„Taxa pe lăcomie” va fi transferată către clienți, urmând să fie plătită de populație

0
422

Apocalipsa fiscală anunțată de guvern face ravagii pe mai multe direcții. Scăderea Bursei este semnificativă, iar investitorii sunt speriaţi, a declarat directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, pentru Agerpres.

Horia Gustă:

  • „Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă, pe care statul vrea să o impună, practic reduce din profiturile băncilor. Reduce se pare substanţial, prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR”.
  • „Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă <<pe lăcomie>>, cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie”.
  • „Ultimul aspect cred că se referă la ce se întâmplă cu băncile mici sau cu jucătorii mai mici, care s-ar putea să aibă o problemă reală în a plăti aceste costuri, motiv pentru care s-ar putea să vedem o consolidare a pieţei bancare în continuare. Adică o reducere a numărului de jucători din piaţă. Şi mă refer nu numai la piaţa bancară, mă refer la toate pieţele unde discutăm de o asemenea taxă. Unde profitabilitatea e mică, o taxă pe cifra de afaceri poate fi echivalentă cu închiderea companiilor cu profitabilitate foarte mică”.
  • Sunt afectate şi companiile din domeniul energetic, precum Electrica sau Transgaz. Dacă vine o taxă pe veniturile lor, este normal ca toate companiile care activează în acest domeniu să aibă venituri mai mici. Şi atunci este normal ca investitorii să vândă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here