marți, martie 5, 2024
AcasăEconomie"Taxa pe lăcomie" va fi transferată către clienți, urmând să fie plătită...

„Taxa pe lăcomie” va fi transferată către clienți, urmând să fie plătită de populație

-

Apocalipsa fiscală anunțată de guvern face ravagii pe mai multe direcții. Scăderea Bursei este semnificativă, iar investitorii sunt speriaţi, a declarat directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, pentru Agerpres.

Horia Gustă:

  • „Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă, pe care statul vrea să o impună, practic reduce din profiturile băncilor. Reduce se pare substanţial, prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR”.
  • „Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă <<pe lăcomie>>, cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie”.
  • „Ultimul aspect cred că se referă la ce se întâmplă cu băncile mici sau cu jucătorii mai mici, care s-ar putea să aibă o problemă reală în a plăti aceste costuri, motiv pentru care s-ar putea să vedem o consolidare a pieţei bancare în continuare. Adică o reducere a numărului de jucători din piaţă. Şi mă refer nu numai la piaţa bancară, mă refer la toate pieţele unde discutăm de o asemenea taxă. Unde profitabilitatea e mică, o taxă pe cifra de afaceri poate fi echivalentă cu închiderea companiilor cu profitabilitate foarte mică”.
  • Sunt afectate şi companiile din domeniul energetic, precum Electrica sau Transgaz. Dacă vine o taxă pe veniturile lor, este normal ca toate companiile care activează în acest domeniu să aibă venituri mai mici. Şi atunci este normal ca investitorii să vândă”.
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -