Timișoara, poluată masiv din lipsa unei centuri ocolitoare. Sute de porci traversează orașul, duși la abator în mașini de mare tonaj

2
1119
Timisoara, poluare
Timișoara a ajuns un oraș în care e periculos să locuiești din cauza poluării. Mașinile grele de transport, obligate să taie localitatea din cauza faptului că nu există o centură ocolitoare, Foto Cristian Hubali

În șapte ani, regimul PSD a otrăvit toată țara, începând din Timișoara.  În loc să se ocupe de probleme stringente (trasee ocolitoare, autostrăzi, cale ferată, spitale), a eliberat cei mai periculoși oameni din pușcării la comanda lui Liviu Dragnea, încarcerat în Penitenciarul Rahova pentru o pedeapsă de trei ani și jumătate. 

Consecința? Orașul simbol al Revoluției Române din Decembrie 1989 n-are nici în prezent o centură ocolitoare. Deși, atenție, suntem de 12 ani în Uniunea Europeană și avem acces la surse extrem de importante de finanțare a unor proiecte capitale. 

Vinovații principali: cei din PSD. Fiindcă ei au avut cel mai mult timp la dispoziție să atragă bani europeni, dar au preferat întotdeauna să stoarcă sume colosale de la bugetul de stat și să le direcționeze spre pensii speciale, pomeni electorale sau lucrări acordate cu dedicație: azi inaugurate, mâine intrate în reparații.   

În lipsa unui traseu de ocolire, toate TIR-urile, camioanele de mare tonaj, sunt obligate să străbată o parte însemnată a municipiului Timișoara, dinspre Lugoj spre Stamora Moravița. Mastodonții distrug șoseaua, poluează puternic aerul, care, în cursul zilelor lucrătoare, devine irespirabil. Se transportă prin mijlocul orașului sute de porci, oi și chiar cai. 

Traseul porcilor străbate trei căi, o piață, patru străzi și două bulevarde

Iată pe unde trec porcii la sfârșitul celui de-al doilea deceniu al secolului 21: Calea Dorobanților, Strada Andrei Șaguna, Strada Baba Dochia, Strada Șt. O. Iosif, Strada Ștefan cel Mare, Calea Stan Vidrighiu, Piața General Gheorghe Domășnean, Bulevardul Iosif Bulbuca, Bulevardul Liviu Rebreanu și, în sfârșit, Calea Șagului. 

Cele mai multe TIR-uri transportă marfa spre vama Stamora Moravița. Camioanele cu animale se opresc, de regulă, la abatorul situat la câțiva zeci de kilometri de oraș.

Ele circulă chiar prin fața Spitalului Județean de Urgență “Pius Brânzeu”, dar și prin cea a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Timișoara și a Școlii Gimnaziale nr. 9, unde învață peste o sută de copii. Mirosurile sunt greu de suportat: un amestec puternic de fecale și urină.

Poluarea cu PM 10 duce la cancer pulmonar

În ultima perioadă, aproape că nu există zi din săptămână în care poluarea cu PM 10 (particule în suspensie) să nu atingă cota maximă: indice 6 – foarte rău! De pildă, la data de 22 octombrie, cota PM 10 era una uluitor de ridicată, conform celor de la Calitatea Aerului Timișoara: 250.55 ug/m3, față de limita admisă de 55 ug/m3. Pe 23 octombrie: 99.59. Pe 26 octombrie: 108.35, din nou indice maxim 6! Ce înseamnă PM 10? Sunt particule în suspensie, compuse din funingine rezultată din arderile motoarelor diesel. În compoziția lor intră sulfați, nitrați, amoniac, clorură de sodiu, carbon și praf mineral. 

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că expunerea la PM 10 poate avea consecințe nefaste asupra organismului.

Pe termen scurt: reacții inflamatorii la nivelul plămânului, efecte negative asupra sistemului cardiovascular, creșterea consumului de medicamente, creșterea numărului de internări, creșterea mortalității. 

Pe termen lung: creșterea simptomelor respiratorii, scăderea funcției respiratorii la copii, creșterea prevalenței bolilor respiratorii obstructive, scăderea capacității vitale la adulți, scăderea speranței de viață prin creșterea patologiei cardio-pulmonare și, posibil, a incidenței de cancer pulmonar. 

Penali promovați în funcții de șeful Direcției de Drumuri Timișoara, un lider PSD

Din ce cauză Timișoara nu are centură ocolitoare? Pentru că, și în prezent, la conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri colcăie infractorii de drept comun. Vătaful instituției, PSD-istul Cristian Ispravnic s-a lansat în niște “isprăvi” demne de numele său: i-a oferit protejatului său Mircea Andrei Lucaciu (un fost condamnat la închisoare cu suspendare) postul de șef al Departamentului de Venituri! 

“Înainte de promovare, el era şef Birou încasări Venituri. Numirea a produs stupoare şi scandal în instituţie şi asta pentru că Lucaciu a fost condamnat penal, tocmai pentru fapte care au legătură cu DRDP. Mai exact, el a fost condamnat pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de persoane, aşa cum arată o decizie definitivă a Curţii de Apel Cluj din 20 iunie 2013”, titrează site-ul timișorean “De Banat.ro”.

Lucaciu a scăpat însă ieftin, primind doar 10 luni de închisoare cu suspendare.

Firma care se ocupă de exproprieri a fost fondată de finul fostului mahăr al Companiei de Drumuri

DRDP Timiș a acordat un contract firmei SC Prometer M&G SRL pentru a se ocupa de realizarea documentației în legătură cu exproprierile de teren. 

Societatea, situată în localitatea Ghiroda, are 16 angajați și 4 colaboratori. Cine a fondat-o? Chiar finul fostul director al DRDP Timiș, Sorin Lucaci. Iată ce scriau cei de la ziarul Puterea în urmă cu mai mulți ani: “Incredibil, dar adevărat! Conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – filiala Timişoara face afaceri cu firma de stat la care lucrează. Prin intermediul unor rude şi prieteni, şefii de la Drumuri Timiş au înfiinţat firme-căpuşă prin care îşi dau singuri bani.

Pe baza acestui algoritm, preţul drumurilor creşte considerabil, iar banii europeni sau cei de la bugetul de stat ajung în conturile proprii. Chiar şi firmele ce construiesc drumuri în zona de vest a ţării au fost sfătuite ‘discret’ să lucreze cu sereleul şefilor de la drumuri pentru a nu avea probleme apoi cu plăţile facturilor. Creierul acestui sistem de căpuşare este chiar Directorul Regional al CNADNR – DRDP Timiş, Sorin Lucaci.

Sistemul de palmare a banilor publici de la Drumuri Timiş a fost pus la cale încă din anul 2000, când finul directorului Sorin Lucaci a înfiinţat o firmă cu obiectul de activitate: proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice, pe nume Prometer M&G SRL.  Vreme de 4 ani, firma s-a specializat pe executarea de lucrări cadastrale şi întocmirea documentaţiei necesare în acest sens.

Pentru că intenţiona să intre şi el în Compania de Autostrăzi şi Drumuri, finul, pe nume Adrian Zeno Galiciu, a ieşit apoi din firmă. A lăsat drept unic acţionar pe Georgeta Pisoi, mătuşa sa. Aceasta conduce SRL-ul respectiv şi în prezent. În jurul sereleului Prometer s-a strâns toată crema directorimii Autostrăzi şi Drumuri Timişoara. Directorul Sorin Lucaci, care era la vremea respectivă doar adjunct la Direcţia Regională, şi-a pus finul pe postul de şef Serviciu Exproprieri Terenuri. Adică locul unde s-au învârtit cei mai mulţi bani, plătiţi de statul român ca despăgubire pentru proprietarii de terenuri”.

Compania italiană Tirrena Scavi SpA, însărcinată să facă centura pentru 58 de milioane de euro

Anul trecut, CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a bătut palma cu italienii de la Tirrena Scavi SpA pentru proiectarea și realizarea centurii de ocolire a Timișoarei prin partea de sud. 

* Lungime totală: 25,69 de kilometri.

* Durata de realizare: 30 de luni (6 luni pentru proiectare, 24 de luni pentru execuția lucrărilor).

* Perioada de garanție: 10 ani, oferită de compania italiană.

* Finanțare proiect: din fonduri europene nerambursabile.

* “Traseul proiectului ‘Varianta de ocolire Timişoara Sud’ se desfăşoară pe teritoriul administrativ al judeţului Timiş, pe raza municipiului Timişoara şi a localităţilor Sânmihaiu Român, Şag, Giroc, Moşniţa Nouă şi Ghiroda. Varianta de ocolire Timişoara Sud este tronsonul care completează varianta de ocolire a Timişoarei între piciorul rampei sud al podului peste canalul Bega şi nodul rutier km 549 plus 076 (pe DN6) de unde se desprinde Varianta de Nord existentă, închizând astfel, varianta de ocolire ce înconjoară întreg municipiul”, așa sună comunicatul de presă transmis de CNAIR.

Conform Ziarului Financiar, societatea italiană, cu un număr de 62 de angajați, a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 14 milioane de euro și un profit net de 1,8 milioane de euro.

 

2 COMENTARII

  1. Aproape (!…) TOATE MARILE ORAȘE românești AU ACEASTA (VITALAAA !) PROBLEMĂ (COMPLEXA !!!): „CENTURILE”-ocolitoare, care sunt fie… o-…LIPSA-TOTALA/ABSOLUTA (!), fie… (PREA-)VECHI-si-(implicit-)SUBDIMENSIONATE !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here