luni, martie 4, 2024
AcasăNewsTolontan: " Dacă România are doar șansa Stelei de la Sevilla înseamnă...

Tolontan: ” Dacă România are doar șansa Stelei de la Sevilla înseamnă că nu stăm deloc bine”

-

„Fotbalul explică pe înțelesul tuturor concepte complicate și vagi, precum democrația și competitivitatea. El nu e altceva decât democrație transparentă, redusă la 90 de minute.

De aceea a ales Donald Tusk paralela între temeiurile civilizației și sport.
Grea sarcină! Dacă România are doar șansa Stelei de a câștiga finala de la Sevilla înseamnă că nu stăm deloc bine.
Mai e ceva. Prin vocea președintelui polonez al Consiliului European a vorbit solidaritatea celor mici.
Decenii la rând, în vremea copilăriei și tinereții lui Donald Tusk, noi nu puteam călători, nu aveam drepturi elementare, dar știam ce e dincolo de granițe.(…)

În acele nopți, în care echipele „alor noștri”, cei din Est, defilau într-o lumină caldă și gălbuie, pe scala radiourilor cu lămpi nu ne imaginam niciodată altceva decât că una dintre ele va ajunge să câștige Cupa Campionilor. Măcar la sport să îndrăznim „să fim ca în Vest”. Restul, adică viața, să aparținem lumii mari, să ne putem întâlni cu oameni de pretutindeni, să-i alegem pe cei care ne conduc și să ne clădim liberi existența, cu alegeri bune sau rele, dar care să ne aparțină, asta era prea mult pentru imaginația noastră!

- Advertisement -

<<Pentru prima dată, o echipă din estul Europei câștigă Cupa Campionilor Europeni!>>, așa a sunat știrea. Într-un fel simbolic, continentul se unise, toți aveau acces la el. De aceea, Donald Tusk, tânărul de 29 de ani de atunci, a rememorat ziua și l-a amintit pe Duckadam în fața românilor înfiorați. Oricât de greu ne e, oricât de dificilă e promisiunea democrației de purtat, cândva ne-a fost mult mai greu, iar femei și bărbați curajoși, bunicii și părinții noștri, n-au încetat să spere.”

Cătălin Tolontan (comentariul integral, AICI)

Sursa foto: Europafm.ro

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -