre cele 5 serii cu un timp senzațional: 3:44,75 – cea mai rapidă cursă din istoria Jocurilor Olimpice!
Rezultatul lui Chirilă nu este considerat record olimpic dintr-un motiv tehnic: în kaiac-canoe și în canotaj nu există așa ceva, pentru că pistele de concurs sunt foarte diferite, iar timpii obținuți de sportivi depind foarte mult de curenți, de valuri etc.
L-a depășit pe favoritul gazdelor
Cătălin Chirilă l-a învins pe reprezentantul gazdelor, Adrien Bart, care a pornit vijelios, era lider la 250 de metri, iar la jumătatea cursei (500 m) se afla la doar 5 sutimi de secundă de sportivul român.
În cea de-a doua jumătate a cursei, Chirilă s-a distanțat, câștigând seria a 3-a fără emoții.
Următorii clasați: francezul Bart, italianul Tacchini, ucraineanul Altukhov și kazahul Yemelyvanov.
În semifinale s-au calificat direct primii doi clasați în fiecare serie:
- seria 1: Wiktor Glazunow (Polonia), Zakhar Petrov (rus / fără steag)
- seria a 2-a: Martin Fuksa (Cehia), Isaquias Quieroz (Brazilia)
- seria a 3-a: Cătălin Chirilă (România), Adrien Bart (Franța)
- seria a 4-a: Serghei Tarnovschi (Rep. Moldova), Connor Fitzpatrick (Canada)
- seria a 5-a: Sebastian Brendel (Germania), Hao Liu (China)
Ceilalți canoiști – clasați pe locurile 3-5 în fiecare serie – vor concura în recalificări (sferturi de finală), ultima lor șansă de a ajunge în semifinale.
VIDEO: Cursa victorioasă a lui Cătălin Chirilă
Cursele decisive la canoe-1 vor avea loc vineri, 9 august, la interval de două ore:
- 12.30 – semifinalele
- 14.40 – finala.
Recordul mondial pe această distanță îi aparține, din 2018, cehului Martin Fuksa: 3:42.38.
Am coborât pe 16 în clasamentul pe medalii
După 202 seturi de medalii acordate, reprezentând 61,4% din totalul de 329 din programul Olimpiadei de la Paris, România a rămas cu 7 medalii (3 de aur, 3 de argint și una de bronz) și a coborât pe locul 16, după ce sâmbătă urcase pe locul 12.
Între timp, ne-au depășit Irlanda, Noua Zeelandă, Suedia și Ungaria.
La vârf se dă o bătălie cruntă între SUA și China, despărțite de numai o medalie de aur: 24 / 23. În schimb, americanii domină clar la medalii de argint (32 / 22) și de bronz (32 / 16) și, implicit, la total medalii (88 / 61).